inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 30 de desembre de 2012

"Harira" (Sopa marroquina)

 
Ja sabeu de la meva passió per les cuines foranes, com ho pot ser la cuina del Magreb, i en especial la cuina del Marroc.
Aquesta d'avui, és la sopa del Magreb per excel.lència, la sopa nacional del Marroc.
Es consumeix molt durant el Ramadà quan és el primer plat després del dejuni. A totes les cases es prepara de forma lleugerament diferent però es molt comú que totes portin llenties i cigrons a parts iguals.
En aquest cas, he utilitzat llenties i cigrons ja cuits que he afegit durant els últims 20 minuts, juntament amb l'arròs i els fideus. Si ho feu amb llegum posada en remull, les haureu de coure des de el principi.
Els marroquins, desprès de prendre aquesta sopa, mengen dàtils i un got de llet, a banda dels dolços típics.
Hi ha dues grans varietats de la Harira, la Bidaui i la Marraquechia o clàssica, amb moltes més verdures aquesta última.
Trobareu moltes receptes de Harira. Algunes no porten pràcticament cap espècie: ni comí ni canyella ni pebre vermell. D'altres porten fins i tot Ras El Hanout. D'altres no porten ni xai.
Jo, havent-me documentat amb tots els llibres que tinc de cuina magrebí, he fet la meva versió, i tsch!, m'ha convençut.
El resultat un potatge d'aquells contundents on l'aroma del comí et trasllada transitòriament al Marroc.
A mi m'ha agradat molt.
Espero que us agradi. De fet, m'agradaria molt obtenir l'opinió d'algun lector que sigui marroquí (o del Magreb) i em doni la seva opinió d'aquesta recepta.
As Salaamu Alaykum...."السلام عليكم" !!!
Sajten !!! (Bon Profit!!!)



INGREDIENTS
300 g de carn de xai picada petita
1 tronc d'api
1 ceba picada
150 g de llenties cuites
150 g de cigrons cuits
50 g d'arròs
50 g de fideus
300 g de tomàquet ratllat
julivert i coriandre
2 cullerades petites de canyella en pols
2 cullerades petites de comí
1 cullerada petita de pebre vermell dolç
1 cullerada gran de farina
unes espurnes de safrà
pebre negre
oli d'oliva
aigua o brou de verdura
sal

VARIANTS:
- Hi podeu afegir 50 g de gingebre en pols
- Podeu fer els trossos de xai més grans
- Hi podeu substituir l'aigua per brou fet amb verdures
- Ho podeu acompanyar amb dàtils i/o pa de pita
- Es poden tirar un parell d'ous batuts dins la sopa

ELABORACIÓ
  Preparem tots els ingredients.
  Piquem ben petits l'api i la ceba.
 El julivert i el coriandre....també, per separat.
 Ara anem a preparar les espècies.
 Per una banda la canyella en pols...
  ...un parell de cullerades.
 El comí....
 ...dues també...o si us agrada molt podeu posar 3 o 4....
  Una cullerada de pebre vermell dolç.
 Unes espurnes de safrà.
 Ara....ratllem els tomàquets.
 I els reservem amb el julivert picat.
  En una cassola amb un raig d'oli....sofregim primer la ceba i l'api.
  Quan agafi coloret...incorporem la carn...lleugerament salada i empebrada.
 En el mateix moment...incorporem també la resta d'espècies.
A l'esquerra el julivert...i a la dreta el coriandre ("Cilantro" en castellà). Tenen molta similitud visualment...però els gustos son prou diferents. Podreu trobar coriandre en qualsevol botiga Halal.
 Afegim també el coriandre.
Ara ho remenem tot plegat i deixem que el guisat agafo tots els gustos i matisos. Ho deixarem sofregir uns 5 minutets. Remenant per evitar que s'enganxi.
 Incorporeu una mica d'aigua, no massa...
    ...un puntet de sal...
 ..ho remenem més durant 10 minutets...
  ...i incorporem també el tomàquet amb el julivert.
 Ho remenem....
  ...i incorporem un litre i mig d'aigua calenta (o brou de verdura).
 Ara ho tapem...a foc baix...i deixem que es cogui la carn durant uns 35 minuts aprox.
De tant en tant ho vigileu que no falti líquid. Haureu d'afegir més aigua segurament. Tasteu la carn per comprovar si ja és cuita. Penseu que necessitarem el líquid suficient com per coure la pasta i que el conjunt ens quedi una textura de sopa.
 Posem un grapadet d'arròs i de fideus.
 Perfecte.
 Com que he utilitzat llegums ja cuites....
  ...les incorporo també en aquest moment. Si no, ho hagués fet al principi. Rectifiquem d'aigua i sal si cal.
 Ara...preparem la farina.
 Diluïm una cullerada en aigua freda....
 ...i l'afegim a la sopa.
 Això farà que espesi.
  Un cop siguin cuit l'arròs i els fideus, ja podeu parar el foc.
  Deixeu-lo reposar 15 minuts.
 Ja podem emplatar.
  Jo es que soc molt de cullera.
   Molt bo, de veritat us ho dic.
Bon Profit !!!
Sajten !!!

8 comentaris :

  1. “El descubrimiento de un nuevo plato es de más provecho para la humanidad que el descubrimiento de una estrella” Brillant- Savarin. Feliz año 2013
    Una gran receta :)
    Este paso a paso ha sido como si estuvieramos contigo cocinando :)

    ResponElimina
  2. Gràcies Albert, el teu blog també és magnífic.
    Nosaltres també et desitjem un bon començament d'any

    ResponElimina
  3. M'agrada molt la cuina Marroquina i la Harira és un dels meus preferits!
    Ho has explicat molt bé, amb un pas a pas molt complert!
    ptns!!

    ResponElimina
  4. Gràcies Fòrmules....i Bon Any a tothom !!!

    ResponElimina
  5. Un pas a pas perfecte, no he tastat mai aquesta sopa i ara no tinc excusa per fer-ho.

    ResponElimina
  6. Hola! La Sopa bonisima!!! a la meva familia tambe li ha agradat molt, moltes gracies per compartir!
    en comptes de fideus li he posat una pasta en forma de llagrima que venen a les botigues Halal (com tu dius) ;)

    ResponElimina
  7. quina bona pinta!!! I el pas a pas, molt útil... Felicitats, t'ha quedat molt i molt bé, per llepar-se els dits... o el plat! ;)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !