inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 1 de novembre de 2012

Castanyes torrades


Com ja ha passat en d'altres entrades d'aquest blog, avui publico aquesta recepta (si es que es pot dir recepta) no per la seva elemental elaboració, si no per a difondre la nostra tradició i, si més no, per fer algun apunt sobre la castanya i el seu torrat.
A mi m'agraden les castanyes, i és una llàstima no tenir-ne tot l'any. Aquí trobareu unes quantes receptes fetes amb aquest producte de temporada.
Les castanyes torrades, jo les faig amb aquella paella de foradets, que ara pots comprar-la en qualsevol ferreteria.. Però el millor és coure-les a la brasa, amb llenya o carbó. Els que teniu vitro, no us queda un altre que fer-les al forn.
Sigui com sigui visca la Castanyada !!!

INGREDIENTS
500 g de castanyes gallegues
1 paella amb forats
aigua

VARIANTS:
- Hi ha qui hi posa una mica de sal abans de torrar-les

ELABORACIÓ
 Començaré per recomanar única i exclusivament les castanyes gallegues.
 Veureu que són maques, fermes, grosses i amb bon color de pell. 
Aquí podeu apreciar la diferència amb la castanya andalusa, més lletja, petita i menys gustosa.
 Utilitzaré aquesta paella de forats que vaig comprar en una ferreteria de barri.
Els forats permeten que el foc traspassi directament i torri les castanyes.
Si teniu vitro... mala sort!
Practicarem un petit tall a la part superior de la castanya.
 Suficient per evitar que esclatin.
I les posarem a torrar a foc baix.
Les tindrem, aproximadament, uns 20 minuts, remenant constantment.
Prepareu-vos un got amb aigua i, de tant en tant, tireu-ne una mica sobre les castanyes.
Mulleu-vos els dits i esquitxeu-les.
Aquesta humitat farà que no quedin tan eixutes i ens permetrà ralentitzar el torrat exterior.
Això afavorirà que quedin ben cuites de dins i no se'ns cremin abans d'hora.
Hi ha qui les posa en remull una estona abans de coure-les, però jo penso que no cal un excés d'aigua.
I a remenar i remenar.
I a cantar allò de...
Marrameu torra castanyes, a la voreta del foc, ja n’hi peta una als morros, ja tenim Marrameu mort.
Pica ben fort, pica ben fort...que piques fusta, pica ben fort....!
I vinga, una mica més d'humitat.
I anar fent. Quina oloreta que fa tot el pis, eh?
A poc a poc notareu que la closca es va torrant...
 fins quedar cremada pràcticament. Però la castanya estarà ben cuita per dins.
En aquest punt, ja podrem anar preparant les paperines o cornets de paper.
Podeu veure el consell: "Com fer un cornet de paper".
 Amb una mica de pràctica us sortiran perfectament. El paper de diari conserva bé l'escalfor.
Les reservarem una estona.
Aquesta escalfor i aquesta cocció passiva i residual farà que les castanyes s'estovin lleugerament, garantint una textura en boca més melosa, no tan eixuta.
I ja només ens quedarà pelar-les.
Si ho heu fet bé, les castanyes s'han de pelar pràcticament soles.
La pell interior ha de quedar enganxada a la superior i sortir la castanya neta.
I aquí tenim la castanya perfecta.
I mira que son bones, eh?
Que ens faltaria? és clar! la companyia d'uns moniatos al forn.
I per fer rodona la castanyada, que no faltin uns panellets i regar-ho tot plegat amb una mica de vi dolç i una bona companyia.
Bon profit!

3 comentaris :

  1. A casa la meva mare les feiem amb la paella tambè, però a casa meva amb la vitro, preferim fer-les al forn. Per cert, a mi no m'agrada menjar les castanyes, però recollir-les sí!

    ResponElimina
  2. I tant que han d'estar receptes i tradicions com aquestes en un bloc!! a mi com a catalana adoptada, m'encanta la festa de la castanyada. marta

    ResponElimina
  3. Les faré al forn com els moniatos. Bona castanyada!!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !