inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 29 de setembre de 2012

Pastís de trufa cuita cremat


>Ara feia uns dies que no us presentava cap elaboració pastissera.
Aquest és un dels pastissos més comuns en la gran majoria de les nostres pastisseries.
Un "duro" per cada pastís de trufa fosca que he fet... i viuria en una mansió, jeje.
Ara, però, potser feia més de 15 anys que no en feia un.
I aquí el teniu.
Una bona combinació de sabors que en un pastís amb bones propietats de conservació, d'aquí que el puguem veure gairebé sempre als aparadors no refrigerats.
El trobareu amb algunes variacions en la decoració, en el cremat i en l'acabament lateral, però bàsicament estarà composat de trufa fosca/cuita (vam veure la seva elaboració amb el Pastís de Sant Jordi o amb el Tronc de Nadal), gema pastissera, pa de pessic (tortada) i sucre bany (almívar+brandi).
El pastís es fa en 15 minuts, però és clar, la feina és tenir preparats tots els ingredients... així que per anar bé ho haureu de fer el dia abans.
Aquest pastís es pot combinar amb mantega pastissera i amb tot tipus de melmelades.
Es aconsellable, com amb tots els pastissos, acompanyar-lo d'un bon cava molt i molt fred.
No cal dir que us faran falta estris com la mànega pastissera (amb el cornet adequat), una paletina, una pala de cremar, gelatina de poma, cartró i blonda, etc.
Com a anècdota us explicaré que aquest pastís no l'he fet per a cap celebració ni aniversari. L'he fet per al rodatge d'un anunci publicitari on es mostra el procés per fer feliç a un nen des de diferents àmbits, un d'ells és la pastisseria. El rodatge del vídeo ha fet que no tingui totes totes les fotos del pas a pas com a mi m'agradaria, però amb les que hi ha penso que queda força clar. També us adjunto un vídeo que us agradarà molt (si és que no l'havíeu vist ja).
He de dir que m'ha agradat l'experiència.
Fins a la propera.



INGREDIENTS
1kg de trufa cuita (fosca)
500 g de gema pastissera
pa de pessic (tortada)
sucre bany (almívar + brandi)
xocolata "granillo"
sucre
gelatina de poma

ELABORACIÓ

  Preparem el nostre pa de pessic (tortada).

L'enfornem.
I el deixem refredar tranquil·lament. Millor d'un dia per l'altre però guardat a la nevera i tapat amb un drap net.

També preparem la trufa cuita (fosca) amb cobertura de xocolata negra.

La farem a trossets... la barrejarem amb la nata calenta i ho deixarem refredar 24 hores.

Per utilitzar-la, l'haurem d'entebeir i remenar una mica fins que adquireixi una textura untuosa.

El dia abans també haurem preparat la gema pastissera...

No és fàcil trobar-li el punt a la gema. Jo us recomanaria provar de fer-la amb tranquil·litat prèviament.

Haurem fet també l'almívar per al sucre bany, afegint-hi un 30% de brandi.

Com hem fet amb d'altres pastissos, obrim i retallem el nostre pa de pessic. El tallarem per la meitat horitzontalment. Banyarem amb sucre bany la part inferior i aplicarem un farciment generós de trufa cuita.
El tapem i tornem a banyar la part superior.

Ara, amb la gema pastissera, untarem la part superior procurant tapar totes les imperfeccions.
Seguidament, amb la pala de cremar, cremarem nomès la part central del pastís tirant una petita muntanyeta de sucre.
Escalfarem una mica de gelatina de poma i deixarem que es refredi però evitant que arribi a quallar.

Pintem la gema amb la gelatina i untem els laterals dels pastís amb trufa cuita. Apliqueu amb les mans una mica de xocalata granillo.

   Utilitzarem la paletina per a ubicar el nostre pastís sobre cartró i blonda.

Si el feu a l'estiu, com ha estat el meu cas, us recomano reservar-lo a la nevera abans d'acabar la decoració.

Preparem una mànega pastissera amb cornet estriat.

Podeu provar de fer dibuixets... abans d'aplicar-vos amb el pastís.

Farem unes roses decoratives de trufa... poc a poc i amb bona lletra.

  I ja tindrem el nostre pastís de trufa cuita acabat.

  Maco, oi?

   Ah! Que voleu un tall?

  Vinga va... un tallet.... amb una copa de cava ben fresquet.

Bon Profit!

VIDEO

21 comentaris :

  1. Conec algú que es menjaria tot aquest pastis d'una queixelada, té tots els seus ingredients preferits! hauré de fer-li la recepta pel seu aniversari! jeje petons

    ResponElimina
  2. S'acosta el meu aniversari... et dic on me'l pots enviar??????

    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  3. Jo també me'l menjaria d' una tirada, quina pinta...

    ResponElimina
  4. Amb les postres em deixes sempre sense paraules, Albert! "Qué arte!" que dirien els d'allà... he he. No sóc molt fan d'aquests pastissos tant, tant, pastissers, però fer-lo a casa, això ja és tota una altra història. Només per la preparació ja val la pena dedicar-hi el temps! Molt ben explicat, com sempre!!! Petons

    ResponElimina
  5. Hola guapo tu

    COm comenta l Marina, sense paureles i si en dic alguna serán paraules d´amor, senzilles i tendres..

    Ets un gran mestre i ens ensenyes molt i molt ben explicat, moltes gràcies per TOT

    petonets Susanna

    ResponElimina
  6. Ups...encara em fareu treure els colors !!!!
    Jeje, moltes gràcies...espero que us agradin aquestes receptes. Vosaltres també feu molt bona feina per la nostra cultura.
    Petons i abraçades !!!

    ResponElimina
  7. Jo també faig anys d'aquí poc, ja m'aniria bé un pastís com aquest... T'ha quedat molt bonic, a veure si m'animo!

    ResponElimina
  8. Hola Albert! no et coneixia el bloc, però veient aquest pastís segur que m'hi perdo sovintQQQ quina pintassa té! els detalls de xocolata t'han quedat perfectes! ah! no et l'únic que li ha passat llegir pepsi-cola al pa de pessic-coca...! veuràs, sempre em trobo amb el dilema de posar pa de pessic, coca, pastís! en castellà bizcocho trobo que inclou tota aquesta sèrie de pans... ! Abraçada!

    ResponElimina
  9. Hola Albert! no et coneixia el bloc, però veient aquest pastís segur que m'hi perdo sovintQQQ quina pintassa té! els detalls de xocolata t'han quedat perfectes! ah! no et l'únic que li ha passat llegir pepsi-cola al pa de pessic-coca...! veuràs, sempre em trobo amb el dilema de posar pa de pessic, coca, pastís! en castellà bizcocho trobo que inclou tota aquesta sèrie de pans... ! Abraçada!

    ResponElimina
  10. com es nota q´eres pastiser professional, genial!!!

    ResponElimina
  11. Este pastel era mi preferido cuando yo trabajaba de esto haciamos una capa de trufa otra de crema de mantequilla y cubierto de yema quemada, el contraste de sabores espectacular aunque no te lo creas pero he visto la foto y he empezado a salibar como si fuera un perro de paulou creo que asi se llamaba el menda.
    un saludo.

    ResponElimina
  12. T'ha quedat perfecte com es nota que domines el tema ji ji ji!!!. Segur estava deliciós mmmmmmm
    Salutacions, Sandra.

    ResponElimina
  13. ainssssssss,quina pinta,sóc una gordi prenyada i no em deixan menjarrrrr,ohhhhhh quines ganessss de menjar un tros,o dos,o tres...jajajaj

    ResponElimina
  14. Fa unes setmanes vas fer un parell de receptes de reposteria, espero amb deliri les properes. Particularment però sempre he sentit curiositat per saber com es fan una mena de borratxins amb forma de llagrima i que alguns pastissers banyen el cap amb xocolata fosca, no sé com se diuen realment però n'hi ha que els anomenen caputxins.

    ResponElimina
  15. @Viscalacuina, Per molts anys !!!
    @Eli, aprofita que ara tens excusa !
    @Benvinguda Teresa!
    ...i gràcies a tota la resta.

    ResponElimina
  16. Qué delicia, me alegro de haber visto por casualidad tu blog, me encantan todas las recetas. Este pastel hay que disfrutarlo. Un saludo, Clara.

    ResponElimina
  17. Hola Albert,
    sóc seguidor del teu bloc, fins ara anònim, i et vull felicitar per aquesta recepta que acabo de posar en pràctica. Ara bé, tinc un parell de dubtes: aquest pastís es conserva més bé en nevera o a temperatura ambient? També m'he adonat que la base ha quedat un xic dura, li falta humitat, i no sé si pot ser per haver-lo consumit fred de nevera (tal vegada millor deixar-lo atemperar?), o també per haver-lo cuit massa (el vaig mantenir al forn menys estona de l'indicada per la recepta però el motlle diria que era més gran que el teu i per tant el pastís va quedar més baix).
    Gràcies i, de nou, l'enhorabona! (i bones festes).
    Albert

    ResponElimina
  18. @Delicias, gracias Clara, me paso por el tuyo.

    @Albert, gràcies per les teves paraules. T'haig de dir que la tortada no va quedar pas seca tot i que ho sembla. Es interessant deixar reposar el pa de pessic una nit a la nevera per donar-li un punt d'humitat, però el més important és banyar bé el pastís amb el sucre bany.
    Com ja saps, la cocció depèn del forn, del motlle, del diàmetre i de algunes coses més. Has de buscar el teu punt.
    Gràcies de nou i bones festes a tu també....i fes-me arribar fotos !!!...que m'agrada veure-les !

    ResponElimina
  19. Atesa la meva inexperiència sobretot en la cuina dels dolços, vaig menystenir bastant el bany amb el sucre bany. Ara veig a venir, pel que dius, que part de l'explicació de la sequedat de la tortada pugui tenir a veure justament amb això ja que amb prou feines vaig pintar la massa un cop oberta. Ep!, malgrat aquest punt sec, el regust tant de la trufa com la gema, fantàstic!
    Quan pugi fotos, te'n faré arribar alguna!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !