inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 15 d’abril de 2012

Pa de Sant Jordi

 
>Potser feia més de 18 anys que no feia un pa de Sant Jordi però la Nieves, una seguidora d'aquest blog, em va esperonar a fer-lo. El que hem de fer és barrejar la mateixa massa de pa amb diferents ingredients com el formatge parmesà, les nous i la sobrasada. Finalment, obtindrem un pa amb les
quatre barres.
Un pa català.
Un pa saborós que no és un pa farcit.
Per tant, es tracta d'un pa que es pot menjar sol per què té un sabor especial.
Però no ens enganyem, al cap i a la fi és un pa.
Vull dir que el podeu acompanyar o farcir del que més us agradi.
Jo el serveixo acompanyat d'un assortiment de formatges i d'una copeta de vi.
Com veureu a la descripció de la vikipèdia, l'autèntic Pa de Sant Jordi es fa amb pa i massa mare... i és més semblant a un pa de pagès... però aquesta versió  a l'estil Pa de Motlle... la trobo més pràctica i atractiva per menjar-lo sol.
Segons la vikipèdia, el pa de Sant Jordi és un pa de festes molt típic a Barcelona que té forma de pa de pagès i la particularitat d'estar enriquit, a bandes alternades, amb formatge (que sol ser formatge de Maó) i amb sobrassada, de manera que en tallar les llesques, aquestes queden amb el dibuix de les quatre barres catalanes. Alguns dies tradicionals en què es menja i se sol trobar a totes les fleques són el dia de Sant Jordi, la Diada de Catalunya i la Mercè.
Va ser inventat pel forner barceloní Eduard Crespo i difós pel Gremi de Flequers de Barcelona a la dècada de 1980.
Som-hi !
Aquesta recepta ja l'havia publicada, però he actualitzat les fotos.



INGREDIENTS
1kg de massa de pa suís (proporció per 500gr. de farina)
75 g de sobrassada de Mallorca
1 sobre de formatge parmesà (60 g)
25 g de nous picades
colorant alimentari groc (opcional)
colorant alimentari vermell (opcional)

Farem pesades de 80 g cadascuna per a les "barres"
Una tira de 150 g per a la capa inferior de nous.

   Amassem el nostre pa suís. Us recomano llegir la recepta prèviament.

 Si teniu amassadora millor, però també es pot fer a mà.

 Deixem reposar la massa durant uns 30 minuts.

 Ara preparem un rajolí d'aigua amb colorant groc d'ou.

 Jo el compro on-line, a través del distribuidor Sosa.

Per fer el pa de Sant Jordi utilitzarem tires de pa d'uns 80 g. Ens faran falta 4 tires vermelles i 5 de grogues. Dividirem, per tant, la nostra massa de pa en tres parts: una de 150 g per a fer la base amb nous, una altra de 80 g x 4 = 320 g per fer les tires vermelles... i 80 g x 5 = 400 g per fer les tires grogues.
Pesem les tres parts i posem els 400 g per fer les tires grogues a l'amassadora de nou. Si us sobra massa, en podeu fer uns panets.

 Tirem un raig de colorant groc... i un bon pessic de farina, ja que estem afegint més humitat.

 També hi posarem el formatge parmesà, uns 60gr.

 Poseu la massa a barrejar una estona, fins que tingui un color uniforme. Si cal, afegiu més color.

 Us ha de quedar aquesta tonalitat groga, com si fos un brioix, pero penseu que no porta ou.
Feu-ne 4 boles de 80 g i reserveu-les.

 Posem els 320 g de l'altra pesada a l'amassadora.

 Repetim el procés però ara amb el color vermell.

 També del fabricant Sosa.

 Compte amb el vermell que és molt escandalós. No us passeu.

 En aquesta ocasió posarem sobrassada de Mallorca.

 Uns 75gr seràn suficients.

 Posem un pessic de farina també... i a amassar, que quedi uniforme.

 Mentre, piqueu uns 25gr de nous.

 Estireu la porció de 150 g de massa que serà la base del pa. Poseu a sobre les nous i apreteu ben fort.

 Col·loquem aquesta base dins el motlle i amb el puny la distribuïm bé.

  Amb les boles que tenim fetes amb formatge farem 5 tires de la mateixa longitud que el motlle.

 I anem a fer les barres vermelles o de sobrassada. Treballeu-la amb farina, per evitar que s'enganxi.

 Ara en fem 4 tires.

 Anirem ajuntant les tires.

 Ens han de quedar les 4 tires (barres en mig).

 Les haurem de traslladar dins el motlle.

 Aneu-les estrenyent poc a poc... fins que quedin prou juntes per posar-les dins el motlle.

 Amb compte, les col·locarem a sobre de la base de nous.

 No us preocupeu si no queden massa alineades...és la gràcia d'aquest pa.
 Deixeu el pa que llevi fins que dobli el seu volum, tardarà una hora i mitja, com a mínim

Un cop llevat, tireu una pluja de farina per sobre.

 Veieu el volum que té ara?

 L'enfornarem a 180-190º graus durant uns 30-35 minuts.

 De tant en tant controleu què tal va.

 Aquest pa ja està cuit.

 El podeu desemmotllar en calent, però amb compte.

 Deixeu-lo refredar completament abans de tallar-lo.

 Jo el faig com pa de motlle, però trobareu aquest pa fet com pa de pagès també.
En tallem una mica?

 Què us sembla?

 Ummm... quina oloreta que fa!

L'acompanyem amb una copeta de vi?

 La veritat es que queda xulo... i està molt bo de gust, també.

Són colors vius, buscats expressament.

A la versió de l'any anterior hi vaig posar molt poc colorant.

Potser us agrada més així, però ja fareu la vostra versió, oi que sí?
Bon Profit i Bon Sant Jordi!

11 comentaris :

  1. Me encanta, se ve divino. Cada año lo compro por Sant Jordi que también es el cumple de mi hija y le encanta, yo no me atrevo hacerlo, no tengo amasadora y viendo el tuyo, seria ridículo hacer experimentos.
    Un saludo.

    ResponElimina
  2. què bo, i no li fa falta res més, ho he de fer!!!!

    ResponElimina
  3. Que guapo que t'ha quedat, jo també tinc ganes de fer-lo ja!

    ResponElimina
  4. Fet i menjat! M’ha fallat el motlle que era massa petit i de silicona (els odio) que quan el pa ha començat a pujar s’anava fent més ample amb la força de la pujada i m’ha fet baixar el pa al centre. Visualment lleig, però boníssim! Repetiré amb un motlle com cal. Gràcies!

    ResponElimina
  5. Els motlles de silicona van molt bé per segons que, però per la força de la massa de pa és més aconsellable un de metàlic.
    Ànims !!!

    ResponElimina
  6. Recepta guardada per fer-la aquest any!

    ResponElimina
  7. El vaig fer ahir.... i boníssim. Moltes gràcies per compartir aquestes receptes tant bones.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Jo el faig com un pa normal i la veritat que l'any passat van arrasar amb ell!!! Demà en tornaré a fer espero que torni a tenir el mateix exit!!!

    Salut!!

    ResponElimina
  9. Gràcies per la recepta, jo l'he fet tal com expliques aquí, però amb massa de brioix, ha sortit molt bo!!

    Feliç Sant Jordi!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !