inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 10 de febrer de 2013

Llenties amb xoriço





"Lentejas, si las quieres las comes y si no....las dejas", que diuen.
Doncs bé, la d'avui és una variant de la recepta tradicional que apareix al C.P.C.C. i que incorpora xoriço.
Com tots els guisadets similars, aquesta és una recepta bàsicament d'hivern....d'aquelles de cullera....que es gaudeixen molt quan el fred és acusat.
Si són seques, el día abans les heu de posar en remull. Si són de pot, les podeu utilitzar al moment i coure menys estona. Les millors són les de Salamanca.
Les llenties, com passa amb altres plats, admeten moltes variants. A cada casa es fan diferents...i per aquest motiu m'agradaria conèixer la vostra opinió i saber quins són els vostres matissos.
Per tant, gràcies pel vostre feedback....i mengeu llenties...que prou importants per la salut.
També us recomano veure les "Llenties estofades amb costella de porc".
Espero que us agradi.  

INGREDIENTS
400gr. llenties seques
2 tomàquets madurs
1 ceba gran o dues petites
1 cabeça d'alls
3 fulles de llorer
1 os de pernil
1 tros de vedella
1 tros de xoriço
1 tros cansalada o greix de pernil
1 rama de farigola
pebre vermell dolç

VARIANTS:
- Si no us agrada trobar la fulla del romaní/farigola podeu fer un farcellet lligat amb corda
- Es pot fer amb llenties ja cuites, que s'afegiràn al guisadet durant els últims 20 minuts de cocció

ELABORACIÓ
Com ja sabreu, hi ha diferents tipus de llenties. Aquestes són les típiques de "salamanca", les més grans.
El dia abans les posarem en remull en abundant aigua.
Tema icarbonat...ja hi gent que hi posa i gent que no. Es un tema a discutir aquest. En teoría ajuden a la llegum a absorbir l'aigua...d'altres diuen que no serveix per res. Jo ho faig...però per tradició. Ho he provat sense bicarbonat...i, sincerament, no he trobat la diferència. Si la sabeu...si us plau...feu-m'ho saber.
Una culleradeta...i a reposar 12-24 hores.
A l'endemà s'hauràn hidratat i ja estaràn llestes per cuinar.
Però també és cert que molta gent no les posa en remull i les fa directament. Això si, s'han de rentar molt bé.
Les podem rentar una vegada més.
Ara preparem la resta d'ingredients.
Ho podem posar tot junt en fred...dins l'olla...però a mi m'agrada daurar una mica la cansalada i les herbes, per extreure'n tot l'aroma.
Hi afegim la carn, el xoriço...
...el pebre vermell dolç....
...i li donem unes voltes, durant uns 5 minuts. Veureu quina flaire que fa.
Ara incorporem ja les llenties, ben escorregudes.
Ho remenem una mica...
...i ho cobrim tot amb aigua.
Una mica de sal...
...i ho tapem. Ho deixem coure durant uns 45-55 minuts.
De tant en tant ho remeneu, ho tasteu de sal, vigileu que no falti aigua...i comproveu si la carn és cuita.
Un cop fetes, es poden servir immediatament.
Amb un trosset de xoriço, que no falti, eh?...i es que les llenties són molt bones.
Bon Profit !!!

12 comentaris :

  1. Ummmmmm.....kina bona pinta!!!! Soc la Gemma,desdec luego que no costen gens de fer,el que em fa falta es temps.....:(((.Petons!!!

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta, llàstima del plat tan petit haha. A casa hi afegiem "Morcilla".

    ResponElimina
  3. Jo en faig un parell o tres de cops l'any i el procediment, com el teu. No hi poso cansalada, però la resta igual i les herbes també.

    El que al meu gust influeix molt, és la qualitat del xorisso. I quasi faig el plat en funció de quan en tinc de bo, ja que llenties seques, sempre en tinc al rebost.

    Salut..!

    ResponElimina
  4. Enhorabona per aquest projecte! Sense cap mena de dubte que és la millor web de receptes que mai he trobat. Em declaro fidel seguidor tot potenciant les possibilitats de la meva inspiració gastronómica i gaudint del bon menjar de la nostra terra! Salut i bons aliments!

    ResponElimina
  5. A casa les fem sempre amb arròs, ja se sap el llegum i l'arròs casen súper bé perquè les seves proteïnes es complementen formant-ne una de primeríssima qualitat, apa ja ho sabeu!
    Posem un grapadet d'arròs uns 15 minutets abans de que les llenties estiguin cuites.

    ResponElimina
  6. Aquests dies de fred és un plat ideal per recuperar-se! Quina bona pinta!

    ResponElimina
  7. @Ricard, tens tota la raó del mon. A mi em passa el mateix...o trobo el xoriço ideal...o ja sé que no quedarà com a mi m'agrada.
    @Fran, gràcies...quines coses dius !!!
    @Neus, el que faig jo es que quan queden poques...llavors hi afegeixo l'arròs, per allagar-les, jeje.

    ResponElimina
  8. Hola,
    He arribat aquí buscant una recepta de pebrots del piquillo, de fet, serà el menjar d'aquest diumenge, i ja de passada ja m'he apuntat els bunyols de quaresma... així que veig que aquest bloc m'anirà molt bé per seguir les tradicions i aprendre més de la cuina més nostrada.
    T'he afegit a enllaços i m'aniré seguint, ja aniràs rebent notícies dels meus avanços a la cuina!
    Gràcies per avançat!

    ResponElimina
  9. Me encanta las lentejas el plato preferido de papá con chorizos luce bien hecho y exquisito,abrazos y abrazos.

    ResponElimina
  10. me independitzat fa poc amb el meu xicot i estic aprenent a cuinar gràcies a les teves receptes, va ser la meva mare qui em va recomanar que mires aquesta web, i estic gairebé cada dia seguint les teves receptes i em surt tot bonissim!! segueix així :)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !