inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 24 de maig de 2012

Falafel



M'encanta el falafel (/faláfel/).
És el plat més popular d'Orient Pròxim, inclossos els païssos no àrabs.
El falafel és omnipresent i es ven per tots els racons del món. A Egipte li diuen "taameya".
El seu aroma és tant especial que impregna l'ambient de tot espai àrab-musulmà.
Com aquell que diu...vindria a ser com les patates fregides del mon occidental.
Són l'acompanyament perfecte per a tota mena de plats. Es mengen per esmor<ar, dinar, sopar, per picotejar a mitja tarda...a totes hores, vaja.
Us recomano visitar la recepta "Pita amb falafel" ...que és sensacional.
Doncs resulta que l'altre dia estava veient un programa del Canal Cocina que es diu "Cocina Árabe" on una atractiva cuinera (Anud Abassi) va explicar pas per pas com fer el falafel.
Total, que em van entrar ganes de tastar-los....encara que feia temps que li anava al darrere també.
Però com passa amb totes aquestes receptes tant conegudes...a cada regió i a cada país...li donen el seu toc particular. Bàsicament, són lleugeres variacions en les quantitats.
Jo he fet el falafel pràcticament igual que l'Anud, però llegint-me primer la recepta que proposa en Salah Jamal en el seu llibre Aroma Àrabe, del que ja us en vaig parlar a la recepta del "Tajine de xai amb verdures" i d'on obtindreu tots els coneixements bàsics de la cuina àrab i, sobretot, marroquina.
Per cert, si els voleu fer, recordeu que el dia abans haureu de posar en remull els cigrons secs.

INGREDIENTS
1/2kg. cigrons secs
2-3 dents d'all
2 cebes mitjanes ben picadetes
julivert i coriandre al gust
suc de mitja llimona
2 culleradetes de sal
2 culleradetes de pebre vermell picant
2 culleradetes de bicarbonat
2 culleradetes de pebre negre
2 culleradetes de comí mòlt
2 culleradetes de Ras El Hanout
3 culleradetes de llevat en pols
2 culleradetes d'oli d'oliva
oli de girasol per fregir

VARIANTS:
- Podeu fer meitat cigrons meitat fabes seques (especials)
- Podeu incorporar dues cullerades grans de farina, sobretot se us desfàn les croquetes al fregir-les
- Podeu afegir dues culleradetes de canyella en pols

ELABORACIÓ
El dia abans, posarem els cigrons en remull...en abundant aigua.
Li afegirem un parell de culleradetes de bicarbonat.
I a l'endemà veureu com els cigrons han crescut el doble de tamany.
Per aquesta recepta ens caldrà julivert i coriandre ("cilantro" en castellà). Jo el compro en botiguetes àrabs d'aquestes de barri.
Com podeu observar, la fulla de julivert (a l'esquerra) és ben diferenta de la del coriandre (a la dreta). Els aromes també son lleugerament diferents i molt aromàtics tots dos.
Preparem tots els ingredients.
La pasta de sèsam Tahín (o Tahini) la podeu comprar en qualsevol herbolari de barri. N'hi ha normal i torrada, però totes dues tenen un gust similar.
També utilitzarem una barreja d'espècies anomenada Ras El Hanout, però si no la trobeu amb el comí és suficient. Si voleu més informació, us recomano la lectura de l'article "Les herbes aromàtiques".
De moment, piquem la quantitat de julivert que ens agradi (jo he posat tot el que es veu a la foto)...
...i el posem en un bol per a triturar amb el turmix. Farem el mateix amb el coriandre.
Tirarem el suc de la mitja llimona.
Incorporem els cigrons. Si,si, els cigrons no s'han de coure, es trituren directament.
No us ha de quedar una pasta. Simplement han de quedar triturats a trossets ben petits.
Ara anirem afegint les espècies....com el pebre vermell picant..
..un parell de cullerades...
...el comí...tant aromàtic...
...un parell de cullerades també...
...la pebre negre...
....el Ras el Hanout...

...la ceba ben picadeta i l'all...no ens oblidèsim...
...i el tahín...o pasta de sèsam...
...ummm...quines olors....
Ara hi tirarem també dues culleradetes de bicarbonat i/o llevat en pols. Això farà que els nostres falafels quedin més esponjosos al fregir-los.
Ho barregem tot bé....i us ha de quedar una textura similar.
Eps, afegim la sal al gust també i ho deixem reposar 20 minutets a la nevera.
Ara és qüestió de fer rodonetes i aixafar-les per donar-li la forma típica del falafel. Si teniu una mica de traça us sortiràn més o menys bé. També venen motlles especials per a fer-los tots iguals, però jo no ho trobo necesari, vaja. Si us ha quedat una pasta no massa practicable i se us desfan una mica al fregir-los...podeu incorporar un parell de cullerades de farina i lligar-ho de nou. És un truc de l'Anud Abassi.
Prepareu una paella amb abundant oli de girasol i fregiu els falafel.
Al principi que estigui el foc ben fort, però seguidament abaixeu una mica el foc....ja que volem que es coguin bé per dins. Recordeu que el cigró és cru...i s'ha de fer una mica.

 Ja sembla que està.
Com amb tots els fregits...els anirem reservant sobre un paper absorvent per eliminar l'excès d'oli.
I ja els tenim.
A veure?....nyam nyam !!!...ummmm....qué bo !!!!
Els podeu presentar amb una salsa iogurt.
Tret del fregit, és un producte totalment vegetal apte per a tots els vegetarians.
Si en feu, aprofiteu per a congelar uns quants. Així sempre els tindreu llestos per a fregir nomès.
Jo faig capes i els separo amb paper d'alumini. Així vaig treient capes.
Bon Profit !!!

6 comentaris :

  1. m´encanta el menjar àrab, què bo!!!!

    ResponElimina
  2. ...i per uns instants ets mar enllà....

    ResponElimina
  3. ...qué profund !!...Alfons !!!
    Gràcies a tots !

    ResponElimina
  4. Es podrien fer al forn per no fregir-los?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !