inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 10 de setembre de 2012

Pastís de la Diada de Catalunya de nata i trufa


>Amb anterioritat vam veure com fer un pastís de la Diada de Catalunya farcit amb melmelada de préssec.
Allà vam parlar una mica de la història de Catalunya i de la creació d'aquest pastís... i que la primera unitat va ser entregada en mà a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys (a l'exili llavors).
Avui us presento una variant d'aquell mateix pastís més similar al clàssic "Massini" amb un farciment de nata muntada i trufa clara.
Com tots els pastissos amb una certa complexitat d'elaboració, us recomano preparar tots els ingredients (pa de pessic, gema pastissera, sucre bany, trufa clara, etc.) un o dos dies abans. Aquest en concret, el podeu fer gairebé al 90% uns quants dies abans ja que el conservarem dins el congelador i sense les quatre barres, que poden arribar a destenyir.

Per tant, les quatre barres les posarem (pràcticament) al moment de servir-lo a taula.
Per cert, si voleu el podeu presentar amb quatre barres o amb una estelada... no costa gaire fer-la.
No us perdeu visitar la recepta del Pastís de la Diada de Catalunya amb melmelada.

Espero que us agradi... I visca Catalunya!
Amb aquestes dues versions del pastís penso que cobrim les necessitats dels nacionalistes, dels catalanistes, dels federalistes i dels independentistes... no? Però les dels nacionalistes espanyols em penso que no. Hauran de buscar-se el pastís en un altre blog.
De fet... I ara que ho penso... no sé si existeix cap dolç típic per celebrar el "Día de la Hispanidad"....
Vosaltres ho sabeu?
En qualsevol cas, no m'agrada barrejar ni la cultura ni la gastronomia amb la política... així que ho deixarem aquí, si us sembla.
Feliç Diada!

INGREDIENTS
pa de pessic (o tortada)
sucre bany (70% almívar + 30% brandi)
nata muntada (400 g + 60 g de sucre)
trufa clara (400 g + 30 g de cobertura xocolata negra + 60 g de sucre)
gema pastissera
gelatina de poma
colorant vermell

ELABORACIÓ

Començarem preparant la gelatina vermella per a fer les quatre barres. Com sempre, si voleu saber on comprar aquests productes us recomano la lectura del consell: "On comprar productes de pastisseria".

Utilitzaré un colorant alimentari del fabricant Sosa.

Com veieu, amb una culleradeta en tenim prou.

Però haurem de fer arrencar el bull a la gelatina.

Deixeu-la refredar una mica.

Ara aboqueu-la en una safata de plàstic dur o sobre un paper cuisson.

Procureu que quedi un gruix acceptable.

Ara és qüestió de deixar-la refredar.

Un cop freda, la podeu guardar a la nevera, però tapeu-la amb paper film per evitar que agafi olors.
Podeu aprofitar per a preparar l'almívar del sucre bany, la gema pastissera i la trufa clara que també s'han de refredar (veieu les receptes prèviament).
Us recomano ho feu tot el dia abans.

Anem a pel pa de pessic. Ja hem vist com fer el pa de pessic de forma tradicional, però jo normalment faig la tortada (o pa de pessic de pastisseria). Es necessiten emulsionant i impulsor per fer-lo, però entenc que la gran majoria optareu per la recepta tradicional muntant clares i rovells.

Us recomano la lectura prèvia de la recepta del pa de pessic. Ho barregem tot.

 Tot i voler fer un pastís amb forma heràldica... utilitzaré aquest motlle de silicona rodó.

Aboquem la massa...

I ho deixarem coure entre 35-40 minuts, fins que sigui cuit. Punxeu-lo amb una barnilla per comprovar que és cuit de dins.

Quan ja sigui una mica fred, el desemmotllaren i el deixarem que es refredi completament. Jo us recomano fer-lo el dia anterior i guardar-lo a la nevera embolicat en un drap net.

Com a totes les pastisseries, la part fosca del pa de pessic s'ha de treure, ja que estèticament no queda bé. Aquests retalls es poden guardar per a fer altres receptes com la del Púding de Poma.

Ara amb un ganivet de serra (dels del pa), li donarem forma d'escut al nostre pastís.

Més o menys.

Ara en un bol muntarem la trufa clara amb els 60 g de sucre.

Fins que munti.

Fem el mateix amb la nata.

Podem omplir les mànegues amb un cornet rodó o estriat i guardar-les a la nevera.

Anem a fer el pastís doncs. Obriu per la meitat el pa de pessic i banyeu la part inferior amb el sucre bany (barreja d'almívar i brandi al 30%).

Seguidament, apliqueu una capa de nata muntada. No fa res si no queda massa bé.

Amb una paletina escampeu-la bé i procureu que la capa quedi llisa.

A sobre de la nata aplicarem una capa de trufa clara muntada...

I fem el mateix: ho allisem. No us preocupeu massa per si no queda massa maco.
Més endavant veureu perquè.

A sobre, hi col·loquem la capa superior del pa de pessic i fem una lleugera pressió per assentar-la. Us sortirà una mica de nata i/o trufa, però no passa res. Ho repasseu.

Ara, aplicarem una capa de gema pastissera per sobre.

Procureu tapar totes aquelles imperfeccions de la part superior.

Més o menys ja ho tenim. Penseu que la nata i la trufa s'han de treballar ràpid, ja que poc a poc es van desfent, sobretot si fa calor.

Les capes són visibles, però més ho seran quan, un cop congelat, repelem les cantonades.

Ja va agafant forma.

Tenim la gelatina de poma al punt: desfeta però no gaire calenta.

Aplicarem una capa de gelatina de poma per a donar brillantor al pastís, tot i que les quatre barres ja li donaran una bona presència.

Els laterals no s'han de pintar amb gelatina, només la part de la gema.
Immediatament, poseu el pastís a congelar.

Un cop congelat, el podreu treure i tallar-li les cantonades.

Repassarem totes les cantonades amb la idea de deixar-lo ben presentable.

El col·loquem sobre cartró i blonda també.

Oi que queda maco així?

L'última vegada el vaig decorar amb la senyera de Catalunya tradicional, però en aquesta ocasió he volgut fer-lo una mica diferent i he representat una estelada.

Tallem les tires de gelatina...

I el decorem amb molt de compte de no remenar massa la gelatina.

Què tal?

Ja tenim el Pastís de la Diada amb nata i trufa acabat.

El podem servir a taula directament.

Amb una mica de cava català ben fresquet, és clar.

Poc a poc s'anirà desglaçant i la gema quedarà suau i cremosa... com la nata i la trufa.

Un cop fet el podeu tornar a congelar.

El voleu veure per dins?

A mi m'agrada que estigui tou però la nata congelada... encara que això va a gustos.

En qualsevol cas, al tallar-lo i servir-lo, de seguida es descongelaran la gelatina, la gema i el pa de pessic. Al farciment li costarà una mica més.

Bon profit i visca Catalunya!

15 comentaris :

  1. Caram, perque l'acabo de veure ara i no hi sóc a temps... a més no tinc tot el que necessito... m'ha encantat!!
    Bona diada ll*ll

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. El pastis precios !!!!! i Visca Catalunya

    ResponElimina
  3. No hi ha paraules per a aquesta preciositat!

    ResponElimina
  4. Increible el resultat!! i gràcies per les explicacions. Tot i que ens dius quina marca de colorant, encara és molt difícil trobar productes especialitzats.

    ResponElimina
  5. Gràcies a tots i bona diada !!!
    @Elfruitssaborosos - Tal i com comento al pas a pas, aquests productes els podeu comprar on-line (està explicat en el consell "On comprar productes de pastisseria") que són barats i tenen caducitat molt llarga.

    ResponElimina
  6. Un pastís fantàstic per una GRAN Diada. Visca Catalunya!!!

    ResponElimina
  7. un pastis precios i sens dubte bonissim.

    VICA CATALUNYA I BONA DIADA.

    ResponElimina
  8. Una meravella de pastís!!!!!!! Com és veu què és professional.!!!!!!!

    Bona Diada a tots.!!!

    ResponElimina
  9. feliç Diada Albert!!! quin pastís més bo i lluidor, ara, té molta feina, bsts!!!

    ResponElimina
  10. Mare meva!! m'ha encantat!!! és més, si em deixes, t'agafo la recepta perquè és senzillament perfecte! aquests pastis l'he de provar de fer sens dubte!! gracies per aquesta meravellosa invenció! petons

    ResponElimina
  11. Quantes coses bones i boniques es poden dir en aquest pastís!

    ResponElimina
  12. Visca Catalunya siiiii (i esta molt bo)

    ResponElimina
  13. Bon dia Albert,

    Podem congelar el pastís? L'he de fer amb antel.lació i voldria adelantar.

    Gràcies,
    Sílvia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En general es pot fer, tot i que no val la pena. El pots dies dos o tres dies abans i reservar a la nevera. En qualsevol cas, no congelar-lo amb la gelatina vermella, ja que destenyirà.

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !