inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
23 Febrer Dijous Gras: Coca de llardons Truita de Dijous Llarder (23 de Febrer) amb botifarra d'ou Arriba la Quaresma amb els típics bunyols. Enguany, Dimecres de Cendra és l'1 de Març Escudella de blat de moro escairat Rebosteria pastissera: Pastes de poma Amanida d'alvocat, tomàquet i tonyina

dimarts, 1 de gener de 2013

Pintxo "Goxua"


El millor pintxo del món....bé, potser no....però un dels millors segur.
Els pintxos estan especialment associats a la gastronomia basca, en la que s'acostuma a prendre com a aperitiu acompanyat normalment d'un got de vi negre (txikito) o zurito, nom amb el que es coneix al petit got de cervesa de mitja canya, aproximadament. Aquest mateix got es conegut a l'Aragó com a penalti, a La Rioja com corto i en altres zones d'Espanya com mini. Aquesta costum dels pintxos és molt comú en el bars del País Basc, Cantabria, Navarra i La Rioja....i en zones de Burgos i Miranda d'Ebre. Donada la fama que està agafant aquesta forma de dinar, cada cop són més les persones que decideixen realitzar el seu dinar o sopar a base de pintxos, alternant de bar en bar.
Originalment, els ingredients a col.locar sobre el pa poden ser pràcticament qualsevol, però moltes vegades en la cuina basca s'utilitzen el peixos com el lluç, el bacallà, anxoves, gules, etc..., i d'altres com la truita de patates, pebrots del piquillo farcits, croquetes, etc...
Degut al gran interès que desperta aquesta cuina i al gran nombre de cuiners joves que hi ha al País Basc, els pintxos cada cop són més elaborats i més complexes....definint-t'ho com a cuina en miniatura.
Fins i tot es fan concursos de pintxos de forma periòdica...i es que realment, se'n fan de molt currats.
A mi m'encanta aquesta forma de menjar....encara que hi ha llocs on passen una mica amb el preu, tot s'ha de dir.
Nosaltres vam descobrir aquest pintxo Goxua en un viatge a San Sebastià (de fet, veníem de Burgos)....i jo vaig quedar enamorat de la magnífica combinació d'ingredients.
Cada Nadal, a casa nostra, no falten mai uns Goxua per fer l'aperitiu.
Aquesta recepta ja l'havia publicada abans...però he actualitzat les fotos.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
4 llesques de pa
4 gambes vermelles pelades
4 talls de pernil ibèric
4 talls de foie
sal maldon
julivert

ELABORACIÓ
L'elaboració és més que simple.
  Començarem per tallar una mica de pernil ibèric.
  Intentarem donar-li la forma d'una llesca de pa.
Anem a pel foie.
Es pot posar en cru, tal qual, però també es pot escalfar en una paella, per donar-li ...però molt poca estona, eh?...o se us desfarà....no s'ha de fregir ni coure, simplement és per treure-li la fredor de la nevera i donar una mica de color. Però si ja és atemperat....no cal.
La mateixa calor del pernil....el deixar-ha apunt. Col.loquem una mica de foie en  cada llesca.
  Ara passaem el pernil per la paella, sense oli. Volta i volta...que canvii de color i prou.
El posem a sobre del foie.
Ara, pelarem unes gambes vermelles...
...i també les farem a la planxa.
Volta i volta.
  Col.loquem la gamba a sobre del pernil.
Només ens quedarà rematar-ho tot amb un puntet de sal maldon. 
I ja els podem servir....ben calentons...si no perden la gràcia.
No se us fa la boca aigua?
...és un pintxo excel.lent...però també dels cars.
Gaudiu-lo acompanyat d'un bon vi.
En un altre ocasió, els vaig presentar amb la rameta de julivert i un raig de crema de vinagre balsàmic.
Bon Profit !!!!

4 comentaris :

  1. com pot ser que després de tants dies de comilones continui salivant quan veig algo aixi?? petons!

    ResponElimina
  2. Albert, acabe de dinar i m'en menjaria un parell d'aquests! Molt bona combinació! Que tingues un bon any 2013 xiquet! Marta

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !