inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 27 d’octubre de 2012

Bacallà a la grandi colloni


Sincerament, jo no coneixia aquest plat...i em va fer molta gràcia el nom.
En Ramón Vilalta, un seguidor d'aquest blog a qui agraeixo la seva col.laboració, em va fer arribar la seva versió del "Bacallà a la grandi colloni".
Lluny de ser una bretolada...aquesta recepta tradicional catalana apareix al llibre CPCC com a "Bacallà a la grandi colloni" núm. 161, com a "Bacallà a la blanqui colloni" núm 157. i com a "Bacallà a la grandi colloni" núm 158.
Un plat que es cuina molt al Maresme.
La recepta d''en Ramón és una versió molt encertada...amb el tomàquet i l'allioli per sobre. I es que us adonareu que hi ha moltes versions d'aquest plat.
FOTOS: "Bacallà a la grandi colloni", versió d'en Ramón Vilalta. Molt bona, per cert.

Jo us he volgut presentar la recepta potser més tradicional i popular de totes.
Però només potser.
En realitat, i segons en Jaume Fàbrega (reputat historiador de cuina), aquest peix amb allada vindría a ser , gairebé, una clàssica brandada o, encara més encertadament, una mena de cimitomba que també incorpora un allioli negat (tallat).
És un plat que també el podeu trobar amb el nom de "sacsacollons" a Valencia o d'"atascaburras"a la Manxa.
En Jaume, a "La cuina del país dels càtars",  ens proposa un versió encara més antiga i tradicional però potser no tant popular i on directament es branda el bacallà amb llet.
Al final, com podeu veure a les fotografíes, el nom d'aquest plat vindria a representar l'expressió :
" Un bacallà de collons!".
I això m'ha fet recordar aquella entranyable escena de "La vida de Brian"....quan volen lapidar per blasfemia a Matías...fill de Deuteronomo de Gaza:
- "Habia cenado bien y le dije a mi mujer.... '¡Ese bacalao es digno del mismo Jehová!'"
- Blasfemia !!!!...has vuelto a decirlo !!!!...lo habeis oido??!!!!
- Siiii....siiiii.siiiii !!!......siii.....lo hemos oidoooo !!!!
- ¿Hay alguna mujer aqui, hoy?...ummmm...bien, continuo.

No us perdeu aquella fabulosa escena. Sempre que menjo un bon bacallà....la recordo....i no puc evitar pensar: "Aquest bacallà...és digne del mateix Jehová", jeje.
I ara, no us perdeu el pas a pas d'aquesta suculenta recepta.


INGREDIENTS (2/4 persones)
1 llom de bacallà dessalat
3 rovells d'ou
2 patates
3 alls
oli d'oliva

Per l'allioli
1 ou
oli de girasol
sal
1 all

VARIANTS:
- Com ja us he explicat...hi ha força variants d'aquest plat. Us recomano feu la vostre.

ELABORACIÓ
Un parell de dies abans haurem preparat el nostre bacallà. Si voleu saber com dessalar-ho us recomano la lectura prèvia del consell "Com dessalar el bacallà salat".
 Preparem la resta d'ingredients.
 Les patates les tallarem a rodanxes grosses.
 Ara, posem la patata a coure en aigua calenta. Hi estarà uns 15 minuts aprox.
 Mentre, prepararem un allioli lleuger amb ou sencer. Més avait seria una maionesa d'all.
 I el reservem.
 Quan les patates ja siguin cuites...
 ...les reservarem.
 En la mateixa aigua escaldarem el bacallà.
 Hi estarà de 2 a 3 minuts.
 Ara preparem una cassola.
 Aboquem l'allioli...
 ...i col.loquem les patates per sobre.
  Posarem el bacallà a sobre de tot.
   Així.
 Paralelament, en una paella amb una mica d'oli....daurem els alls laminats.
 Ho tirem per sobre dins la cassola.
 Ara, engegem el foc....baix...i anirem sacsejant la cassola per lligar la salsa.
Ara, preparem els rovells d'ou...
 ...i amb una cullera les escampem per la cassola....i seguim sacsejant la cassola per lligar-ho bé. Al mateix temps que ho movem...el bacallà s'anirà desfen en làmines. Ho podriem salar una mica, però en principi amb la sal que ja incorpora el bacallà és suficient.
Finalment, li donarem un cop de forn en mode grill.
    En 2 o 3 minuts quedarà torradet.
  Ja podem emplatar.
Bon Profit !!!

19 comentaris :

  1. El meu pare cuinava el bacallà, a la grandi colloni, que a mi em fa partir del riure, pel nom que té.
    És una delícia de recepta.

    ResponElimina
  2. doncs el meu pare tambe el cuinaba pero jo diria que ell l'anomenava a la bati-colloni que em lliga molt perque si el veus fer aquest plat has d'anar sacsejant la cassola a ritme de cadera, jajaja...
    Xan

    ResponElimina
  3. Doncs m'interesa molt saber com ho fa en Joaquim!!!

    ResponElimina
  4. Que gran receta!!! TE animamos a participar en nuestro concurso con cualquiera de tus recetas de otoño. Anímate!!!

    ResponElimina
  5. ...no sòc massa de concursos, però gràcies !

    ResponElimina
  6. Quina recepta més bona... l'havia sentida però no la he tastada mai, ha d'estar bona de c.....!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. M'encanta aquest bacallà, el nom de la recepta, i la Vida de Brian!!!!
    petonets

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies Albert, per publicar la recepte que vaig aprendre dels Avis, la teva variant també te bona pinta!!
    Bona cuina a tots!
    Ramon.

    ResponElimina
  9. El vaig fer i els convidats gaudir d'allò més.
    A més és molt ràpida de fer.
    Gràcies Albert.

    ResponElimina
  10. En una paraula "acollonant"... Queda fantàstic i amb un gust que em recorda a la brandada, a casa tothom volia repetir.

    ResponElimina
  11. Juas !!!...li haurem de dinar "Bacallà acollonant" directament, no?

    ResponElimina
  12. el meu besavi era italià i a casa en deien a la brandi colloni (potser per què brandire en italià vol dir sacsejar?)

    ResponElimina
  13. @Mercè, en efecte, se li pot dir de diferents maneres ! gràcies pel comentari.

    ResponElimina
  14. Un plat que hem de provar. Collons, com no! Gràcies per tan simpàtica explicació.

    ResponElimina
  15. Un plat que hem de provar. Collons, com no! Gràcies per tan simpàtica explicació.

    ResponElimina
  16. ho provaré aquest cap de setmana, aquesta recepta a mitges amb la recepta de la besàvia. ella però, en deia randi, no grandi, colloni, això perquè quan lligava la salsa ho feia sacsejant la cassola amb els braços estirats, a ran dels collons.

    ResponElimina
  17. De totes les variants que hi ha en aquest plat, aquesta és la que m' ha quedat millor, és un plat deliciós.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !