inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 23 de maig de 2012

Bou de mar farcit


Feia temps que li anava al darrere.
Avui veurem com fer un bou de mar. Jo el presento de la següent manera: una part cuita amb sal, simplement....i la closca (o cap) amb una salseta-puré molt interesant que us encantarà.
Hi ha moltes formes de farcir un animal d'aquests: amb ou dur, amb gambes, amb maionesa....amb sofregit de vi...amb brou de peix, etc.
Jo ho faré amb un sofregit ben senzillot que també flambejarem amb brandi. L'he acabat tal cual, però hi ha molta gent que li afegeix una mica de pa ratllat per sobre, formatge i mantega...i ho posen a daurar al forn.
En general, jo penso que el marisc contra menys ingredients li posis....millor.
Total, que és un plat digne de presentar en un dia especial, un dia de festa...com al Nadal o per Cap D'any.
No té massa misteris i està fet en una horeta.
Això si, com passa amb tot el marisc, el bou ha de ser viu i molt fresc.
Aquesta recepta d'un bou d'uns 850gr. és per a dues persones.
Que vagi de gust.

INGREDIENTS
1 bou de mar de 850gr. aprox.
1/2 ceba picada
1/2 porro picat
2 tomàquets
1 raig de brandi/conyac
2 fulles de llorer
fulles d'enciam per decorar
oli d'oliva
sal

ELABORACIÓ
Primer de tot rentem el nostre bou.
Són macos aquests bitxos, oi?...
...mireu quina careta que fa...."calamardooooooooooo !!!!"....
En aquesta ocasió m'ha tocat un mascle però us aconsello comprar femelles...que són més gustoses.
  Poseu abundant aigua a bullir amb dues fulles de llorer.
  Pobret meu.
De sal se'n ha de posar 70gr per litre d'aigua, aproximadament.
S'ha de bullir durant uns 20 minuts, ja que pesa uns 850gr aquest bou. Haurieu de sumar 5 minuts de cocció per cada 250gr. de pes adicionals (o restar-ho clar).
Comenceu a comptar a partir que arrenqui el bull de nou.
Mentre, prepareu un bol amb aigua fred...i uns glaçons.
Passat el temps de cocció...
...posarem el bou en l'aigua freda. Això pararà completament la cocció.
Ara, un cop fred, toca la part més laboriosa...extreure'n la carn.
Primer de tot li treiem aquesta cua que tenen darrere...
...i desprès, amb l'ajuda d'un ganivet...farem palanca per obrir la closca principal.
Perfecte.
  Aquestes "brànquies" que tenen s'han de treure..ja que poden contenir sorra.
Jo també li trec un bossa que tenen entre els ulls...que té mal sabor...on està el fel ("hiel" en castellà).
  A partir d'aquí, tota la resta és comestible. Reserveu-lo tot en un bol.
Finalment, deixarem la closca ben neta. Si cal, li passarem un aigua.
Aquesta és la carn de la closca que utilitzarem pel farciment. La carn de les potes les deixarem tal cual....que és com està més bona.
Amb una ma de morter, per exemple, doneu un cop sec...no massa fort... a cada pota.
La idea és trencar-la....no destrossar-la. Així ho podrem menjar sense gairebé utilitzar cap altre estri.
Ara farem un llit de fulles d'enciam sobre una safata.
Col.locarem amb una mica de gràcia totes les peces del bou.
 
...ha quedat ben escuarterat el pobre, eh?
I qué fem amb la carn de la closca?....un sofregit ben xulo.
Prepareu mitja ceba gran (o una petita) ben picada....el alls laminats, el porro ben picat i el tomàquet ratllat.
En una paella amb un bon xorret d'oli d'oliva...sofregirem una mica l'all.
  De seguida incorporarem la ceba i el porro ben picadets.
Ho remenem bé i, amb el foc ben baix, ho deixarem fer fins que estigui ben daurat.
Això ho tenim apunt...
...ara incorporem el tomàquet...
...ho barregem bé...ho salem...i, a foc ben baix, ho deixem fer 3 o 4 minuts.
Seguidament, ho flambejarem.
Tireu un xorret de brandi. No us passeu, més o menys unes 4 o 6 cullerades....
...i flambegeu-lo.
ATENCIÓ: Perill de cremades. Tingueu sempre a mà una tapa per ofegar el foc...no sigui que es descontroli el tema...i la liem parda.
Un cop reduït i consumit tot l'alcohol....ho proveu de gust. Podeu rectificar afegint-hi aigua si cal.
Incorporem la carn extreta del cap del bou...i que hem trossejat una mica.
Ho escalfem tot plegat uns minuts
 Ho passem per turmix
 Que ens quedi ben finet
 I omplim la closca del bou
 Ja podem emplatar
 I servir
 I aquí el teniu.
Quina pinta !!
Barregeu una mica de carn de les potes amb aquest puré......és la bomba!!!
Bon Profit!!!

6 comentaris :

  1. Tot un senyor tutorial de com fer el bou de mar, plas, plas, plas ... (son aplaudiments)

    Petons

    ResponElimina
  2. Hola guapo tu

    un pas a pas perfecte, i que bo, veritat ?, pena que no es pugi mossegar, doncs les fotos venen ganes de fer-ho, et deixo la meva recepta per si vols donar-li una ullada

    http://enrocalacuina.blogspot.com.es/2011/02/bou-de-mar-farcit.html

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  3. Amb totes les fotos que fas et repto a que un día posis una recepta sense lletra! A veure si l'empesquem, no serà difícil...
    Nani

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !