inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 4 de febrer de 2013

Flam d'ou



El flam d'ou és molt bo.
Sembla un tòpic el que dic, però és una realitat.
La combinació del flam amb nata...és d'aquelles coses ben trobades...que podríem considerar un sabor "umami" fins i tot. I si a tot això li afegim un tall de préssec en almívar....el plaer es torna absolut.
Fa temps, en un article (Els sucres a la pastisseria), vam parlar de com fer el sucre "caramel". 
Només heu d'agafar 150gr. de sucre...amb una mica d'aigua i deixar que agafi color.
Però tant si el teniu fet o si el compreu....fer flams es de les coses més senzilles i agraïdes de la cuina.
I precisament per això....us mostraré el pas a pas, per què moltes de les receptes més senzilles de la nostra cuina...de vegades, no tenen el tractament que es mereixen per part de tots.
Es cert que venen tota mena de preparats per fer flam (tipus Potax) i no queden gens malament. Però avui us mostraré com no cal comprar preparats.
Jo he fet la meitat d'aquest recepta...i m'han sortit 12-14 flams.
Recepta núm. 563 del C.P.C.C.
Som-hi.    

INGREDIENTS
1 litre de llet
200gr. sucre
8 ous
1 branca de canyella
1 pela de llimona

VARIANTS:
- Abans de servir-lo es pot flamejar amb rom
- Es pot fer en motlles individuals o en un de gran

ELABORACIÓ
Posem la llet en un bol per escalfar...amb la canyella.
Afegim el sucre...ho remenem una mica i fer-ho bullir.
A mi m'agrada incorporar un raig de vainilla líquida, però no cal.
En aquest moment hauríeu de posar la pela de llimona (només la part groga). A mi m'agrada utilitzar esència de llimona líquida...que podreu trobar en qualsevol herbolari. Posarem unes 10 gotes.
Ara deixem que bulli la llet.
Anem a pels ous. Com us he comentat, jo he fet la meitat d'aquesta recepta.
Si els ous són ecològics....molt millor, evidentment.
Els posem en un bol...
I els batem com si fos per una truita.
Preparem el caramel.
Jo utilitzaré motlles individuals....i posaré una culleradeta de caramel a cada un.
Es convenient ubicar ja els motlles dins la mateixa safata pel forn....i que sigui una mica fonda, ja que els courem al bany maria.
La llet ja bull. Ho parem.
Traiem la canyella i la llencem.
  Ara, aboqueu els ous dins la llet, però ho colem millor.
Sempre hi pot quedar algun trosset de closca d'ou.
Ho remenarem amb un batedor.
Per a garantir una bona presència al flam...he incorporat un polsim de colorant d'ou.
Ho remenem bé...i agafarà un bonic color.
Molt bé, doncs vinga, ja podem començar a omplir els motlles. Podeu pre-escalfar el forn a 180º.
No cal arribar fins dalt de tot.
Així està bé.
Ara, afegim aigua a la safata del forn...fins tres quartes parts dels motlles. Compte que no entri aigua als flams.
Ara és qüestió de coure'ls a 180º graus durant uns 35-40 minuts.
Passat aquest temps...claveu una vareta metàl.lica per comprovar si són cuits per dins.
Si surt neta....ja està. Si surt bruta...falta una mica.
Amb compte de no cremar-vos ni de tirar aigua per sobre d'altres flams....els deixarem refredar.
Millor en un taulell o marbre.
Ara és qüestió d'esperar una mica. Tsch...tranquils...que aquest color tant fort enganya. Per dins són més clarets, però la capa exterior sempre s'asseca una mica.
Un cop freds, reserveu-los a la nevera. Potser dins un taper...per evitar que agafin olors.
 Un cop fred...només hem de passar un ganivet fi pels laterals....
 ...posar-lo en un plat...i d'un cop sec....fer-lo baixar.
 ...a veure, a veure...
 Ohhhhh !!!....sempre fa gràcia fer sortir un flam, oi?....es una tonteria...d'aquelles que agrada a tothom.
   Es pot consumir així, directament...o flamejat amb rom.
Però avui ho farem més complert això. Utilitzaré un préssec en almívar amb vainilla molt interessant que he comprat al supermercat Aldi.
 I així, ja el podríem menjar.
 Però encara anirem més lluny....i farem unes postres de "gordu gordu" total.
  Unes roses de nata...
 ...una mica de xocolata, unes maduixes...una mica de préssec en almívar....
 ...quin petit plaer, eh?
 Bon profit !!!

14 comentaris :

  1. Que bo és aquest flam de tota la vida!

    ResponElimina
  2. Tiene que estar de pecado, con ese caramelo, qué rico!!. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  3. Si que es bo si...les coses senzilles triomfen !

    ResponElimina
  4. Quins records aquest postre. La meva àvia que en pau descansi quan anavem a dinar fora sempre el demanava (amb la nata inclosa). Després demanava sacarina amb el cafè jajajaja.

    ResponElimina
  5. El flam d'ou és molt bo. Em remeto a la teva primera frase perquè trobo que ja ho diu tot. A casa és una delícia, la cuina queda perfumada! Petons

    ResponElimina
  6. Uau, quins records!! No trigaré a fer-ne! Mmmmmhhh!

    ResponElimina
  7. Com els que feia la mare........ que bons¡¡¡¡¡¡¡¡

    una abraçada

    ResponElimina
  8. @Dolors, sin trampa ni cartón...que diuen.

    ResponElimina
  9. Com es fa el sucre caramelitzat perquè no et quedi cremat? i les proporcions?

    ResponElimina
  10. @Lluisa, mira't aquest article:
    http://www.lacuinadesempre.cat/2011/09/article-els-sucres-la-pastisseria.html

    ResponElimina
  11. Avui heu penso fer.
    Alguna bona solució per eliminar el sucre cremat que resta a la cassola?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rafel, si escalfes una mica la cassola el sucre es tornarà a fondre. En calent no costa gaire de netejar amb aigua i sabó. També ho pots deixar en remull amb aigua calenta una estona.

      Elimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !