inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 9 de maig de 2012

Coca de llardons

 
>La coca de llardons s'acostuma a consumir per Quaresma i, sobretot, per Sant Joan. És una de les més bones, pel meu gust.
Com altres vegades, si no teniu pràctica (o temps) en fer la pasta de full, podeu comprar-la a qualsevol gran Superfície. Jo us recomano la de La Sirena, pel seu format sense estirar.
De llardons, els que vulgueu. Els de la marca Salgot són molt bons.
Ara se m'ha acudit de fer la coca amb llardons d'ànec, que són una delícia....els heu tastat mai?
Quan en tingui, ho faré.
La veritat es que només us caldran 20 minuts per fer aquesta coca,  jo diria que de totes les coques de Sant Joan, és la d'elaboració més senzilla.
Si li poseu una segona capa de full amb crema pastissera cuita i pintada amb massapà fareu les típiques coques de Llavaneres. Però és clar, si aquesta de llardons ja és una bomba de calories, la de Llavaneres en té el doble, però està boníssima. Aviat la faré.
Hi ha més coques que llonganisses !!!...que diuen.
Us recomano visitar les receptes de la coca de fruita, de la coca de crema i la de cabell d'àngel.

INGREDIENTS
500 g de planxes de pasta de full
250 g de llardons
1 ou per pintar
un bon grapat de pinyons
sucre

NOTA:
- Us sortiran dues coques mitjanes

ELABORACIÓ
Comencem amb una planxa gruixuda de pasta de full, com la que venen a La Sirena.
La traiem de la nevera i així anirà agafant temperatura.
Agafarem els nostres llardons....
     ...i els triturarem. Jo he utilitzat la "Baby Cook".
  El gruix del llardó dependrà del vostre gust. A mi m'agrada força fi.
Ara, escampem una bona quantitat de llardns sobre el full. No us preocupeu massa per si queda millor o pitjor repartit ja que després ho estirarem amb el corró.
Ara li afegirem mitja capa més de full...
...i també li posarem llardons per sobre. Això només ho faig per a donar-li més quantitat de full a la massa final. No es que es tingui que fer sempre així.
  Ara ho tancarem dels costats cap a dins...
...i amb el corró li donarem uns copets i començarem a estirar la massa.
Utilitzeu farina per evitar que s'enganxi la massa al taulell.
Un cop estirada una mica...veureu que el llardó s'ha fós amb el full.
Ara hi farem un plec.
I un altre. Vindria a ser un plec doble, però aquests plecs no són necessaris per a "fullar" la pasta de full que ja ha estat plegada i replegada en la seva elaboració. Això simplement es fa per a barrejar bé el llardó.
I tornem a estirar la massa amb més farina.
Fins a obtenir una capa fina com aquesta...
  Li podeu donar més gruix, però a mi és una coca que m'agrada fineta.
La podeu fer quadrada, i tant que si. Però, per una altra de les meves manies, la farem ovalada. De fet així és com les fèiem a la pastisseria. La pasta sobrant no es llença, s'aprofita per a una altra coca gran o per fer coques petites individuals.
Amb aquesta safata, retallarem la coca.
Molt bé!.
La recollirem amb el corró...
...i la coloquem a sobre d'un paper cuisson en una safata per al forn.
Ara li donarem un acabat més professional. Jo utilitzo aquest cornet amb la punta fina, però ho podeu fer amb una cullera o un ganivet.
Es tracta de fer unes marques ondulades tot al voltant de la coca. Quedarà molt maca.
Això m'ha sobrat, però en farè més cosetes. Avui ho congelaré.
Preescalfeu el forn a 200ºC. Bateu un ou...
...i pinteu la coca amb generositat. L'ou ens servirà per a enganxar els pinyons.
Tireu-hi força pinyons...sense por...ja sé que van cars, però si ho feu amb ametlla no és la mateixa coca.
Així, que hi hagi pinyons per tot arreu.
Què ens queda?
Ensucrar. I molt, també.
Penseu que fins al moment aquesta coca no portava cap ingredient dolç (full, llardó, pinyó).
Per tant, si ha de quedar ben dolça ha de ser pel sucre que hi tirem per sobre.
Així. En aquesta ocasió, és molt millor passar-se de sucre que quedar-se curt.
L'enfornem a 220ºC, a la part baixa del forn, i de seguida abaixem la temperatura a 180ºC. Estarà cuita en uns 15-20 minuts, però control.leu bé el forn que cada forn és un món. Torreu-la al vostre gust.
I aquí la tenim cuita.
M'agrada molt aquesta coca. Ara n'agafaria un trosset.
Només ens quedarà emplatar-la sobre cartró i blonda.
Com us avançava abans, n'he cuit dues, de coques (es que tenia convidats).
Però també podeu coure una i congelar l'altra.
Ha quedat molt cruixent i saborosa, com ha de ser.
I per sota?...ben cuita!.
   Genial.
Bon Profit !!!

NOTA: FOTOS DE LA REVETLLA 2012

24 comentaris :

  1. quina bona pinta, he mirat al diccionari, llardó, no ho había sentit mai!!!

    ResponElimina
  2. Qué dius !!!....i com li dieu per allà?

    ResponElimina
  3. Albert se nota el oficio,tremenda esta coca es mi favorita siempre para Sant Joan tengo un amigo que es forner y siempre nos la trae y es divina.
    Me apunto la idea de hacerla obalada y el truco de decorar los bordes,la proxima la hara asi.
    bona cuina

    ResponElimina
  4. Quina forma més maca que li has donat i l'acabat és perfecte!

    ResponElimina
  5. Es la meva preferida si surt tan bona com a la presentacio ...Uffff genial

    ResponElimina
  6. Les he fet com a galetes per que siguin individuals i han quedat preciosas i bonisimassssss

    ResponElimina
  7. Mai m'havia imaginat que fer les coques de Sant Joan (de llardons i fruites) fós tan fàcil. Gràcies a tu! Si no et fa res et faré una menció en el meu modest blog!

    ResponElimina
  8. La mejor coca que he probado en mi vida, lo aseguro, estaba tremenda... Una pena que me perdiera el taller, no obstante, intentaré hacerla algún día.

    ResponElimina
  9. ...ya será menos mujer...y cuando quieras quedamos en tu casa y hacemos un taller de cocas....NO PROBLEMO !

    ResponElimina
  10. mmm boníssima! Jo li poso canyella, sucre i anís, a més a més dels llardons a dins la massa (com si diguéssim), queda molt bona, per si ho vols provar algun dia.

    ResponElimina
  11. Tenen totes una pinta estupenda de debò! Els llardons es poden comprar també congelats o envasats o s'han de comprar a la carniceria?

    ResponElimina
  12. Una ricetta deliziosa e originale!!!!

    ResponElimina
  13. @Mireia,
    El llardons han de ser de premsa. Els envasats / esmicolats són massa secs...i trobaràs trossos durs a la coca....gens agradable en boca.
    Compra'ls a la xarcuteria. Els de la casa Salgot són molt bons.
    Gràcies pels comentaris.
    Una abraçada.

    @Paola, Grazie Mile !!!

    ResponElimina
  14. Hola Albert, els llardons es poden esmicolar amb la 1,2,3 o queden massa fins.
    Espero que hem sortí bona.
    Una abraçada

    ResponElimina
  15. Hola Albert, fa molt de temps que segueixo el teu blog; ahir vaig fer la teva coca de llardons i també la de Llavaneres i han agradat molt a tota la família. Jo seré una mica crítica amb mi mateixa i et confessaré els defectes que he tingut; he estat massa tímida a l'hora d'ensucrar la coca de llardons per allò de les calories, i mira que tu ja ens ho avises, que li tirem sucre a dojo, tens tota la raó, la pròxima vegada em deixaré de romanços i la ensucraré a tort i a dret. La de Llavaneres ha estat ben bona però no m'ha quedat cruixent, potser he posat massa clara a punt de neu per damunt, es que he emprat totes les clares que m'han sobrat de fer la crema i n'he fet un litre, o sigui les clares de quatre ous, perquè som una colla de golafres i ens agraden les coses ben farcides..., però això si, desprès comptem calories. Per cert, la crema boníssima!
    Gràcies per fer-nos una mica més feliços!!!
    Alícia

    ResponElimina
  16. Alicia, penso que el full no té sucre i els llardons són salats. Si la coca ha de ser dolça només dependrà del sucre que hi posis al damunt. Per això se n'ha d'abusar...malgrat les calories. Pots optar per provar edulcorants Dayelet també.
    Gràcies pels teus comentaris !

    ResponElimina
  17. Hola Albert, acabo de fer la coca de llardons i ha quedat espectacular, tot i que juraría que he possat masa llardons perquè només he fet servir la meitat de la massa (240gr) que era un paquet de la massa de la marca de l'Esclat, i n'ha sortit una de grandeta (com de 40cm x 20cm) i una de més petita (de 10x20). Però tot i aquest detall, jo la he trovat boníssima!!! de fet no hem pogut esperar a que es refredèssin per provar-la...jiji.
    Només m'agradaria fer una petita consulta, he fet la decoració tal com expliques i en canvi quan les he enfornat no es veu gens la decoración, hi ha algún truca especial?
    I finalment, donar-te l'enhorabona per aquest meravellós bloc que tens, tant per la varietat de les receptes, com la manera tan visual d'explicar-les. Avui m'estrenat amb aquesta coca, i demà toquen les pastes salades...jiji!! A partir d'ara, tens una altra seguidora.
    Una abraçada,
    Noemí.
    (catxis! Et volia penjar una foto de les coques i no sé si puc, però no n'he sapigut )

    ResponElimina
  18. @Noemi, si el full conté massa greix pot ser que el dibuix lateral no quedi massa clar, però només és un petit detall. Si vols enviar-me cap foto ho pots fer a l'adreça info@lacuinadesempre.cat. Gràcies pel teu suport i enhorabona!
    (Tot bé amb la pasta salada?)

    ResponElimina
  19. holaaaaa, ahir vaig fer la coca i estava tremenda!! Enhorabona Albert. Només un detall, pots posar al principi de tot de la recepta que els llardons no han de ser dels envasats i el per què?? jo ho vaig veure en un dels comentaris un cop feta, i tens raó que tot i estar triturats queden durs.
    Gràcies per la teva dedicació
    mireia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, no son massa indicats. És millor el tronxo de llardó premsat gros...

      Elimina
  20. Esta no hace falta pincharla con el tenedor para que no suba?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !