inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 6 de juliol de 2012

Suquet de corball amb escamarlans


Avui si que tenia nyores !!! ....jeje.
L'altre dia vaig haver de fer un allipebre amb "pimiento choricero", però l'altre dia vaig anar al Makro i vaig comprar una bona quantitat de nyores.
El d'avui, és un plat d'aquells per treure's el barret, de debò.
Un ranxet mariner molt similar a l'allipebre fet amb corball ("corvina" o "perca regia" en castellà).
Un deliciós peix no massa utilitzat i que us recomano tastar. De carn molsuda però saborosa. De fet, era el peix favorit d'en Josep Pla quan anava als restaurants de costa.
Que dius "pos vale".
Si trobeu corball salvatge...molt millor que de viver...és més bo.
I no és un peix gaire car però que es probable que el tingueu que encarregar per què no l'acostumen a tenir a les peixateries.
Aquest plat el podria haver fet a filets, sense espina o a rodanxetes....però no. L'he volgut cuinar de la forma més austera i arcaica possible: en tres talls.
Així és com els pescadors cuinaven el peix dins les barques....sense miraments, sense tenir en compte l'obligada estètica a la que avui està sotmesa tota la gastronomia.
Quan una cosa és bona...no li calen filigranes.
A que no?


INGREDIENTS
1 corball de 1kg o 1'5kg.
3 tomàquets madurs
1 cap d'alls
2 o 3 tres patates
1 got de vi ranci o vi blanc
2 llesquetes de pa torrat
3 nyores seques
4 escamarlans frescos
brou de peix
pebre vermell dolç
pebre negre
julivert
oli d'oliva
sal


ELABORACIÓ
El peixater m'ha aconseguit un corball salvatge.
És un peix molsut, similiar a l'orada, però encara més fort.
La seva carn té la textura d'un lluç però el gustet similar al rap....bona bona.
Els escamlarns, frescos també.
Tampoc cal que siguin massa massa grans. Recordeu, si tenen bigotis...normalmet són frescos.
Abans de res posarem les nyores a estovar.
En faré servir tres.
Les sumergirem dins aigua calenta durant una bona estona.
Ara anirem preparant la picadeta...amb ametlles, avellanes...
..torrarem una mica de pa...
...i també l'afegirem a la picada.
Ara daurem uns alls sencers en oli d'oliva...
...i també a la picada....amb una cullerada de pebre vermell dolç. Al final, es gairebé com fer un allipebre.
I el vi. Jo he utilitzat aquest vi especial per cuinar, però qualsevol vi blanc li anirà bé.
En tirarem mig got a la picada...ja que és molt concentrat. Si és vi blanc normal hi podeu posar un got.
I a picar....a picar...a deixar-ho ben fi. També he afegit una mica de julivert picat i sal.
Mentre, obrirem les nyores i treurem la carn de les parets...amb un ganivet.
L'anirem afegint a la picada també. De fet, la picada és el secret d'aquet plat com podeu veure.
Ara en una cassola ampla i baixa....daurem els escamarlans amb una mica d'oli i sal. Els reservarem.
En el mateix suc també daurem les patates que les trencat a trossos (escapçant-les).
Si és patata vermella millor, ja que la farem bullir en el brou.
Els tomacons, ben vermells i al punt.
Els incorporem a les patates i remenem.
...ho deixem fer uns dos o tres minuts...tot remenant...
Ara li tirem la picada....
...i ho remenem tot plegat...
Això ja fot una flaire que flipes !!!
Jo tenia brou congelat d'un altre vegada, per tant, nomès l'he hagut d'escalfar.
Incorporem el suquet fins cobrir generosament les patates. Si cal, ho podeu completar amb aigua.
Ara abaixarem una mica el foc i taparem la cassola. Ha de coure uns 20 minutets...fins que les patates comencin a estar cuites. Rectifiqueu de sal pel cami tot tastant el suquet.
I per fi arriba el moment d'incorporar el nostre peix.
Aixi, a trossos grans, com feien els antics pescadors, jeje.
També aprofitem per posar els escamarlans...i ho repartirem estratègicament.
Ara hi podeu tirar un polsim més de pebre vermell per sobre de tot el plat.
Ho taparem...i ho deixarem fer uns 12-14 minuts aproximadament.
Sembla que ja ho tenim. Ara, com sempre, li donarem un cop de grill dins el forn, durant 5 minuts.
I sortirà així de torradet.......fuasss !!!
Això és pecat !!!
  Ja el podem servir a taula...així mateix.
Un plat molt representatiu del nostre país.
No volgueu ni saber com estàn aquestes patates.     
Servim un plat? 
  Ho podem fer curiós....amb una mica de cada cosa i un polsim de julivert sec picat...
...o podem fer com feien els pescadors...i omplir un plat fondo amb molt de suquet...
...i quina carn...la del corball....
Em faig ràbia a mi mateix, per què ara ja fa uns dies que el vaig menjar...i m'està entrant gana !!!
Bon Profit !!!

10 comentaris :

  1. Brutal Albert el pan ya lo pongo yo,me gusta el sabor del corball y me gusta que ponga en la etiqueta del mediterraneo,sin duda el mejor.
    bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Saps que no compro mai corball? I mira que ens agrada. Veient com l'has cuinat el proper caurà...
    Boncap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
  3. @Gràcies Miquel, és un plat suculent si.
    @Nani..no perdis ni un minut i ves a comprar corball !!!

    ResponElimina
  4. Els dissabtes vaig al mercat a comprar el peix i si hi ha corball me´l emporte a casa, encara que sempre el prepare a la planxa.
    Provaré a fer un suquet com aquest.

    ResponElimina
  5. Albert t'has deixat les patates als INGREDIENTS
    a10

    ResponElimina
  6. @Jaume, gràcies per avisar. Corregit.

    ResponElimina
  7. Avui he comprat un corball de 2,5 kgs, el pensava fer al forn, peró el faré en suquet....ja em cabrà tot a la cassola? mmmm, ja us ho diré

    ResponElimina
  8. Avui he comprat un corball de 2,5 kgs, el pensava fer al forn, peró el faré en suquet....ja em cabrà tot a la cassola? mmmm, ja us ho diré

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !