inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 6 de novembre de 2012

Llom a la taronja amb xips de moniato


>No fa massa temps, un carallot i lector d'aquest blog, en Manel Vilas (el meu germà, vaja)... ens va presentar una recepta molt suggeridora: el llom de porc a la taronja.
Doncs bé, em vaig quedar amb les ganes de tastar aquest plat i, és clar, l'he fet. He fet la meva versió, que pràcticament és la mateixa. Només he variat una mica la guarnició i també us he detallat més el pas a pas.
És una bona recepta... i un plat molt acceptat per tots els membres de la família.
Us el recomano de totes totes... queda "molt i molt" bo.
Gràcies Litonano!


INGREDIENTS
1 llom de porc d'1kg aproximadament
2 kg de taronges
1 copa de conyac
50 g de mantega
oli d'oliva
pebre negre
sal

Per muntar el plat
Puré de patata
Xips de moniato
Cibulet
Talls de taronja

ELABORACIÓ

Preparem els ingredients.

Començarem per salar el llom de porc...

i empebrar-lo per totes dues bandes.

En una cassola gran... hi posarem dos trossos de mantega a desfer... i un raig d'oli d'oliva.

Quan la mantega deixi de "crispejar" hi posarem el llom a daurar.

Mentre, anirem traient el suc de totes les taronges. Ja veieu que ho faig a mà. No sóc amant de les espremedores automàtiques... són tot un merder per netejar-les. Jo m'apanyo millor amb aquesta manual... que és de metall, això sí... i la trobo infinitament més pràctica. Total, per les taronges que exprimim a casa...

Reservem tot el suc. Per anar bé hem obtenir aproximadament un litre de suc de taronja.

Anirem donant la volta a la carn per veure si està agafant coloret.

Llavors... afegirem un copa de brandi. Poc a poc, per flamejar-ho.

Esperem una mica que s'escalfi l'alcohol... apaguem l'extractor... agafem una tapa per ofegar el foc si cal...

i flamegem la carn. Molt de compte... que la podem liar parda, eh?... Totes les precaucions són poques quan juguem amb foc.

Un cop flamejat incorporem el suc de taronja....

ho tapem i ho deixarem coure a foc lent durant uns 30 ó 40 minuts.

De tant en tant li heu de donar la volta... i si veieu que el líquid no arriba a la meitat del llom podeu incorporar un got d'aigua o dos... ho heu de controlar una mica.

Mentre es fa la carn, anirem preparant les xips de moniato.

Jo utilitzo el mateix pelador de patates... per fer tires fines de moniato.

En una paella amb oli ben roent... fregim les tires.

Fins que quedin cruixents.

Les reservem sobre un paper absorbent... i les salem un mica.

Passats els 40 minuts de cocció, traurem la carn, pararem el foc i la tallarem a rodanxes més aviat primes.

Tornem a col·locar la carn a la cassola per acabar la cocció. Si cal afegir una mica d'aigua, s'hi posa.

Deixeu que continuï coent-se a foc lent, control·lant sempre el nivell.  Quan la carn comenci a estar ben cuita... deixarem que es caramel·litzi la salsa.

Simplement, haurem d'esperar que els sucres de la taronja facin la seva feina.
Aquests processos de canvi de color del torrat i caramel·litzat se'n diuen les "reaccions de Maillard".

Com podeu apreciar, la salsa ha adquirit una textura més cremosa... més tipus caramel.

Potser en aquesta foto s'aprecia millor. Aquest és el secret d'aquest plat i fa que la carn estigui molt bona.

Amb la carn feta i reposada (millor d'un dia per altre), prepararem una mica de puré de patata com a acompanyament.

Obviament, ho podeu presentar amb patates fregides, al forn, a "lo pobre" o qualsevol altre guarnició.

Posem una base de puré...

a sobre hi distribuïm tres trossets de carn... i una mica de suquet...

piquem el cibulet...

i decorem el plat amb les xips de moniato... i el cibulet per sobre, que li aportarà una frescor molt ben trobada... a banda que el cibulet, ja de per si, és molt bo de gust. A mi em recorda al calçot, una mica.

Oi que fa bona pinta... doncs estava més bo del que sembla... de veritat ho dic.

Bon profit!

15 comentaris :

  1. Amb els teus pas a pas no hi ha qui es perdi!!! M'agrada molt, una gran feina, i una recepta de festa!!!
    Una abraçada!!

    ResponElimina
  2. M'has convençut!!! Aquest llom sembla molt bo! I això de les xips de moniato em sembla molt bona idea!!

    ResponElimina
  3. Uhmmmm ! Quina pinta.

    Ja tinc plat pel cap de setmana.
    Merci Albert.

    ResponElimina
  4. @Gemma, moltes gràcies...és un bon plat,si.
    @Jaume G, jeje...ja m'explicaràs com ha anat.

    ResponElimina
  5. Buf! És una recepta esplèndida! Quan pugui la recomanaré a ma mare, és una bona proposta per variar una mica pel dinar de festes de Nadal.

    Ha d'estar boníssim i si es pot preparar amb antelació, encara és millor! Hahaha

    Petons :)

    ResponElimina
  6. Una molt bona recepta.
    El moniato fregit el probarem.
    Una abraçada
    Joan i Sara

    ResponElimina
  7. encara tinc pendent el bacalla grandicolloni i ara tinc que apuntar-me aquests llom a la taronja... sort que venen festes!! Gràcies dues mgnifiques propostes!!

    ResponElimina
  8. Acabo de recordar que fa moltes hores que no he menjat!!
    Fora bromes, els xips de boniato eren un clàssic a la cuina de mon pare, durant tota la temporada cada setmana en feia.
    i només un suggeriment, per que la salsa quedi llesta abans provar de posar-hi dues cullerades de melmelada de taronja. Et sorprendrà!!

    ResponElimina
  9. @Laia, per què no, podria ser un bon plat per Nadal, però prova de fer-lo abans...que jo no aconsello fer proves el dia de Nadal...ves a lo segur !!!
    @CanJoaniSara, prova'l, està de vici !!!
    @Alfons, no t'estressis, ara !!!
    @Elfruitssaborosos, Gran idea això de la melmelada. Bé, al cap i a la fi, estàs afegint més sucre...per accelerar el procès de caramelització. M'agrada.

    ResponElimina
  10. A casa sempre el fem amb cervesa. Una bona proposta la teva.

    ResponElimina
  11. Una fantastica receta y la naranja con el cerdo,casan dividamente y queda muy buena.
    como siempre ademas del genial paso a paso,lo haces de maravilla en la cocina y buen ojo culinario para captar una receta buena.
    una abraçada

    ResponElimina
  12. Sempre te les ingenies per donar-li el "toque" professional i elegant a cada plat... quina pintaaaaaa !!!

    ResponElimina
  13. Com sempre, molt ben explicat!!
    Ha d'estar molt bó!
    Vaig provar fa poc els xips de moniato i em van agradar molt!
    ptns!!

    ResponElimina
  14. Ahir va caure per sopar, espectacular! Mersi mestre!

    ResponElimina
  15. @Cristina, ummm...amb cervesa...interesant.
    @Miquel, grandes paraules, tito.
    @Litonano, jeje, gràcies a tú per la recepta.

    @Enric, Ben fet, Enric !!!...la meva germana
    també l'acaba de fer...i em cosnta que l'ha gaudit molt !!!
    És una bona recepta.

    @FormulesCulinaries, no deixis de tastar els xips de moniato...per qué són la bomba.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !