inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 7 de setembre de 2012

Tonyina a l'estil de Sardenya


"Tonno al pomodoro alla sarda"....o així s'hauria de dir la recepta.
Avui he volgut rescatar aquest plat d'un llibre publicat l'any 1998 que es diu "La Cocina Italiana" i que pertany a una enciclopèdia de cuina (una entre tantes).
Us de confesar que el llibre me'l vaig endur d'una casa rural on vaig estar.
Ja ho sé, això no s'ha de fer, ho sento....però vam haver de dormir amb formigues al matalàs durant una setmana i, tot i queixar-nos, l'amo però no va fer res per subsanar-ho.
Ho sento m'ho vaig haver de cobrar d'alguna manera.
És lleig ho reconec.
Però per un altre banda també penso que jo si que li treuré un profit a un llibre que potser, amb el pas del temps (i alguna reforma del lloc)...acabarà a les escombreries.
Per tant, aquesta és una recepta d'un llibre robat.
Si.
"No es trigo limpio"...que diuen, jeje.
D'altre banda algú altre dirà: "Ohhhh !!!....per fi aquest carallot ha fet una recepta que no apareix al Corpus Culinari Català !!!".
Però no us penseu, en tinc unes quantes de receptes recuperades de llibres antics com aquesta.
I es que m'agrada molt trobar-me receptes dels anys 70 o 80 o 90....i cuinar-les ara.
Al cap i a la fi, el sentit de la publicació de la recepta és el mateix avui en dia, no?.
Com veureu, aquest és un plat força mediterràni...on trobarem moltes similituds amb d'altres receptes semblants com la Tonyina amb tomàquet o samfaina.
Però en aquesta ocasió, l'anxova, el llorer i el julivert fan que la salsa tingui un gust peculiar i el plat resulti atractiu i amb personalitat pròpia.
Si teniu tonyina i no sabia com fer-la, nomès us caldràn 30 minuts per preparar un plat molt bo i molt sa.



INGREDIENTS
2 talls de tonyina
6 tomàquets grans
2 dents d'all
1 ceba petita picada
2 fulles de llorer
5 o 6 filets d'anxova
1 cullerada de pebre vermell dolç
1 got d'aigua
julivert fresc picat
una mica de farina
oli d'oliva
pebre negre
sal

VARIANTS:
- Podeu fer el mateix plat amb "bonítol" en comptes de tonyina.

ELABORACIÓ
Aquest és el llibre d'on he extret la recepta. No és de cap autor en especial, si no d'un editora.
Preparem els ingredients.
De fet, a la recepta original parlen de "jitomates" en comptes de tomàquets, però després de buscar-ho he vist que és exactament igual que els tomàquets. Almenys així els anomenen a Mèxic, així que suposo que el traductor del llibre de cuina de l'italià al castellà...sería mexicà. Si no , no li trobo més explicació.
Quatre o cinc filets d'anxova.
Piquem una ceba i matxaquem un parell de grans d'all. Reservem un parell de fulles de llorer.
La tonyina, ben neta i sense pell.
Els tomàquets (o "jitomates", jeje), els triturem i els barregem amb una culleradeta de pebre vermell dolç.
Ara salem i empebrem la tonyina per les dues bandes.
Espolvoregem una mica de farina per sobre de la tonyina per totes dues bandes. No cal arrebossar-la.
En una paella amb unes botes d'oli....daurem bé la tonyina per les dues bandes.
Amb el foc ben fort...només la volem marcar. Que quedi així.
Reservem la tonyina i en el mateix oli, sofregim la ceba i l'all.
Piquem un bon ramet de julivert fresc i net.
L'incorporem quan la ceba sigui daurada.
Incorporem també les anxoves picadetes....
....i les fulles de llorer.
Ho mantindrem 5 minutets al foc...remenan-t'ho de tant en tant per extreure'n els aromes.
Incorporem el tomàquet.
Ho salem...
...i ho deixem coure uns 15 minuts a foc lent. Podeu afegir un got d'aigua.
Quan la salsa estigui lligadeta...podeu incorporar de nou els lloms de tonyina.
Ho teniu 5 minutets més i li doneu la volta una vegada a mitja cocció.
Un cop fet, deixe-ho reposar 5 minutets.
Ja podem emplatar.
A que fa bona pinta?....doncs la tonyina no queda seca...ni molt menys. Queda sucosa i molt agradable al paladar. Clar, no us passeu amb la cocció.
Bon Profit !!!!

2 comentaris :

  1. Avui l'he preparat amb els mateixos ingredients, però lúnic que he fet es posar bastant oli d'oliva verge extra per a coure la tonyina i he fet el sofregit amb tots els ingredients i no els he fet trobar fins al plat. Fent un fons amb la salsa i posant la tonyina flotant a sobre com una illa. Al coure-la amb més oli queda més amorosida, no queda tan seca. Es només una petita variant però igual de gustosa que la recepta que has donat. Excel·lent!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !