inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 14 d’octubre de 2012

Xai amb prunes i ametlles


Fa un temps, la meva dona, em va regalar un llibre de la cuina marroquina.
Hi ha molts plats interesants...d'altres no tant, tot s'ha de dir.
Jo faig la meva pròpia selecció....i duc a terme les receptes que m'agradaria incorporar al nostre receptari.
De fet, com veureu, té algunes similituts amb el català "Rostit de  Nadal d'Ànec amb prunes" per exemple, tot i que el resultat final, en termes gustatius, es força diferent.
El plat es diu "Barkuk" i és un plat marroquí amb personalitat pròpia.
Us convido a tastar-lo, ja que és una explosió de sabors.
I es que aquest plat és...d'aquells que entra pels ulls, oi que si?
A nosaltres, ens ha encantat.

INGREDIENTS
1kg. de xai (cuixa) tallat en trossos grans
300gr. prunes
100gr. ametlla marcona crua
1 ceba
1 cullerada de canyella en pols
1 rama de canyella
5 cullerades de mel
3 o 4 gots d'aigua
80gr. mantega
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu afegir dues cullarades de comí, com he fet jo

ELABORACIÓ
Preparem les prunes i la canyella. Les prunes poden ser sense pinyol, però compte amb la cocció, ja que es poden desfer.
L'ametlla ha de ser crua....i la torrarem nosaltres.
El sèsam, el podeu comprar en qualsevol herbolari o gran superfície.
La mel....la que més us agradi.
La carn de xai, si és Halal....doncs pefecte....però si no...no passa res !!!!.

Salem i empebrem la carn.
Posem les prunes en remull...
...uns 30 minuts.
Tallem la mantega.
La utilitzarem per daurar la carn.
En una cassola, hi posem la mantega i la desfem. Quan deixi de fer soroll....
...incorporem la carn...ben repartida.
Seguidament, afegim la ceba tallada en juliana...i la rama de canyella.
Ho salem una mica.
També afegirem comí.
Un parell de cullerades.
Un parell de gots d'aigua.....
...i deixem que es cogui durant una hora i mitja.
Tapeu-lo. Cada 20 minuts ho heu d'anar revisant, movent...afegint miquetes d'aigua calenta si cal.
D'altre banda, anirem torrant les ametlles i el sèsam en una paella amb un raig d'oli.
Barrejarem les amtelles amb les llavors de sèsam.
I anirem remenant sense parar.
Quan tinguin aquest coloret maco de torradet, les reservarem.
Ara, en la mateixa paella neta, saltarem les prunes (sense l'aigua)....i afegirem 5 cullerades de mel.
També hi posarem una cullerada de canyella en pols.
Deixarem reduir una mica la mel....procurant que caramelitzi tot plegat. Remenar de tant en tant.
En 5 o 6 minuts ho tindrem llest.
El xai, l'heu d'anar vigilant. Si falta aigua....n'afegirem un got de calenta.
Ja  fa bona olor, però li falta cocció.
Quan ja tinguem el xai força cuit....afegirem les ametlles i el sèsam.
Ho barrejarem una mica.
I seguidament incopororem les prunes que hem fet. Si les heu reservat...potser el sucre les ha trabat. Afegiu una mica de suquet del xai...i escalfeu-lo de nou...així es diluirà el sucre de nou.
Passats uns minuts (10 aprox)....veureu quina textura i colors més macos que adquireix el plat.
Com tots aquests guisats...si els deixeu reposar unes hores...agafa més matissos.
I si no, l'emplatem i el tastem....no?
Espero que us hagi agradat. No dubteu en fer-lo.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. A casa amb el xai sóm especials, si fa gust de bè ja no ens agrada. Però si és ben tendret (pobret) aquesta recepta la trobo molt encertada!!
    petonets

    ResponElimina
  2. I tant que entra pels ulls, Albert! I ben especiat, com m'agrada a mi! Ves que ara deixarem de fer l'ànec amb prunes... he he. M'encanta la idea de les ametlles i el sèsam, jo l'utilitzo força, a veure si m'animo amb la teva recepta!

    ResponElimina
  3. desde luego Albert una explosión de sabores,muy buena esta receta.Tambien me ha llamado la atencion de mezclar la almendra con el sesamo,ambas cosas me gustan pero juntas no lo he probado.
    bona setmana

    ResponElimina
  4. Només pels colors que te aquesta recepta val la pena provar-les, ja t'explicaré.
    Petonets.

    ResponElimina
  5. qué booooooooo!!!!!!!era fora i la de coses que estava perdenme, bsts

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !