inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 8 de juny de 2012

Allipebre de rap


Un altre ranxet mariner.
Aquesta mena de plats tenen molta culpa que m'agradi cuinar...a banda de l'herència familiar, clar.
Són el tipus de receptes que més m'agrada fer i menjar.
Avui us proposo un allipebre, una recepta del C.P.C.C. però fet amb rap. 
La recepta original és fa amb moixina (de la família dels taurons), però com que no n'he trobat..l'he fet amb rap, que segurament, pel meu gust, ha quedat més bona i tot.
També l'he afegit unes cloïsses que faran més atractiu el plat.
És un guisat que es pot fer amb aigua perfectament, però jo he fet prèviament un brou de peix de roca que, com sempre passa, al cap i a la fi, ha estat el secret del plat.
Gaudim de la nostra cuina, nanos, que és una meravella.

INGREDIENTS (per a 4 persones)
1 cua de rap de 800gr. (nomès els lloms nets d'espina)
500gr. de peix de roca pel brou (crancs, escòrpora, cap de lluç, espines de rap, roger, etc...)
10-12 cloïsses gallegues
1kg patata blanca
2 fulles de llorer
aigua
julivert
oli d'oliva
sal

Per la picada
2 cullerades de nyores (o "pimiento choricero" si no en teniu)
un grapat d'ametlles torrades
5 dents d'all
una llesca de pa remullada
2 cullerades grosses de pebre vermell dolç
1 got de vi negre
sal


ELABORACIÓ
Primer de tot prepararem el brou de peix. Rentarem bé tot el peix de roca.
En una cassola fonda, posem abundant aigua i anem incorporant els ingredients del nostre brou.
...un petita escòrpora....
...uns crancs de platja...
...de fet, el peix de roca sempre és canviant...i dependrà del que tingui el vostre peixater...
...una mica de julivert....etc. Us recomano la lectura de la recepta del brou de peix.
Ara, en un morter, començarem a picar una bona llesca de molla de pa remullada amb aigua.
Afegirem unes quantes ametlles torrades.....i pelades.
I ho piquem tot...
...fins que es faci una pasta...
Normalment s'afegiria polpa de nyora però com que no tenia hi posaré una mica de "Pimiento choricero". No és el mateix, ja ho sé. Aquest pebrot s'utilitza molt al nord d'Espanya, però ens aportarà color i sabor.
Ho remenem.
Ara piquem els alls...
...els incorporem i els aixafem amb la resta. De fet, us recomano incorporar l'all primer de tot....jo es que m'he despistat una mica avui.
Ara incorporem el vi negre...
...i ho remenem...
Finalment, hi posarem dues cullerades maques de pebre vermell dolç.
El brou ja gairebé està. Nomès que bulli de 25-30 minuts és suficient.
Ara anirem pelant les patates blanques.
Ja sabeu que s'han d'escapçar....o trencar....i així deixaràn anar tot el midó que tenen, un espesant natural.
Les reservem.
Tallarem la cueta de rap a tires. Ja us he comentat que és un plat que s'acostuma a fer amb moixina, però que també es pot fer amb tota mena de peixos. El rap és excel.lent.
Perfecte.
Ara, esbravem la picada en oli ben calent....dins una olla de fang millor.
Per escurar la picada, us recomano utilitzar una mica de brou de peix.
Deixem que s'escalfi una mica...
...i de seguida hi tirem les patates...
...que les embrutarem amb la picada....
A continuació, afegirem brou de peix (o aigua)....
...fins cobrir les patates.
Ho salem i ho deixem coure a foc mitjà durant 25-30 minuts, fins que les patates estiguin toves.
Mentre, salem i empebrem les tires de cua de rap.
Hem posat unes cloïsses en aigua i sal per purgar la sorra que puguin tenir. Serviràn per a donar un toc més mariner al plat.
Quan les patates siguin gairebé al punt...incorporem el peix.
Ho deixem coure uns 5-7 minutets.
Incorporem les cloïsses (sense l'aigua salada, clar)...
I deixem que s'obrin...
...ho deixem bullir un parell de minutets....ho tastem, recitifiquem de sal i llestos.
Ja tenim l'allipebre de rap fet.
Com sempre, us recomanaré picar una mica de julivert...
...i tirar-ho per sobre.
Poseu la cassola de fang al forn en mode grill durant 3 o 4 minutets més....
...fins que la faci aquesta pel.lícula daurada tan agradable a la vista.
Nomès ens queda emplatar.
Quina pinta...senyor !!!...de vegades m'asombro jo mateix, jeje.
Aquest suquet és un be de Dèu !!!
S'ha de menjar amb cullera, clar.
Espero que us hagi agradat...aquest "tutorial".
Bon Profit !!!

12 comentaris :

  1. No saps com m'agraden els teus apunts tan detallats, són d'agrair. Llàstima que no l'he vist fins ara i acabo de fer una cua de rap que bé podria haver fet així. Em queda pendent

    ResponElimina
  2. tremendo guiso¡¡ con un poco de buen pan y un vino fresco o cava el sumun
    bon cap de setmana

    ResponElimina
  3. ací també es fa, sobretot amb anguiles, està molt bo, bsts!!!

    ResponElimina
  4. Plat digne dels millors restaurants. Aviam si em pots resoldre un dubte: Veig que utilitzes força les nyores però aquí no en trobo a les botigues. I evidenment el pimiento choricero pues com que no el gasten els holandesos. L únic que trobo a les botigues és un pebrot vermell allargat que si que sembla una mica sec però és fi... no se jo... que m' aconselles? gràcies i felicitats mestre!

    ResponElimina
  5. Aquests guisadets de peix m'encanten!
    I per mi també molt millor amb rap ;)

    ResponElimina
  6. Madre mía, se me hace la boca agua, con tu permiso me llevo la receta a mi carpeta de recetas pencientes.
    Un besote.

    ResponElimina
  7. Mare meua quina delicia,et prenc la recepta es veu boníssima.
    Molts de petons.

    ResponElimina
  8. @Enric...el "pimiento choricero" no és el mateix que la nyora...però en un moment donat...et pot fer servei. Compte amb aquest pebrot allargat i fi....no sigui "bitxo" picant....i la liis parda. Entenc que a Holanda et costi de trobar això...però nano...és el que hi ha. Ho sento. Quan no trobo alguna cosa al meu país...jo sempre miro de fer una comanda per internet...i m'ho porten a casa.

    @Llimaverda...estic acabant de documentar una recepta amb anguila...aquesta setmana la publicaré.

    @....i a la resta...gràcies a tots...jo també penso que és millor amb rap que moixina.

    ResponElimina
  9. Gracies Albert.Estic provant varies receptes i mas donat la i-llussio per la cuina .
    I la meva família n'està encantada.Una forta abraçada

    ResponElimina
  10. Pere, de veritat t'ho dic...que això que dius em fa feliç. Si amb la meva feina he aconseguit que disfruteu més del nostre receptari i, a més a més, reporta una benefici per la teva familía...ja no es pot demanar més.
    L'èxit es teu, no t'oblidis.
    Bona feina i la meva enhorabona.

    ResponElimina
  11. Albert, ahir la vaig fer, una mica diferent perquè no tenia gambàs però si unes cuetes de rap i cloïsses, no tenia vi negre i vaig posar vermut negre i pasta de nyora, va queda boníssim. Enhorabona per les teves receptes, són molt entenedores .
    Salutacions.

    ResponElimina
  12. @Maite, grans canvis el que has fet. Segur que t'ha quedat de vici. Gràcies pel feedback !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !