inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 1 de gener de 2013

Pintxo "Goxua"


El millor pintxo del món....bé, potser no....però un dels millors segur.
Els pintxos estan especialment associats a la gastronomia basca, en la que s'acostuma a prendre com a aperitiu acompanyat normalment d'un got de vi negre (txikito) o zurito, nom amb el que es coneix al petit got de cervesa de mitja canya, aproximadament. Aquest mateix got es conegut a l'Aragó com a penalti, a La Rioja com corto i en altres zones d'Espanya com mini. Aquesta costum dels pintxos és molt comú en el bars del País Basc, Cantabria, Navarra i La Rioja....i en zones de Burgos i Miranda d'Ebre. Donada la fama que està agafant aquesta forma de dinar, cada cop són més les persones que decideixen realitzar el seu dinar o sopar a base de pintxos, alternant de bar en bar.
Originalment, els ingredients a col.locar sobre el pa poden ser pràcticament qualsevol, però moltes vegades en la cuina basca s'utilitzen el peixos com el lluç, el bacallà, anxoves, gules, etc..., i d'altres com la truita de patates, pebrots del piquillo farcits, croquetes, etc...
Degut al gran interès que desperta aquesta cuina i al gran nombre de cuiners joves que hi ha al País Basc, els pintxos cada cop són més elaborats i més complexes....definint-t'ho com a cuina en miniatura.
Fins i tot es fan concursos de pintxos de forma periòdica...i es que realment, se'n fan de molt currats.
A mi m'encanta aquesta forma de menjar....encara que hi ha llocs on passen una mica amb el preu, tot s'ha de dir.
Nosaltres vam descobrir aquest pintxo Goxua en un viatge a San Sebastià (de fet, veníem de Burgos)....i jo vaig quedar enamorat de la magnífica combinació d'ingredients.
Cada Nadal, a casa nostra, no falten mai uns Goxua per fer l'aperitiu.
Aquesta recepta ja l'havia publicada abans...però he actualitzat les fotos.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
4 llesques de pa
4 gambes vermelles pelades
4 talls de pernil ibèric
4 talls de foie
sal maldon
julivert

ELABORACIÓ
L'elaboració és més que simple.
  Començarem per tallar una mica de pernil ibèric.
  Intentarem donar-li la forma d'una llesca de pa.
Anem a pel foie.
Es pot posar en cru, tal qual, però també es pot escalfar en una paella, per donar-li ...però molt poca estona, eh?...o se us desfarà....no s'ha de fregir ni coure, simplement és per treure-li la fredor de la nevera i donar una mica de color. Però si ja és atemperat....no cal.
La mateixa calor del pernil....el deixar-ha apunt. Col.loquem una mica de foie en  cada llesca.
  Ara passaem el pernil per la paella, sense oli. Volta i volta...que canvii de color i prou.
El posem a sobre del foie.
Ara, pelarem unes gambes vermelles...
...i també les farem a la planxa.
Volta i volta.
  Col.loquem la gamba a sobre del pernil.
Només ens quedarà rematar-ho tot amb un puntet de sal maldon. 
I ja els podem servir....ben calentons...si no perden la gràcia.
No se us fa la boca aigua?
...és un pintxo excel.lent...però també dels cars.
Gaudiu-lo acompanyat d'un bon vi.
En un altre ocasió, els vaig presentar amb la rameta de julivert i un raig de crema de vinagre balsàmic.
Bon Profit !!!!

4 comentaris :

  1. com pot ser que després de tants dies de comilones continui salivant quan veig algo aixi?? petons!

    ResponElimina
  2. Albert, acabe de dinar i m'en menjaria un parell d'aquests! Molt bona combinació! Que tingues un bon any 2013 xiquet! Marta

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !