inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 13 d’agost de 2012

"Fish and chips"


"Fish and chips" ó "Fish'n'chips".
Siiiiiiiii...ja sé que no és un plat tradicional català, però us recordo que m'agrada ficar el nas en altres cultures i resaltar aquells plats que considero que tenen un cert valor culinari (que no seria el cas) o que són respresentatius d'una cultura (això si).
És un plat originari d'Austràlia, però en definitiva, és el menjar ràpid per excel.lència del Regne Unit.
Es tracta d'un llom de peix com pot ser el bacallà, el llenguado, lluç, orada, tauró, etc..arrebossat amb Pasta Orly i fregit amb patates fregides de guarnició.
A Escòcia li diuen "Fisch supper" i prefereixen la carn del haddock, curiós peix.
Al nostre país, difícilment trobareu aquest plat...a no ser que sigui en algun Pub britànic de la costa com a Salou, Lloret o similar.
Ara recordo quan vam estar a Escòcia, ja fa 5 anys, on el vam tastar per primera vegada. Vam triar el primer lloc de "Fish'n'chips" que vam veure...una mica cutre....brut fins i tot....i penso que no va ser la millor elecció.
Aquestes coses passen, oi?...quan estàs en un país diferent sempre penses si t'hauràs fotut en un lloc d'aquells on la gent local no hi aniria mai per ser massa fastigós.
Però de vegades tries llocs que no entra massa per la vista creient que allà faran un bon menjar casolà i de barri.....i zascaaaaaaaaaaaaaaa !!!!
Just desprès de demanar el dinar...t'adones que l'has cagat. Ni abans ni després.
Aquell amargat cuiner-cambrer ens va servir el dinar i vam seure en una taula interior. La veritat es que el peix era acceptable de gust i l'arrebossat estava bé, però no sé quin coi de peix seria que tenia milers i milers d'espines. I espines de tota mena...llargues, petites, gruixudes, fines....
Imposible de menjar.
Ens vam deixar tot el peix, i clar, vam anar a per les patates....que sortosament no tenen espina.
A sobre, davant nostre hi havia una parella, d'uns 50-55 anys però força atrotinats (jo diria que dormien al carrer per la roba que duien). Anàven borratxos perduts (ell i ella)...i es que no encertàven ni a ficar-se el menjar pel forat de la boca....de la "caraja".
No paraven d'acaronar-se mentre menjàven el "Fish'n'chips"....de fer-se petons oliosos amb les llengues plenes d'espines, maionesa i no sé que més...de tocar-se per sota la taula i tot!.
Lleig, lleig, lleig.
A tot això, no deixàven de beure...suposo que whisky o malta, clar.
Una imatge molt desagradable...sobretot si estàs tractant d'obrir tots els sentits per a degustar un plat típic per primera vegada.
I es que no hi havia ningú més al local.
Davant d'aquell dantesc espectacle, el cuiner-cambrer...nomès feia que netejar-se les ungles amb la punta d'un ganivet.
Total, que desprès de passar uns minuts de gran incòmoditat...vam marxar d'aquell local per sempre més.
I mira que havíem entrat il.lusionats, encoratjats i amb gana. Contents com dos nens petits per tastar aquella cosa nova de la que portàvem parlant hores....fins i tot dies.
I clar, vam sortir tocats, desganats, descol.locats....amb cara d'imbècil.
Havent dinat unes vulgars patates fregides...per 7 o 8 euros.
Mirant-nos amb complicitat i pensant:
- "Que bé...ja em provat el Fish'nChips!"
- "Ahahá."
Clar, no l'hem tornat a tastar.
Per aquest motiu ha volgut fer-lo a casa...amb el peix que més ens agrada...i degustar aquest plat tranquilament, sense res que ens pertorbi.
Quines coses, eh?.
En fi, tornem a la recepta.
Molts us preguntareu com es fa aquell arrebossat tant característic, consistent i cruixent.
No és cap arrebossat d'ou i pa ratllat tradicional. Es fa amb pasta orly, una pasta fermentada que ens garantirà una capa força dura que a més protegirà al peix d'una cocció excesiva retenint alhora el seu suc. Això es tradueix en un atractiu i apetitós arrebossat que, en trencar-lo, allibera un peix cuit al seu punt...tendre...sucós i melós.
Aquest plat s'acostuma a acompanyar amb una salsa tàrtara, ketchup o salsa d'all.
Veiem com fer-ho, doncs.

NOTA: Ah!, per cert, l'escena dels borratxos menjant...la tinc filmada...i miraré d'extreure'n un fotograma per que us feu una idea de la situació.


INGREDIENTS
2 lloms de peix sense espines (lluç en aquest cas)
2 patates blanques per fregir
Pasta Orly
Salsa Tàrtara
oli per fregir
sal

ELABORACIÓ
Primer de tot prepararem la Pasta Orly. Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta.
La deixarem que fermenti entre 30-60min.
Ara anirem pelant i tallant les patates, que farem primer.
A mi m'agrada, en aquest cas, presentar-les amb un tall així, però podeu fer les més tradicionals.
Com sempre, per a garantir un bon resultat, li donarem dos fregits a les patates. El primer a foc baix...per coure-les bé per dins.
Quan ja siguin cuites, reserveu-les.
Ara escalfem més l'oli i posem el foc més fort. D'aquesta manera li donarem el torradet per fora.
Ja estàn, si són cruixents no cal fer-les més fosques.
Les reservem en un paper absorbent. Veureu que per fora són super-cruixents...però per dins es desfan. Saleu-les un cop fregides, encara que també es pot fer abans de fregir, però clar, condicionarà l'oli per altres fregits.
Tenim els llom de lluç fresc nets d'espina.
Els salarem...i si voleu, empebrem.
Abans de passar el peix per la pasta Orly....l'enfarinarem suaument.
Això farà que la pasta Orly s'agafi encara millor.
Quan l'oli sigui ben calent....sumergim el peix en la pasta Orly...

...que estigui 100% banyat....
...ho deixem escòrrer una mica...agafant-lo per la cua...
...i poc a poc el sumergim en l'oli calent...sense deixar-lo anar de la cua...
...ara el treiem....
...i el tornem a sumergir. D'aquesta manera s'aconsegueix que la primera capa quedi ben segellada i evitarem que l'oli penetri dins el peix.
L'heu de fregir fins que agafi un color daurat ben maco.
Li doneu la volta....per comprovar com està per sota...
...i ja el podem reservar sobre un paper absorbent.
Si ho heu fet bé....el peix ha de ser un peça dura i cruixenta....que es pugui agafa amb dos dits.

Al Regne Unit, ho serveixen en una mena de cartró dur...però jo ho faré amb un full Din-A4 normal, plegat.
Ja el podem servir.
Serviu el peix calent, juntament amb les patates i una mica de Salsa Tàrtara.
Ara siiiiii.....que he pogut menjar-me un "Fish & Chips" sense espines...i gaudir-lo. La veritat es que per dins el peix està super tendre...i l'arrebossat molt saborós....però per molt bo que sigui...no deixa de ser peix arrebossat amb patates fregides....m'enteneu, oi?.
  Bon Profit !!!!

4 comentaris :

  1. Un de les menjars preferides aquest dies a les olimpíades de London!
    m'agrada com t'ha sortit l'arrebossat!

    ResponElimina
  2. Albert és fantàstic, a sobre d´explicar superbé les receptes, expliques amb molta gràcia les coses que t´han passat. Ets un crack!!!!!!!!

    ResponElimina
  3. Gràcies Lourdes !!!...en el fons...es tracta de passar-ho bé.

    ResponElimina
  4. No sé si es millor la historia que expliques amb humor de la parella sexy-grasienta que no la mateixa recepta que, per altre banda, es una xorrada de menjar... aquests anglesos estàn boixos !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !