inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 7 de gener de 2013

Patates amb mongeta tendra, camagrocs i allada


Un plat ben sa, que va molt bé per a purgar-nos passat les fetes de Nadal.
És molt i molt senzill, però el vull documentar perquè és una forma de menjar verdures molt interessant, ja que la salsa amb gust d'all li donarà una miqueta de rotllo al tema. Sobretot per aquells a qui no els agrada massa la verdura.
És la típica salsa que anomenen "Ajoarriero" en castellà, o allada en català, i que es pot utilitzar per molts plats, com pel bacallà.
La meva mare la feia molt a sovint....i nosaltres li dèiem "el suquet vermell". (Salsa Ajoarriero)
Aquesta salsa es fa en 30 segons, per tant, heu de tenir-ho tot preparat abans de començar.
En una paella petita, escalfar un bon raig d'oli d'oliva.
Quan estigui calent, tirar els alls que prèviament haurem picat ben petits. Compte que l'all es torra molt ràpid. Només que agafi color, tirar un parell de cullerades de pebrot vermell en pols (dolç). Remenar i fer uns 20 segons, que no es cremi. Seguidament, tirar la mateixa quantitat d'oli però de vinagre. Compte per què aquí farà molta reacció i pot esquitxar. Quan deixi d'esquitxar ja estarà feta la salsa. Tirar-la per sobre de la verdura/patata.


INGREDIENTS
400gr. mongeta tendra o verda
400gr. de patata vermella per bullir
1 fulla de llorer
un grapat de camagrocs frescos
aigua
sal

Per fer la Salsa Ajoarriero:
5/6 alls trinxats
oli d'oliva
vinagre de vi
1 cullerada de pebre vermell dolç


ELABORACIÓ
Renteu bé la verdura.
Talleu les puntes a la mongeta verda i talleu-la a trossos.
Si trobeu camagrocs frescos, només els heu de passar un aigua i treure la punta on hi ha una mica de sorra.
Els reserveu.
La patata també la pelem i la tallem a trossos grans.
Quan bulli l'aigua, tireu les patates i les mongetes. Hi estaran uns 25-30 minuts.

Hi posem una fulla de llorer, també.
Ara, ho deixem fer. Us recomano la lectura de l'interessant article "Temps de cocció de les verdures".
Anirem pelant els alls...
...i els picarem...ben petit.
Preparem també la pebre vermell dolça.
La verdura ja està cuita. Podem emplatar, ja que la salsa es fa en 30 segons.
En una paella amb un raig d'oli, enrossim l'all, però molt poc, que no es cremi.
A continuació hi tirem el pebre vermell dolç.
Remeneu ràpidament i eviteu que se us cremi (feu-lo a foc mitjà-baix).
Ara ja podeu tancar el foc. Tireu unes quatre o cinc cullerades de vinagre de vi...
COMPTE !!!...perill d'esquitxades....
Penseu que el vinagre fred amb l'oli calent causarà una reacció intensa. Aneu amb compte!
És el moment d'abocar la salseta per sobre de la nostra verdura.
Finalment, fem els camagrocs a la planxa amb una mica de sal i oli...i els afegim al plat.
Doncs ja hem acabat.
A que fa bona pinta?
S'ha d'aixafar tot junt per menjar-ho.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. Encara recordo l'olor d'aquesta salsa quan la feia la mare a casa pel papa...

    ResponElimina
  2. A que si?...és una salsa molt entranyable per a mi. I queda la verdura superbona.

    ResponElimina
  3. A mi m'agrada molt aquesta salsa amb el peixos, es pareguda a quan fas el llobarro "a la espalda" no? Amb el bullit de verdura que has fet no l'he provada mai però l'has pujat de categoria! Que bo! Marta

    ResponElimina
  4. Quina bona pinta! A casa que mengem cada setmana mongeta tendra i patata, estaria bé que ho provessim de fer d'una manera diferent! M'encanta la idea i a més tenim camagrocs assecats! Aquesta setmana ho provarem segur!

    www.usenllepareuelsdits.blogspot.com.es

    ResponElimina
  5. @Marta, Efectivament, com a l'espatlla...tot i que l'all es fa a làmines en aquell cas.
    @Cristina, prova-ho...t'agradarà segur.
    Gràcies i bon any !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !