inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 4 de gener de 2013

Llom de porc farcit a la mostassa amb salsa de castanyes i cava


Ja feia temps que li anava al darrere.
Volia fer un llom farcit....i m'he decidit per fer-lo amb una salseta de cava amb xampinyons i castanyes pilongues. Per dins...una capa de mostassa dolça...que és la bomba.
Però clar, a internet hi trobareu un munt de receptes per farcir lloms...i gairebé totes son diferents. Clar, cadascú li dona el farciment més adient per casa seva.
A mi m'agrada molt cuinar amb dàtils i penso que és un ingredients no massa aprofitat a Catalunya (tot i que si que ho es en altres cuines del mediterrani).
Com sempre, la qualitat dels ingredients i del farciment marcarà el resultat...així com l'amor i la paciència que heu tingut per fer-lo.
Un excel.lent plat de festa....d'aquells que no podreu parar de sucar pa.
Es pot acompanyar amb patates al forn (o fregides) si voleu.
Espero que us agradi.


INGREDIENTS
1 llom de porc de dos colors (1kg.)
100gr. dàtils
1 tros de formatge brie
4 tires de pernil ibèric
6 tires de cansalada fumada (bacó)
un grapat de pinyons
1 pot mostassa dolça alemana (de Munich)
pebre negre en pols
1 ceba
3 alls
3 tomàquets madurs
1 ampolla de cava brut
300gr. xampinyons frescos
50gr. castanyes pilongues (assecades)
sal

VARIANTS:
- No cal dir que podeu variar el farciment al vostre gust i amb els vostres ingredients favorits

ELABORACIÓ
 
Preparem els ingredients.

Utilitzaré dàtils de Tunísia...que són excel.lents de gust. A mi me'ls regalen en el lot de Nadal, jeje.

Fem un tall al dàtil...i podrem treure el pinyol amb facilitat.

Els reservem tots sense pinyol.
 
Quan compreu el llom...digueu-li a la xarcutera que us el prepari per farcir.

Us ha de quedar una capa de llom tot estirada.

El salem i l'empebrem primer.

Ara el toc especial: una mostassa dolça de Munich...excel.lent per cuinar carns. Jo la vaig comprar per internet, a través de la casa Westfalia...però penso que al Corte Inglés la trobareu...o alguna de similar.

Aboquem tot el pot.
 
L'escampem per tot el llom.
 
Ara apliquem el nostre farciment....el formatge....els dàtils...els pinyons...el pernil...la cansalada....etc...
 
...no importa massa massa l'ordre.
 
Ara...amb una mica de cura...l'enrotllarem com si d'un braç de gitano es tractés.

Clar, això s'ha de lligar. Podeu utilitzar xarxes (que us la donarà la xarcutera)...o amb cordill directament.
 
Jo hi posaré tots dos, per què la xarxa és una mica petita.
 
Enrotllem tot el llom fent una certa pressió amb el cordill. Que quedi una peça estable. La reservem.

Seguirem preparant les castanyes. Aquestes seques (pilongues) les trobareu tot l'any.

Ara, poseu a bullir les castanyes pilongues en aigua...durant uns 20 minuts.

Seguim tallant la ceba...i els alls. No importa massa la mida...ja que al final ho triturarem.
 
En una cassola amb abundant oli d'oli...enrossirem el nostre llom.
 
Ha d'agafar aquest bonic color per totes bandes.
 
Un cop el tingui...afegiu-hi la ceba i l'all. Que també es dauri.

A continuació, afegirem els tomàquets a trossos.

Ho deixarem uns 10 minutets...que es faci bé el sofregit...tot remenant i voltant el llom.
 
Ara el cava. Jo gastaré una ampolla de Segura Viudas Brut Reserva.
 
L'aboquem sencera dins l'olla.

Ho tapem...i ho deixem coure a foc mitjà-baix durant uns 20-25 minuts aproximadament. De tant en tant li donem la volta al llom.

Per un altre banda anirem preparant la guarnició del plat: uns xampis frescos.

Els tallem a rodanxes grans.

Els saltem en una paella amb oli i sal....i els reservem.

Passats els 25 minuts, afegirem aigua al nostre guisat...fins que sobrepassi la meitat del llom ben bé....
 
...hi tirarem sal i ho deixarem acabar de coure uns 20 minuts més.
 
Passat aquest temps, reservem la salsa....i el llom hauria d'estar cuit. Punxeu-lo per comprovar que no deixi anar aigua.

Deixeu-lo una estona que es refredi.
 
Ara el tallarem a llesques gruixudetes....i amb molt de compte de no destrossar-lo.

Aquí podeu veure tot el farciment...i els dos colors del llom.

Anirem col.locant les llesques sobre una safata pel forn. Que quedi maco.

I anem a per la salseta.

La passem en un pot per triturar...

...i li passem la batedora..que quedi ben fina.
 
La tornem a abocar a la cassola.

Tirarem uns 100gr. de nata líquida.

Deixem que arrenqui el  bull, a foc baix...i ho anem remenant de tant en tant.

Ja tenim també les castanyes bullides....

...les incorporem a la salseta senceres...i ho deixem fer uns 10 minuts més. Remeneu de tant en tant. Tasteu-la i rectifiqueu de sal si cal.
 
Ja tenim la salsa feta.
 
Ruixem una bona quantitat de salsa sobre el llom....sense passar-nos. Es millor servir la resta de la salsa en una salsera.
 
Això ja està fet.

Fa bona pinta , eh?

La salsera que us deia preparada.

Només cal que ho escalfeu quan toqui servir-ho i llestos.
 
A més, al forn...us quedarà aquest coloret dauradet tan apetitós.
 
Si ho serviu en plats directament....poseu el llom...i una mica de salsa per sobre.
 
Fuas....que gran és la cuina nanos !!!
 
I aquí teniu el llom ja emplatat.

Amb una mica de tot...

...els seus xampinyonets...les castanyes....

...i el llom farcit..."tremenduuuuu". La salsa al cava és molt especial.

I potser us sobrarà una mica per fer un tàper...i menjar entre setmana....
...o no.
Bon profit !!!!

14 comentaris :

  1. Com sempre, una recepta fantàstica! :o)

    ResponElimina
  2. Quina gana em fas venir!, i això que acabo de sopar...
    L´aspecte és sensacional, un dia d´aquests provaré a fer-lo.

    ResponElimina
  3. juas,juas...ja passen aquestes coses....

    ResponElimina
  4. Tremendo Albert una combinacion divina la que le has puesto y el detalle de poner un cava de categoria me ha gustado,es como tiene que ser.
    Bons Reis

    ResponElimina
  5. El llom amb mostassa m'encanta. Amb aquest farciment ja ha de ser superior i les castanyes... i la salseta al cava... quina cosa més bona!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. ostres nano, amb la gana que tinc a aquesta hora, veure aquest plat s'em fa la boca aigua.

    excel.lent com sempre.
    una abraçada

    ResponElimina
  7. Acabo de hacerlo y creo que me quedó con demasiado sabor a champán y mucha salsa.He tenido que espesarlo con maicena.Yate diré.

    ResponElimina
  8. @Maria, és un excel.lent plat aquest, tot i que amb una certa complexitat. Espero que et surti bé.

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta!! Ho voldria provar, pero tinc dificultat per trobar les castanyes pilongues, em podries dir on les has comprat exactament?? Gracieeees

    ResponElimina
  10. Un administrador del bloc ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. @Carla, jo les he comprat a una parada de fruits secs i llegums del mercat municipal. Però no t'amoïnis per això, les pots obviar si vols. Pots fer servir uns daus de patata o fins i tot unes figues seques afegides a última hora. Però pots cuinar la mateixa recepta sense castanyes sense problemes, ja que no és un ingredient principal. Ja em diràs com ha anat. Una abraçada.

    ResponElimina
  12. Després de babejar llegint aquesta recepta moltes vegades, he decidit fer-la per cap d'any ...però tinc un parell de dubtes: per a quantes persones són les quantitats ?(serem uns 25)..i si hi poso trossos de patata cal dorar-les al forn o fregir-les abans? Gracies!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !