inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 2 d’octubre de 2012

Sopa de pescadors


>Fa pocs dies, un seguidor d'aquest blog, L'Enric Moliné, em va demanar la recepta d'una sopa de pescadors. I no en tenia cap al blog!
Doncs bé, com no podia ser d'una altra manera, l'he fet tan aviat com m'ha estat possible.
Com tots els plats de peix, i si voleu triomfar... és imprescindible una bona i fresca matèria primera.
La resta... és bufar i fer ampolles, de veritat. En una hora o hora i mitja segur que la teniu feta. També podeu preparar el brou de peix el dia abans... i deixar la cocció de l'arròs per al final.
Aquesta és una sopa tradicional de pescadors o el que en francès diríem una bouillabaisse o en portuguès caldeirada. Però en tots casos, sembla ser, que l'origen d'aquesta recepta és català.
La sopa s'elabora a base de diferents peixos de roca com ara: congre, morena, escòrpora, peix aranya, moll, parge, orada, etc.
No cal que la feu exàctament amb el peix que proposo. Escolliu el peix que més us agradi i aneu amb compte amb les espines, sobretot si n'han de menjar els petits de la casa.
Hi ha variants d'aquesta sopa que la presenten amb rodanxes de pa torrat per sobre. Alguns afegeixen patates cuites i tot.
És la recepta nº 991 del CPCC tot i que l'he modificat una mica canviant el peix i afegint-hi els fideus.
A banda de l'arròs, a mi m'agrada posar fideus... perquè així ho feia la meva mare.
Som-hi.



INGREDIENTS
500 g de peix variat (escórpora, peix aranya, salmonet, lluç, rap, etc...)
100 g d'arròs
100 g de fideus nº 2
100 g de gamba vermella fresca
3 tomàquets madurs ratllats (ecològics millor)
2 grans d'all
2 cebes
aigua
oli d'oliva
sal

Per a la picada
1 gra d'all
un grapadet d'avellanes
julivert picat

VARIANTS:
- Podeu utilitzar el peix de roca que més us agradi
- Hi podeu posar cloïsses i/o musclos 10 minuts abans d'acabar la cocció
- Podeu flamejar el sofregit amb brandi
- Podeu enriquir el sofregit amb porro, pastanagues, etc.
- Podeu servir-ho amb llesques petites de pa torrat per sobre
- Hi podeu incorporar patates cuites

ELABORACIÓ

Començarem netejant el peix.
Utilitzarem un parell de molls (també dits rogencs, salmonetes en castellà...

 Un peix aranya ben maco...

 una cueta de lluç...

 I una mica de rap.

Preparem també els tomàquets, la ceba i l'all, tot ecològic si és possible.

Unes gambetes vermelles, ben gustoses.

En una cassola fonda (o una olla)... sofregirem l'all i les cebes picadetes, amb un bon raig d'oli d'oliva.

Mentre es fa, anirem pelant les gambes.

I reservarem les cues per més endavant.

Afegim les pells i els caps de gamba al sofregit... i aixafem una mica els caps per extreure'n tot el suc.

Ratllem els tomàquets.

Un cop tinguem els caps de gamba enrossits, afegirem el tomàquet i ho deixarem sofregir 4 o 5 minuts a foc baix. Ho remenem de tant en tant. Ara podríem tirar un raig de brandi i flamejar-ho, també.

A continuació, ja podem afegir el peix aranya, el lluç...

els molls...

I la cueta de rap.

I tirem aigua fins cobrir del tot del peix.

Així està bé... i una mica més i tot si la voleu estirar una mica. Així si sobra, ja teniu el sopar de l'endemà.

La salem una mica i ho deixem coure tapat, durant 20 minutets a foc mitjà.

Mentre es fa el brou, anirem preparant la picada d'avellanes, alls i julivert

Poc a poc, fins a desfer-ho bé.

No remeneu gaire el peix, per no esmicolar-lo, però sí que podeu moure-ho tot plegat una mica, amb cura.

Passats els 20 minuts, retirarem les peces grans de peix per triar-ne la carn...

I colarem la resta...

Ja té bon coloret, oi?.. això ho fan bàsicament les gambes.

Ara, en una olla o cassola fonda, posarem la quantitat de sopa que necesitem per al número de persones que siguem.

Preparem l'arròs i els fideus...

juntament amb les cues de gamba...

I ho aboquem al caldo, que salarem una mica fins a trobar-ne el punt.

  En aquest mateix moment, hi tirarem també la picadeta.

Ho barregem bé i ho deixem coure 20 minuts a foc mitjà, per coure la pasta bàsicament.

Mentre, quan el peix estigui una mica fred, procurem triar la carn retirant totes les espines.

És una feinada sí, però ho heu de fer bé per evitar trobar-vos alguna espina després. Tot dependrà del tipus de peix que utilitzeu, també.

El rap és molt net i no té espines. La resta ja s'han de triar més. Feu una segona repassada.
Molt de compte amb les espines si n'han de menjar les criatures. A banda del rap, també hi podeu afegir uns lloms de bacallà o de llenguado, ben nets d'espina... i us evitareu problemes.

10 minuts abans d'acabar la cocció afegim el peix a l'olla.

  Ja queda poquet... ummmm... quina oloreta! Oi que no té cap misteri? Productes frescos, res mes.

Un cop estiguin l'arròs i els fideus gairebé cuits... ho parem i deixem reposar 5 minuts. L'arròs, lligarà la sopeta.

Servim, nanos... Quina gana!

Un bon plat: així.

   Ja tenim la nostra sopa de pescadors. No hem trigat tant, oi?

Bon profit!

27 comentaris :

  1. Ualaaa, quina pinta!

    Aquesta és de les sopes que més m'agraden.

    ResponElimina
  2. amb eixos ingredients, què vols, éxit segur,bsts

    ResponElimina
  3. ja passa que de sobte descobreixes que una recepta no hi és ;-)
    Em deixes que et digui que els salmonetes són els molls o rogers?
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Quina meravella! Llàstima no sentir l'olor que fa!

    ResponElimina
  5. Això és una S - O - P - A !
    Nani
    (Els blocs el dia 5)

    ResponElimina
  6. Quina pinta !!!... que bó ha d'estar... tot i que més que una sopa sembla un suquet de peix...

    ResponElimina
  7. brutal Albert esta sopa es magnifica,me encanta
    una abraçada

    ResponElimina
  8. Gràcies per aquest pas a pas tan fantàstic. Una sopa deliciosa!

    ResponElimina
  9. m'encanta la sopa de peix!! realment una feinada pero el plaer de menjar-te-la...no té nom!! petons

    ResponElimina
  10. A casa fem una sopa de peix molt semblant a la que preparava a casa la meva mare per Nadal.
    Aquesta també la provarem, es veu fantástica.
    Una abraçada
    Sara

    ResponElimina
  11. En Jordi a vegades va a pescar, normalment treu poc més que peix de roca, però que bona que queda la bullabesa amb el peix ben fresc!!!!
    per mi l'altre secret és fer un bon sofregit.
    Petonets

    ResponElimina
  12. Ha hi moltes variants d'aquest plat, però totes força bones. Gràcies companys.

    ResponElimina
  13. Moltíssimes gràcies de nou Albert. Has donat en el clau. En quan acabi exàmens la faré, segur que aquest cop el resultat és el desitjat.

    ResponElimina
  14. Un plat sensacional, pel meu gust.
    Gràcies a tots !

    ResponElimina
  15. " Un plat realment fantastic ". Disculpa mi catalán tan pobre, he descubierto tu blog gracias a unos amigos de Tarragona y debe confesarte que me ha sorprendido gratamente, tienes un nivel insuperable. Esta sopa es inmejorable, desde aquí en el norte de la península - Cantabria - donde el pescado es sensacional, hacemos una sopa muy parecida.
    Te felicito desde la humildad de mi espacio: http://www.elclubdelapuchera.com/ espero poder seguirte mas a menudo.

    Un saludo
    Manuel

    ResponElimina
  16. Bienvenido Manuel, puedes utilizar el traductor. Gracies i enhorabuena por tu bloc, me paso.
    Saludos.

    ResponElimina
  17. Mil gracies desde la Patagonia.. com m'anyoro d'aquestos plats nostres.... aquì no tionc gaire materia prima... peix congelat i sense caps (els argentins no els agraden els caps), pero bè m'ensortirè... MIL GRACIES...
    Francesc

    ResponElimina
  18. De res Francesc, n'estic segur que a la zona costera de l'atlàntic hi ha zones amb excel.lent peix i marisc...però clar...depen de la zona de la patagonia on siguis !!!!....sort i espero que almenys t'alimentis amb la mirada, jeje.

    ResponElimina
  19. Moltes gracies
    Per cuanta gent es la recepta??????

    ResponElimina
  20. @Esther, si no dic res, en totes les receptes, sempre és per a 4 persones. Una abraçada.

    ResponElimina
  21. BRUTAL !!! AQUESTA SOPA FA RESUCITAR UN MORT. Les teves receptes les pot fer un nen, tant ben explicades pas a pas amb fotos. Excelent feina noi.
    Passo a ser fan teu !!!

    ResponElimina
  22. Hola! Buscava una recepta de sopa de peix i vaig topar amb aquesta, que em va semblar prou fàcil per animar-me. Ahir la vaig fer per primera vegada i no serà l'última, va quedar boníssima
    Gràcies!

    ResponElimina
  23. Respostes
    1. Doncs sí, Roser, jeje. Ara fa temps que no la faig i m'han vingut unes ganes! Gràcies pel feedback!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !