inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 1 d’agost de 2012

Pollastre rostit amb tomàquet


És un plat, per a mi, molt representatiu de casa nostra, d'aquells per menjar entre setmana. Però està molt bó, sobretot si l'acompanyem d'unes patates fregides a daus.
La meva mare i la meva àvia l'acostumàven a fer molt, per tant, és un plat de tradició familiar del que no he trobat referència al Corpus del Patrimoni Culinari Català. Potser la nº 865 "Pollastre amb samfaina" sería la més similar.
En qualsevol cas, us animo a provar-lo per què tot i tenir uns ingredients força bàsics...adquireix un sabor molt peculiar i característic.

També us recomano la lectura de la recepta "Pollastre amb pebrot i tomàquet".

INGREDIENTS
1 pollastre ecològic a quarts per a rostir
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 pebrot vermell
2 pebrots verds
1 ceba gran
4 alls
1 got de vi negre
1/3 got de vi blanc Gran Chef
pebre negre
oli d'oliva
1 cullerada de farina
aigua
sal

VARIANTS
- Podeu espesir la salsa triturant el suquet amb les verdures i reservant el pollastre
- Com tots els rostits, l'haureu de deixar reposar 24 hores mínim
- També es pot fer amb conill

ELABORACIÓ

Preparem tots els ingredients.
Tomáquets madurs.
El pollastre ja el tenim tallat per rostir, net, salat i empebrat.
Tallarem la ceba a trossos grans.
Rentarem bé els pebrots i n'extreurem les llavors de dins.
Piquem els pebrots de la mateixa mida que la ceba...i fem els alls en juliana.
Utilitzarem un vi negre per a rostir el pollastre.
Ara, en una cassola amb abundant oli, fregirem el pollastre fins que quedi doradet.
  Compte que esquitxa i us podeu cremar.
Mireu de deixar-lo daurat per totes dues bandes. No es tracta de fer-lo, nomès de donar-li color.
Mentre podeu anar triturant els tomàquets, encara que també es poden posar tallats a trossos.
Reservarem el pollastre en una safata.
I com que fa molta calor aquest estiu.....ens haurem de refrescar una mica, no?
...un "tinto de verano" no pot faltar...ja que tenim el vi negre obert...jeje.
Ara, en el mateix oli posarem els pebrots, l'all i la ceba.
Primer els pebrots, que triguen més a coure's.
Desprès la ceba.
Deixem que poc a poc es faci. uns 5 minutets a foc mitjà.
Ara incorporem el tomàquet....
...i una cullerada de pebre vermell dolç per donar més color...
Si us agrada el gust, en podeu posar un parell de cullerades.
També afegirem un farcellet d'herbes, que incorpora llorer, romaní i farigola.
Ho barregem tot una mica...
...i tirem el got de vi negre. Ho barregem bé.
Al mateix moment, hi posarem el pollastre...procurant distribuir-lo bé dins la cassola.
    Ho taparem i ho deixarem coure uns 10-15 minuts a foc mig-baix.
Passat aquest temps, el vi haurà reduït i el tomàquet s'haurà cuit, formant una mena de sofregidet molt atractiu.
Ara incorporarem miquetes d'aigua calenta i ho deixarem coure durant uns 35-40 minuts, depenen del tipus de pollastre. Saleu-lo una mica i aneu tastant que tal està la carn (si és dura o està cuita).
Quan faltin 5 minuts per acabar...a mi m'agrada espesir una mica la salsa afegin-t'hi una cullerada gran de farina disolta amb aigua freda.
També es pot espesir la salsa, simplement, passant pel turmix tota la verdura, però he volgut mantenir la salsa original d'aquest plat. Un altre día ho provaré.
Un cop fet, reservar a la nevera almenys 24 hores. No es recomanable menjar-lo acabat de fer, com tots els rostits, vaja.
Nomès l'haurem d'escalfar i emplatar.
És molt aconsellable acompanyar-lo de patatones cuadradetes....fetes amb doble fregit...per què quedin ben cruixentes.
A menjar i a sucar pa, doncs.
 Bon Profit !!!

12 comentaris :

  1. Ostres el pollastre aixi em mola..., aquesta recepta si que la hago fijo...

    ResponElimina
  2. Saps d' aquells dies que no saps que fer per sopar? avui no tenia cap idea per fer. Al final m' ha donat per fer pollastre i he dit va, aviam si l' Albert te una bona recepta de pollastre amb tomàquet. I ves per on m' ha anat com anell al dit. He variat una mica els ingredients però la pauta ha sigut la mateixa.
    Sencill, ràpid, sa i bo!
    Salutacions!

    ResponElimina
  3. La veritat es que les imatges no li fan justicia al plat. L'he de tornar a fer i millorar un mica, però és un plat molt gustós....d'aquells que calen. Gràcies pels comentaris Enric !!!

    ResponElimina
  4. Ara, l'he tornat a fer i he actualitzat les imatges, oi que fa més goig?

    ResponElimina
  5. COMENTARI DE LA NÚRIA GLEZ
    Bon dia Albert,
    Fa ja dies que t’escrivo al blog però no se que faig que quan li dono a enviar i poso la clau que em demana no es publica. Així que t’envio aquet correu electrònic.
    Nomes es per felicitar-te, ja tens un mon de seguidors. Jo et segueixo cada dia.
    M’encanta el teu blog i fas una feina molt bona.
    He realitzat varies receptes i com sempre a sigut un èxit. I a mes fas receptes de casa nostra que a vegades com les feia la iaia les tenim molt oblidades o pensem que son molt complicades. Gracies a tu això no es perd.
    Moltes Felicitats i enhorabona pel blog. Fas molt be la teva feina.
    Tenia raó el teu pare encara que sigui un blog petit “es el millor”.
    Un petó
    Núria
    (desde Barcelona)

    Pd. ara tinc pendent de fer la tartà de poma amb la pasta de full. Ja t’explicaré.......
    la gelatina de poma no la trobo enlloc i la que tu compres es massa gran per mi a veure que faig..

    ResponElimina
  6. Hola Airun...quin nom més maco!!!!, (jeje, bona aquesta!)
    Per una banda, no entenc això que dius de la "clau". Si estàs registrada com a usuaria de OpenID o Gmail mateix...no t'ha de preguntar res.
    Avui en dia és imprescindible un compte de gmail !!!!...però ho lamento.
    Respecte al bloc, no faig més que aportar el meu granet de sorra per conservar aquesta nostrada gastronomia que ens ha tocat tenir...i que és, per a mi en el seu conjunt, la millor del món.
    No podem abandonar la feina feta per les nostres generacions passades !!!
    En fi, poc a poc i bona lletra.
    I la tarta de poma et sortirà bé segur...ja que no té cap secret. La gelatina de poma és un producte que aguanta molt de temps. Pots comprar un pot de 5kg...que t'aguanta més d'un any....i no costa gaire diners. I si la tens, la gastaràs fent més cosetes.
    Em penso que a la web de http://www.vilamajofruits.com/ venen terrines de 500gr.
    Però és un ingredient imprescindible ja que aporta brillantor, bon aspecte, sabor i aroma a poma i a més a més aquesta pel.licula ajuda a mantenir protegida la poma natural més temps. Això es tradueix en una millor conservació...encara que normalment...aquestes cosetes no duren gaire, oi?.
    Moltes gràcies pels comentaris i per animar-me !!!!
    Una abraçada Núria!

    ResponElimina
  7. Quin pollastre amb tomàquet més bó que feia la mare... el faré un dia d'aquests, tot i que jo el faig més sovint d'aquella altre manera que feia la mama, rostit amb ceba, vi blanc, moixernons i canyella... simple i boníssim !!!

    ResponElimina
  8. Es verdad, hemos preparado un pollo muy parecido.
    Está tan bueno el pollo así.
    Un abrazo
    Joan i Sara

    ResponElimina
  9. El faig molt semblant, també heretat de casa, però sense patates i m'ha agradat molt la idea. Ho provaré

    ResponElimina
  10. Hola és una recepta molt bona m,agrada molt i prompte la cuinare gràcies

    ResponElimina
  11. @Alex, no t'ho pensis. És fàcil, econòmic i està molt bo.
    @Apeu, ja veig que és una recepta prou coneguda.
    @Litonano, ja em passaràs aquesta recepta de la mare, que jo no recordo, però fa molt bona pinta. Per cert, no tindràs la dels pebrots farcits?
    @reste, gràcies a tots.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !