inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 9 d’octubre de 2012

Cigrons amb xipirons i pinetells


Ens acostem, més aviat a poc a poc, a la plena temporada de bolets.
Ja he pogut comprar els primers pinetells i ceps al Mercat Municipal, però amb la calor que fa sembla una missió imposible trobar-ne pel teu compte.
Aquests venen de França.
Diuen que hi ha una tendència climatològica que retrasa la temporada de bolets cap al mes de novembre.
"Pos mu bien", no?. Que hi farem.
Avui, per tant, enceto la Temporada de Bolets 2012 amb un guisat d'aquells típic de les àvies...que estic segur que us agradarà.
És força picantó, tot s'ha de dir, però si no us agrada el picant podeu obviar el "bitxo".
A veure que us sembla.

INGREDIENTS
500gr. cigrons cuits
300gr. xipirons frescos
200gr. pinetell botó
2 pebrots verds
1/2 pebrot vermell
4 o 5 tomàquets madurs
1 ceba en juliana
2 grans d'all picats
1 raig de vi blanc
1 bitxo
brou de peix
oli d'oliva
sal

Per la picada
1 llesca de pa sec
all i julivert picat

VARIANTS:
- Es pot fer amb altres tipus de bolets
- Es poden incorporar dauets de pernil

ELABORACIÓ
He trobat uns pinetells petitons al mercat....
...d'aquells que en diuen "botó"....i he pensat de fer-los amb cigrons i xipironets. Improvitsant una mica.
Els xipirons, els haureu de netejar i treure-li la "barqueta" interior.
Primer de tot, farem una mica de brou de peix, encara que no és imprescindible.
Aquest plat també el podeu fer directament amb aigua.
Jo sempre vaig guardant espeines i restes de peix al congelador...i un dia faig un brou amb tot.
Deixem bullir el peix (cap de lluç, espines, etc..) amb una mica de julivert i llorer durant uns 25 minuts. Ho colem i reservem el brou.
Preparem la verdura: els pebrots, la ceba, l'all i el porro.
Posarem un bitxo picant sencer. Quedarà força picant. Podeu posar la meitat o gens ni mica.....o el doble, vaja, si us va la marxa.
Els tomàquets (ecològics) els ratllem.
En una cassola de fang....amb un bon raig d'oli d'oliva...hi abocarem els xipironets.
Veureu com deixaran anar força aigua. No busquem daurar-los, si no extreure'n tot el suquet.
Paralelament farem el sofregit, daurants els pebrots....
...la ceba, l'all, el porro...
Afegim una mica de pebre negre i el bitxo al tomàquet...
...i un cop daurada la verdura, ho incorporem a la paella.
Ho remenem....
...ho salem una mica....
...ho tapem i deixem que faci "xup-xup" a foc lent...durant 5 minutets.
Ara li afegirem el vi blanc...
...més o menys un got...ho tapem i deixem evaporar l'alcohol 5 minutets més.
Mentre, farem una picada amb pa sec, all i julivert picats.
El xipironets hauran canviat de color. Serà el moment d'afegir els cigrons cuits.
Barregem una mica....
...i tirem el sofregit a la cassola.
...remenem....
Ara és el moment d'incorporar el brou de peix. Ha de cobrir-ho tot. Més o menys fins que falti un dit per arribar a l'extrem superior de la cassola.
Ho salem....

Tirem la picadeta....
...i ho tapem, a foc lent, que vagi fent xup-xup uns 15 minutets.
D'altre banda, en una paella amb unes gotes d'oli...saltarem els bolets.
Saleu-los un pelet. Veureu que poc a poc comencen a suar.
Preparem una mica d'all i julivert picat.
I el tirem per sobre. Unes voltetes més....i quan comencin a deixar anar l'aigua...
...els aboquem al nostre guisat quan quedin uns 5 minuts per acabar al cocció.
Ummm...quina pinta que fot ja.
Ara és qüestió de rectificar de sal i deixar que acabi de fer-se.
Deixeu-lo reposar 10 minutets abans de servir-ho.
 
I ja ho tenim aquí.
M'encanta aquest plat, mira.
El gustet de peix...amb el gustet dels bolets....i els cigronets....ummm. Suqueu-hi pa , eh?.
Bon Profit !!!

16 comentaris :

  1. Això ha d'estar d'infart. Molt bona recepta. Ens hem quedat amb ganes de tastar-la. Moooolt bona pinta ;)

    ResponElimina
  2. Quina combinació de sabors, això diu comeme!. Mai hagués imaginat cigrons amb peix i amb bolets (potser estic massa acostumat als cigrons amb xorisso). Ara em pica la curiositat, la faré ben aviat!

    ResponElimina
  3. Uffff aixo fa agafar gana nomes de veure-ho!!!!
    de segur que algun dia d'aquests cau!!

    ResponElimina
  4. Cigrons amb bolets, nyam nyam, un dels meus plats preferits! I més si ho fas amb peix! Albert, fantàstica obertura de temporada de bolets!

    ResponElimina
  5. Els mar i montanya amb llegum m'encanten, i més si porten pinetells!!!!
    petonets

    ResponElimina
  6. Hola Albert, fa molt poc que segueixo el teu bloc,i la veritat per els que ens agrada la cuina és una bona troballa. Costa molt trobar un bloc de cuina amb les receptes tant ben explicades i amb aquesta qualitat de fotos.Felicitats!

    ResponElimina
  7. @Mirevikami, benvinguda al bloc i gràcies pels comentaris
    @Llimaverda, gràcies Reme, bsts !!!
    @Marina...quines coses dius !!!
    @Enric, ni ho dubtis...prova-la ja !!!
    ...i gràcies a la resta.

    ResponElimina
  8. Es la primera vegada que et faig un comentari, pero estic enganxada a les teves receptes! que sapigues que totes em surten molt bones, la sopa de pescadors tot un exit, el couscous amb xai i verdures espectacular, la tarta de poma (la vaig fer amb gelatina neutra) cada setmana me la demana la meva filla de 4 anys! total...que me he fet una bona "cocinillas" (la meva familia esta molt contenta). Tambe m'agraden molt els articles que escrius i avui m'he emocionat i molt amb "que mai us falti un plat a taula" he fet una regresio a la meva infantessa, a mi tambe m'enviavem amb la llista...
    Tant rotllo i jo nomes volia felicitarte per aquesta tasca de ensenyarnos i motivarnos a cuinar, molta generositat per part teva.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Quina bona proposta!!! m'agrada molt!!

    ResponElimina
  10. Quina bona proposta!!! m'agrada molt!!

    ResponElimina
  11. tremenda i fantàstica proposta Albert

    ResponElimina
  12. M´encanta com expliques les receptes! Aquesta m´ha agradat especialment, em penso que enseguida que trobi bolets a la plaça provaré de fer-la :)
    Petons

    ResponElimina
  13. @Menta,
    T'he dedicat l'article: "Agraïment als lectors".
    Per cert, això de la llista i d'anar a comprar fiats...amb els temps de còrren...em penso que tornarà aviat....
    Gràcies !
    @Ditifet, gràcies també, em passo pel teu bloc.
    @Miquel, gràcies titot
    @Teresa, prova-la si us plau!

    ResponElimina
  14. Io lo fatta e mi è uscita buonissima!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !