inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 22 de juliol de 2012

Allioli de tomàquet


RECEPTA APORTADA PER EN JOAQUIM FERRER
"Allioli de tomàquet" o "salsa de reus".
Avui us presento una recepta que m'ha fet arribar el senyor Joaquim Ferrer, sogre del meu germà Manel i fidel seguidor d'aquest blog.
Hi ha moltes varietats d'allioli: amb poma, amb pera, amb patata bullida, amb fruita seca i galetes, amb mel, amb codony, amb llet, verd, suau, fort, amb rovell, amb ou, negat, etc...i els podem considerar a tots una "brandada", del verb "brandar", que significa emulsionar, lligar o remenar enèrgicament amb un morter.
El d'avui, es tracta d'una mena d'allioli tradicional pero substituint l'ou per tomàquets madurs escalibats.
Sobretot aprofiteu la temporada de tomàquets....ja que la qualitat dels ingredients, com sempre, és bàsica.
Un recepta típica de Reus i dels pobles del voltant de la que en Quim és tot un expert preparant aquest allioli de tomàquet. I es que ja se li veu a la cara que sap del que parla....oi?, per qué és un pou de saviesa gastronòmica aquest senyor, ho sabíeu?...entre d'altres coses, clar.
L'Allioli de tomàquet no és cap invent. De fet, és una recepta que recull el llibre "Corpus del Patrimoni Culinari Català" (Nº 20) i que per tant, forma part del nostre patrimoni i d'una tradició catalana ben arrelada.
Molt senzilla de fer...i amb un resultat espectacular.
També trobareu la recepta a la plana "www.gastroteca.cat".
Per tant, en la propera barbacoa de carn a la brasa que organitzeu...que no falti ni l'allioli tradicional....ni l'allioli de tomàquet...encara que en Quim diu que si el proves podràs prescindir de l'altre....però a mi em sembla que aquesta és una afirmació massa categòrica...no?.
Moltes gràcies senyor Ferrer per compartir els seus coneixements.....i n'esperem de més, eh?...de vosté i de tots els lectors d'aquest blog.
Per cert, aquesta la recepta la trobareu catalogada com a "Plat Convidat". 
I ara, som-hi.

INGREDIENTS
2 alls
3 o 4 tomàquets madurs
150ml. d'oli d'oliva suau
un polsim sal

NOTA:
La quantitat dels ingredients és orientativa, ja que dependrà de la quantitat final desitjada

ELABORACIÓ
El procés es el mateix que un all i oli convencional, només que s'afegeix tomàquet en comtes d'ou.
Primer escalivem uns quants tomàquets a foc lent, sense presses.
Ara toca l'all. En principi posarem dos alls, però si el voleu més picant o més fort...afegiu-ne els que volgueu.
Triturem l'all dins el morter (i amb la mà de morter). Aprofitarem per incorporar un polsim de sal.
Un cop tenim els tomàquets madurs escalivat...li treurem la pell i totes les llavors que puguem.
Afegim el tomàquet poc a poc i anem remenant amb la ma de morter.
Ara es el moment d'anar afegint miquetes d'oli d'oliva, com fariem per un all i oli tradicional, i anar remenant perque lligui.
Veurem que el conjunt anirà lligant poc a poc. Lògicament no ens quedarà mai una salsa massa massa espesa, pero deu ni nó lo lligada que queda !!!
Quan tinguem la quantitat desitjada ja podem deixar d'afegir oli... i a gaudir sucan-t'hi pa !!!
Us aseguro que una vegada la probeu amb carn a la brasa, us farà oblidar l'all i oli !!! (o no).
Bon Profit !!!

13 comentaris :

  1. Està boníssima i no repeteix ni senta malament com passa a vegades amb l'allioli d'ou. Molt recomanable !!!

    ResponElimina
  2. No n'havia vist mai d'aquest allioli, s'haurà de provar,ha de ser una delícia!

    ResponElimina
  3. caray sorprendente,no lo conocia este allioli de tomate

    ResponElimina
  4. Aquesta salsa es més coneguda con SALSA DE REUS

    ResponElimina
  5. Segurament li diuen així, però jo he hagut d'agafar el nom oficial que apareix al Corpus.
    De fet, si busques "Salsa de Reus"...no trobaràs res....i com a "Allioli de tomàquet " si.
    Entenc que col.loquialment s'accepten tots dos noms.
    Bon apunt, capsigrany.

    ResponElimina
  6. No lo había oido nunca y tiene muy buen aspecto.

    tomo nota!!

    ResponElimina
  7. Bona tarda Albert,

    sóc en Kim, pare de la Xan, moltes gràcies per publicar la recepta. Et diré que originalment aquesta salsa es una variant de la salsa que antigament a Reus els pagesos feien al camp anomenada "salsa de pagès", que normalment es menjava acompanyant unes faves, i que porta ademés avellanes picades. Jo vaig treure'n aquesta salseta mes lleugera que acompanya molt i molt bé les carns a la brasa. Enhorabona pel blog!!!

    Joaquim

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies pels seus comentaris, Joaquim !!!...la veritat es que és força original i senzilla de fer alhora. Espero més colaboracions com aquesta, eh?

    ResponElimina
  9. Albert, l' enllaç d' "alliolitradicional" està trencat. Salutacions!

    ResponElimina
  10. Tens tota la raó del mon. Arreglat, gràcies per avisar Enric !!!!

    ResponElimina
  11. Gràcies a tu home, per cert al veure lo d'allioli tradicional pensava que era "l' autentic", és a dir sense rovell d' ou. Suposo que és el mateix procés que aquest amb tomàquet però sense el tomàquet, oi?

    ResponElimina
  12. Sip, cert, la tinc pendenta aquesta recepta...i mira que es tonta, eh?...a veure si la faig aquest cap de setmana.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !