inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 31 de maig de 2012

Esmarris


Com molt de vosaltres sabreu, ara mateix és el temps de Ranxets mariners a la vila de Torredembarra, encara que per Ranxet s'entengui tota mena de plats mariners que es cuinen en tot el territori català.
Avui un presento l'Esmarris (o Asmarris) un plat molt típic de Torredembarra i Creixell.
No és un plat massa conegut fora de l'àmbit local, és cert.
De fet, és un plat destinat als amants de les anxoves o seitons, ja que és força contundent de gust.
Com sempre, és un plat d'aquells senzillots...que els pescadors feien a la barca amb les restes de peix que no havien pogut vendre.
Si us hi fixeu, l'elaboració es força semblanta de la d'un all cremat.
Penseu que el seito es fa en nomès 5 minuts...i això fa que, treta la preparació, sigui un plat molt ràpid d'enllestir.
Si us agrada aquesta mena de guisats de peix, us recomano la lectura de la recepta de l'All cremat de turbot i l'All-i-pebre que trobareu en aquest blog.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
400gr. d'anxoves sense cap i  esbudellat i escatat
3 tomàquets madurs
3 alls sencers
1 culleradeta de canyella en pols
un ram de julivert fresc
oli d'oliva
1 got de vi negre
aigua o brou de peix
sal

VARIANTS:
- Podeu espessir la salsa amb una llesca de pa fregit a la picada o amb una cullerada de farina disolta amb aigua freda.

 ELABORACIÓ
Ho podeu fer vosaltres, però també li podeu demanar al vostre peixater que us netegi les anxoves.
Podeu utilitzar l'ungla del dit gros per a escatar les anxoves.
Les reservem.
Per a fer aquest plat, començarem preparant la picada.
Piqueu un bon ram de julivert fresc.
Ara, daureu el alls en una mica d'oli.
Sense deixar que es cremin, els reserveu dins un morter.
Incorporem el julivert....
...a mi m'agrada posar-hi una cullerada de polpa de nyora.
Un parell de cullerades de pebre vermell dolç.

Ara la canyella en pols...
...una culleradeta...
Ho triturem una mica...

Ara afegirem el tomàquet...que pot ser sencer, pelat nomès, o ratllat. Lo ideal és treure les llavors, però jo no ho he fet, no em molesten.
I seguim picant...
..un polsim de sal...
...i el vi negre...tot ben barrejat...
Ara, aquesta elaborada picada, s'esbrava a la cassola amb oli calent. Compte que esquitxa.
Hi posarem les fulles de llorer...
...i l'aigua o brou de peix si en teniu...
..deixarem reduïr una micona...per fer evaporar l'alcohol del vi...
...i ja podrem incorporar les anxoves...
Ara és qüestió de deixar fer uns 5-7 minuts...
...penseu que aquest peix es fa de seguida...
Tasteu-lo i rectifiqueu de sal si cal. Els menjars sempre s'han de tastar abans de servir, eh?
Ja podem parar el foc.

I aquí teniu l'esmarris d'anxova.
Qué?...us agrada o no us fa el pes?
...una forma diferent de menjar seitons...
Un plat per sucar-hi pa.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. no ho conec, però es veu bo, besets!!!!!

    ResponElimina
  2. Molt interessant. Ja sabrem que demanar si hi anem

    ResponElimina
  3. Quina cassoleta més estupenda!! quin bo per sucar-hi pa... petons,

    ResponElimina
  4. Mmmmmmh! no n'havia sentit a parlar mai, però té una pinta estupenda! :D

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !