inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 23 de novembre de 2012

Cassola de pop amb patates


En la presentació d'aquest blog faig referència la cuina gallega....ja que tinc alguna ascendència de Vigo.
Em penso que o l'avia o alguna tieta de la meva mare eren d'allà.
Això sempre m'ha fet tenir una especial estima per la cuina gallega, a banda es clar, de tractar-se d'un excel.lent receptari.
En ocasions anteriors hem vist com cuinar el pop de diferents maneres: a Feira, guisat de pop amb patates, salpicó de pop, pop de platja amb tomàquet, pop a la planxa, empanada de pop, popets amb all i julivert, arròs amb popets i cloïsses, etc.
Dons la recepta d'avui no l'he extret del Corpus Culinari Català....i ara algú de vosaltres (amb raó) dirà: "Ohhhhhhhhhhhhhh !!! increible!!!...no és del Corpus!!!".
Doncs no, no. L'he extret d'un llibre de cuina gallega on apareixen moltes receptes tradicionals d'aquella regió.
És una fàcil recepta...que la simplificaria dient que hem de bullir un pop amb patates i barrejar-lo amb una salsa "ajoarriero".
La meva aportació és la guarnició d'una amanida de diversos tomàquets en cru (cherry, groc i mini-tomàquet pera)...que casen a la perfecció.
Però escolteu......."chapeau", eh?.
Està infinitament més bo al paladar del que us podeu imaginar.
Repetiré aviat.
Vosaltres proveu-la i en parlem.

INGREDIENTS
2kg pop de platja
800gr. patates per bullir
1 ceba
3 caps d'all
llorer
sal maldon

Per fer la salseta(o "ajada" que diuen)
1 got d'oli d'oliva
3 dents d'all
1/2 ceba
1 cullerada de pebre vermell dolç (o "pimiento choricero" en pols també va bé)
1 cullerada de pebre vermell picant
 un raig de vinagre

Per l'amanida de tomàquets
1 assortiment de tomàquets mini (cherry, groc i mini-tomàquet pera)
un raig de vinagre de mòdena
oli d'oliva
sal

ELABORACIÓ
 Aquest és el llibre d'on he extret aquesta recepta.
Les imatges corresponen a la meitat d'aquesta recepta. Per tant, això que veieu és 1kg. de pop, no 2.
El pop ens l'haurà netejat el peixater.
 Posem a escalfar una cassola amb aigua i llorer.
 Hi afegim una ceba pelada.
 Mentre s'escalfa l'aigua...anirem pelant les patates.
Amb aquesta mida de pop...no cal, però si fos un sol pop o molt mes grans que aquests, els hauriem de sumergir tres cops en aigua calenta.
 El sumergiu...i el treieu....i així fins a tres vegades.
 Amb aquesta mida, no cal. Els poseu directament en aigua bullint i llestos. Bullirà, d'entrada, uns 15 minuts.
Ara, mentre bull el pop, preparem la resta d'ingredients per a fer la salseta.
 Anirem pelant les patates a trossos.
 Passats els 15 minuts...incorporem les patates...que hi estaràn 20 minuts més.
 Passat aquest temps...comprovem si està la patata i el pop cuits...i ho reservem.
  El suquet de la cocció, en aquest cas, no l'aprofitarem. Reservarem les patates amb el pop.
 Un sigui es refredi una mica....
 ...tallarem el pop a trossos....
 ...i ho tornarem a barrejar en una cassola. Ho reservem.
 Tenim tres tipus de tomàquets...el cherry, el groc i el pera...que li aportaràn frescor i color al plat.
 Els rentem bé i els tallem per la meitat.
 Els amanim amb un raig de vinagre de mòdena.
 Un polsim de sal.
 I un raig d'oli. Ho remenem i ho reservem.
 Anem a per l'últim pas: la salseta. Aboquem l'oli en una paella.
 Daurem una mica l'all picat.
 De seguida incorporem la mitja ceba picada...i el llorer.
 Deixem un parell de minuts que es torri una mica...
 Ara afegim el pebre vermell dolç i el picant (i el "pimiento choricero" en pols si en teniu).
 Ho remeneu durant uns 20 segons...i ho aparteu del foc. Podeu apagar el foc, ja.
Ara, hi tireu uns 4 o 5 raigs de vinagre de vi...però COMPTE !!!...PERILL DE CREMADES !!!...que no us esquitxi per què us podeu cremar. L'oli roent barrejat amb el vinagre fred produeix una reacció força violenta. No us passeu amb el vinagre al principi.
 Ara, sense foc....la salseta acabarà de tranquilitzar-se una mica...i ho remenem de nou.
 Serà el moment d'abocar la salsa sobre el pop i les patates.
Si considereu que s'ha refredat massa el pop i les patates, li podeu donar un cop de calor (o al forn o al micro). Penseu que ja hem acabat amb les coccions. La salsa també escalfarà força el plat.
 Ho remenem bé, procurant no aixafar les patates...
 Rectifiquem de sal, si cal.
 I ja el tenim fet.
 Utilitzarem una mica de sal maldon per emplatar.
 A mi es que m'agrada molt la sal...tot i que no hauria de prendre massa.
 I emplatem acompanyant el pop amb l'amanida de tomàquets.
 Un plat molt bó.
  El tomàquet li va més que ve. Refresca molt el gust de l'all.
Bon Profit !!!

7 comentaris :

  1. Albert, l'haurem de provar per poder-ne parlar ... però té un aspecte espectacular (malgrat no ser del Corpus !!!)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Albert una combinacion muy buena,un guiso tremendo de bueno
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  3. oh! no és del corpus!!! hi hi hi. M'agrada que t'hagis passat per un moment a la cuina gallega. Aquests popets, els pobres, no fan molt bona fila així morts, però la recepta és brutal. M'agrada moltíssim! Amb detallet de tomàquets i tot!!

    ResponElimina
  4. ...m'ha semblat sentir que algú deia no se qué del Corpus?!!!...eh!!!!...eh !!!!

    ResponElimina
  5. Albert avui li fet, sencill i requetebó

    ResponElimina
    Respostes
    1. jeje, quines ganes m'han entrat a mi, ara...

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !