inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 26 de gener de 2013

Arròs amb llet


Quin clàssic, eh?...no podia faltar.
Tsch....un respecte a l'arròs amb llet, nanos.
Recepta nº 100 del C.P.C.C.
Doncs potser feia més de 20 anys que no el tastava....i que bo!!!

Això si...es una mica pesat....bé...molt pesat, val. Per aquest motiu heu de fer racions més aviat petites o no us les podreu acabar. Serviu-lo ben fred de la nevera.
I ara, una mica d'història vinga. Segons la vikipèdia, l'arròs va entrar als Països Catalans a través dels àrabs, ja que ja als receptaris antics àrabs hi havia receptes de cremes d'arròs i d'arròs amb llet. La paraula va ésser escrita en català per primer cop l'any 1262 en uns comptes de Pere el Gran. També del segle XIII tenim un receptari anònim, Cocina Hispanomagrebí, amb moltes receptes d'arròs, sovint combinat amb llet, sucre i mel. L'any 1314 apareix la primera recepta amb arròs escrita en català, es tracta del menjar blanc, al Llibre de Sent Soví. A la Catalanofonia l'arròs i llet ja es preparava a l'Edat Mitjana i era una manera molt corrent de preparar l'arròs, de vegades tal com el fem ara i d'altres utilitzant un terç de llet d'ametlla i dos de vaca. Es tracta d'unes postres tradicionals a molts països de tot el món, amb variants en el tipus d'arròs utilitzat (arròs llarg, arròs trencat als Emirats Àrabs, etc.), en el tipus de llet (condensada a alguns països americans, amb llet de coco a Puerto Rico, llet evaporada, etc.), a les espècies i ingredients per a aromatitzar (canyella als països mediterranis, vainilla als països saxons i nòrdics, safrà a l'Iran, cardamom al nord de l'Índia, etc.). A alguns llocs s'afegeixen espessidors com ou, nata, farina, etc. o altres productes, principalment fruita fresca o seca, com ara nous, festucs, etc.

INGREDIENTS
200gr. d'arròs
125gr. sucre
1 litre de llet
1 branca de canyella
1 pela de llimona
canyella en pols per decorar

VARIANTS:
- Es pot fer amb llet d'ametlles
- Es pot tirar una mica de pols de canyella per sobre al servir-ho
- Es poden fer servir plats individuals o una safata gran
- Podeu variar la quantitat de llet si us agrada més o menys sucós

ELABORACIÓ

Preparem tots els ingredients.

La pell de llimona...contra menys part blanca tingui millor. La part groga és la més aromàtica.

Pesem l'arròs. Segons el corpus són 200gr d'arròs per litre de llet, però jo en poso només 150gr...així queda més sucós, però és una apreciació personal, clar.

Ara posem a bullir la llet amb el sucre i ho remenem.
 
Incorporem la pela de llimona i una branca de canyella.

Remenem de tant en tant i quan arrenqui el bull...
 
...hi tirem l'arròs i ho deixem coure uns 20-25 minuts, tot remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi del cul.

Treieu la canyella i la pell de llimona....

Escudilleu l'arròs en cassoletes petites....
 
...que no siguin massa massa grans. Deixeu-les refredar a temperatura ambient.
 
Un cop fredes....tireu una mica de canyella mòlta per sobre.

Ara ja el podriem tastar, però es millor reservar-lo a la nevera un parell d'hores i consumir-lo fred.

I aquí tenim acabat el tradicional arròs amb llet de tota la vida.
 
El voleu tastar?

Que quedi ben sucós...sobretot.

Bon Profit !!!

15 comentaris :

  1. Boníssim !!!... m'encanta, pero ha de tenir molta llet, si està sec ja no es el mateix.
    Per cert, vols dir que contra menys part blanca tingui la pell de llimona millor, no ?...

    ResponElimina
  2. un dels meus postres preferits ( en tindria sempre a casa) a casa ens el mengem per sopar i així no es fa pesat .....
    ....i lo de la pell blanca la me a mare diu igual com menys millor perquè no amargui.....
    Provaré les teves mesures dels ingredients la próxima vegada que en faci....

    ResponElimina
  3. Obviament era una error de transcripció...menys part blanca clar. Ja està corregit, gràcies per avisar.

    ResponElimina
  4. Bo, molt bo, però a mi em costa menjar arròs amb llet :-c, però a casa els encanta.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  5. M'ENCANTAAA!! bonissima recepta! petons

    ResponElimina
  6. Uf, que bo l'arròs amb llet!! Jo m'he de controlar perquè quan tinc el perol a davant no puc parar! Me n'hauries de donar només una ració d'aquestes petites que dius, he he. Petons i bon dilluns!

    ResponElimina
  7. Doncs mira que atipa aquest postre, eh?

    ResponElimina
  8. I avui de postres... arròs amb llet!! Que bo que és i que sencillet. Salut!

    ResponElimina
  9. Bueno, la primera vegada que l'he fet m'ha quedat boníssim, però un pel cru i espès. Avui l'he tornat a fer sense bullir la llet i posant l'arròs de seguida que he posat la llet. M'ha quedat perfecte, o sigues, que primer he posar la llet freda, de seguida l'agrós, i llavores he encès el foc al mínim, tota l'estona. No l'he fet bullir en cap oment, no és necessari. Si es fa bullir, la meitat de la llet s'evapora, i llavores ens quedem curts. El sucre, "absorbeix" o ajuda a espesseir molt llet, i no l'he posat fins 10 minuts abans de treure l'arròs. Boníssim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara l'estic fent per tercera vegada, i senzillament deixo l'arròs mitja hora amb la llet, abans de posar-la al foc. Així no necessita tant de temps per absorbir-la i no se'n evapora tanta. L'altre vegada pel meu gust, un pelet espès, però molt bo.

      Elimina
  10. Està boníssim delisios .
    Pots fer gelatina de piña

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !