inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 28 de novembre de 2012

Potatge de cigrons



Que bo quan fa fred, eh?...
...quan arribes a casa tremolant amb els peus i les orelles congelats.....uuuuuoooooouuuuuuuuuuuuuuu !!!!
Quina gran sensació aquesta d'arribar a casa teva un dia d'hivern de fred rigurós...i estar calentet, amb els teus....i dinar un plat contundent i calentó com aquest, eh?....és d'aquelles cosetes que fan caliu en una casa....que fan estimar a la teva família...per compartir-ho plegats...i que fan que siguem conscients que és tot un luxe això d'estar calentó i tenir un plat calent a taula.
A Catalunya no sóm massa de "cocidos y potajes" és cert, es més una tradició castellana, però també en tenim d'escudelles com aquesta.
A mi, particularment, m'agraden molt els "potajes" com el "Potatge de cigrons i espinacs", que feia la meva mare cada hivern....durant l'època dels espinacs frescos.
Per a mi, aquests plats, són com la referència de temporada.
Engreixen i tenen molts greixos i colesterol,... és cert, no s'en pot abusar...i menys avui en dia que ja no té sentit consumir tantes calories sense haver treballat 16 hores al camp...com es feia antigament.
Però tampoc siguem tan borinots de treure'ns el plaer de tastar-los, no?...
Inga va.

INGREDIENTS
500gr. cigrons secs
1 porro
1 fulla d'api
1 os de pernil
1 tros de pernil
1/2 xoriço sec dolç
1 tros  de cansalada
1 pastanaga
2 patates grans per bullir
aigua
sal

Pel sofregit
1 ceba
2 grans d'all
3 tomàquets madurs
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu afegir col, botifarre negre, pilota de carn picada, bledes, etc..


ELABORACIÓ
El dia abans posarem els cigrons en remull.
Poseu una bona quantitat d'aigua, almenys el triple que de cigrons, amb una culleradeta de bicarbonat.
 A l'endemà hauran triplicat el seu volum.
Ho deixem tota la nit tapat...que no entrin mosques.
A l'endemà preparem tots els ingredients.
El cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les mol·lècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com oligosacàrids. Dit en termes més col·loquals, aquest contingut és flatulent.
Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
  Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.
Hi abocarem els cigrons i ho cobrirem d'aigua.
Ja podeu encendre el foc, a foc mitjà.
Rentem i posem l'ós de pernil, també...
...el tros de pernil...
...la cansalada....
...la fulla d'api...
...el porro...(ben net, que sempre tenen sorra)
...la pastanaga...i deixem que faci xup-xup. Segurament haureu de posar més aigua. Que tingueu 3/4 parts de l'olla plena d'aigua. Penseu que ara estarà uns 90 minuts de cocció i s'evaporarà una gran part de líquid.
Mentre es va fen el potatge...anirem preparant el sofregit. Picquem l'all i la ceba. No massa tampoc, ja que desprès ho triturarem tot.
Ratllem els tomàquets...
...sempre frescos...
Ara, en una paella amb un raig d'oli...daurem una mica els alls...
...seguidament incorporem la ceba...
...i quan sigui daurada....el tomàquet.  Abaixem el foc...ho salem una mica i ho deixem reduïr uns 5 minutets, que es cogui el tomàquet.
A veure com va això?
Ummm...ja fot oloreta tot el pis....jeje.
Posem tot el sofregit en un pot per triturar...
...i ho deixem ben fi.
Quan el potatge porti uns 75 minuts de cocció...i el cigró sigui més o menys cuit, afegirem la patata....
...el sofregit triturat...
...i el xoriço....i ho deixarem coure uns 20 minuts més, que la patata sigui cuita.
Rectifiqueu de sal en aquest punt.
I ja el tenim fet. Deixeu-lo reposar uns 20-30 minuts (si es posible).
Podem emplatar, nanos.
Fuas, quin platàs contundent, eh?
Desprès...per la tarda...passa el que passa, oi?....quines coses que té la física.
Un plat fort, però molt nutritiu també. Amb això guanyareu molta energia.
Si voleu ho podeu presentar una més fi....que sempre fa més goig.
Bon Profit !!!!

7 comentaris :

  1. Qué cosa más rica y con el tiempo fresquito que vamos trniendo sientan de maravilla. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  2. Hola Albert,

    Jo vaig comprar 1 kilo de cigrons PedroSillano i els vaig deixar en remull amb una fulla de llorer durant 12 hores i el problema es que inclús deixan els cigrons 4 hores bullin, encara NO estaven tous...

    Quins cigrons has fet servir ?

    Bona cuina !

    ResponElimina
  3. A poc a poc i bona lletra, com "antes" oi? he he. M'encanten aquests cigrons estofats, que demanen el seu temps però que després t'ofereixen una bona recompensa... Petons

    ResponElimina
  4. @Baruz, gracias !!!
    @Jaume, jo els compro a granel, al mercat. Els cigrons, en general, haurien de quedar cuits en 2 hores....no 4.
    @Marina, en aquesta ocasió, més que mai, la cuina de sempre, si. Gràcies !!!

    ResponElimina
  5. ja,ja se nota que ya ha llegado el frio aqui Albert.receta de cuchara indispensable¡¡

    ResponElimina
  6. també fa díes que no passe per ací per això et vaig dir de possar l´enllaç per a e-mail jo el tinc possat és per no perdremos cap recepta, al lío, el potatge boníssim, bsts

    ResponElimina
  7. Buaa pintaca!! S.em fa la boca aigua k encara no he sopat.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !