inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 12 de setembre de 2012

Fideuà de calamarcets


Una nova recepta d'aquelles que m'agrada cuinar i menjar.
Un plat de casa nostra....mediterrani....i propi del llevant.
Aquesta és una variant de la típica "Fideuà" que ja hem vist en aquest blog o la tradicional "Fideuada" catalana que ens proposa el CPCC....però amb un protagonista especial: els calamarcets.
Per llepar-se'n els dits....grans i petits (i m'ha sortit un rodolí i tot, jeje).
Com sempre, si no dic res, la recepta és per a quatre o sis persones.

INGREDIENTS
400 g de calamarcets nets
1 ceba picada
2 grans d'all picats
3 tomàquets ratalls
1/2 pebrot verd picat
4 escamarlans
4 gambes vermelles
250 g de cloïssa fresca
1 cullerada de pebre vermell dolç
oli d'oliva
1 litre de brou de peix
julivert
sal

ELABORACIÓ
 Preparem tots els ingredients.
 Com sempre, si el marisc és fresc...més bo quedarà el plat. Els calamarcets ben nets.
 Triturem els 3 o 4 tomàquets madurs.
 Piquem la ceba, l'all i el pebrot.
 Les cloïsses les reservamem amb aigua i abundant sal...per a purgar la posible sorra.
Posem la nostra paella a calentar....amb unes gotes d'oli.
El primer que farem és saltar els calamarcets amb un polsim de sal. Com veureu aniran deixant un torradet marró molt característic, justament quan comencen a "petar". Els reservarem.
Aquest torradet dels calamarcets és vital. Tireu un raig d'oli i rasqueu-lo una mica per barrejar-lo amb l'oli. Aquest procés és un dels secrets d'aquest plat.
 Ara, ja podem sofregir la ceba i el pebrot.
 Quan sigui ros, daurem l'all picat.
 Ara ja podem incorporar el marisc i marcar-lo una mica per totes dues bandes.
  Podem incorporar els calamarcets que teniem reservats.
I seguidament, afegim el tomàquet. Hi ha gent que primer fa el sofregit de tomàquet i després posa el marisc, però jo ho prefereixo d'aquesta manera per extreure'n al màxim el gust del marisc. Deixeu que el tomàquet es vagi fent a foc molt lent...fins gairebé caramelitzar.
 Afegirem una culleradeta de pebre vermell dolç.
 Mentre, prepararem els fideus que s'han de rossejar. Jo us recomano del nº 2, però això va a gustos.
 A l'igual que amb l'arrós....una tassa ben plena de fideus per persona serà suficient.
A banda, en una paella amb un raig d'oli enrosirem els fideus, tot donant voltes sense parar...per evitar que es cremin.
 De tant en tant, doneu-li una volta al peix.
  I seguiu treballant els fideus...
 ...fins obtenir aquest coloret tant fantàstic.
 Com podeu veure, el tomàquet s'ha convertit en una deliciosa salseta brillant...
 ...aquest coloret fosc indica que ho tenim apunt.
 Afegim els fideus i ho remenem tot una mica.
Com amb tots els arrossos, aquest és el moment de tancar el foc...tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.
En tornar, escalfem el brou de peix (si no teniu poseu aigua, però el brou és un altre dels secrets d'aquest plat).
  Hi afegirem el brou ben calent...
...i en aquest mateix moment...tirarem les cloïsses ben netes.
  Aprofiteu per salar el plat.
Ara es qüestió de deixar que es cogui el fideu durant uns 10-15 minuts a foc mitjà. 
També podeu anar preescalfant el forn (en mode grill) per després.
 Xup-xup...tasteu-lo de sal constantment. Podeu afegir més brou o aigua (calents) o rectificar de sal.
 Un cop sigui cuit el fideu ja podeu parar el foc i distribuir una mica millor el marisc.
  Com sempre, li donarem un toc de forn per daurar la primera capa, tal i com fan a tots els restaurants.
 Amb 5 minutets a 220º graus serà suficient.
  El fideus s'aixecaràn una mica, com podeu veure.
 I la nostra fideuà de calamarcets sortirà amb aquesta pinta tan fabulosa.
  Ummm...ja sento l'olor.
  Nomès ens quedarà emplatar-ho. 
Els calamars sencers li aporten una presència força apetitosa.
  Quin tros de plat, eh?....plat únic, clar.
Acompanyeu-lo amb un bon vinet.
Bon Profit !!!

12 comentaris :

  1. BRUTAL Albert esta fideua quita el sentio¡¡¡
    me encanta¡¡

    ResponElimina
  2. GENIAL!!!!, una fideuà bonissima

    ResponElimina
  3. Per a llepar-se'n els dits, Albert. Gairebé es mengen soles, aquestes fotos...

    ResponElimina
  4. hui vaig a dinar a ta casa, què bo, jo sempre la faig amb els fideus de fideuà, més grossos, probaré, bsts!!!

    ResponElimina
  5. Molt bona Albert, pels que ens iniciem en aquest art de la cuina, ens van molt be els comentaris com "el torradet marro" i el "comencin a petar"... aixó ens dona bones pistes, per deixar-la al punt.

    ResponElimina
  6. @Josep, de res company !!!...justament parles d'aquelles cosetes de les que no m'adono que les detallo i que realment són útils per a molta gent. Celebro que et sigui útil aquest blog. Una abraçada !!!

    ResponElimina
  7. Albert, i com hem de fer perquè els fideus quedin de punta cap amunt? Potser més petits??
    Gràcies pel blog, m'encanta!!!

    ResponElimina
  8. @Núria, els fideus com més prims i secs més de punta quedaran. A mi, peronslament, m'agrada la fideuà una mica sucosa. Pots utilitzar cabell d'àngel si vols. Per a fer-los "trempar", has de posar la paella al forn en mode grill durant 5 minuts. Una abraçada!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !