inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 10 d’abril de 2012

Mona de Pasqua (Sara)


>Doncs avui us presento una Mona de Pasqua feta de mantega pastissera, és a dir, una "Sara".
Ja haviem vist com fer les "Saretes", o la versió individual de la "Sara", i també haviem vist diferentes versions de mona com la tradicional i la clàssica de gema pastissera.
És el torn de la "Sara", una excel.lent combinació entre una fina crema de mantega i una aromàtica ametlla torrada...que li otorguen a la "Sara" un sabor únic al paladar.
Dels millors pastissos que podeu tastar....si us agrada la mantega pastissera, clar.
Podeu veure altres mones, com la Mona de Pasqua clàssica feta amb gema...o la més tradicional, amb ou dur.
http://www.lacuinadesempre.cat/2014/04/mona-de-pasqua-classica.html
Com en totes aquestes receptes de llarga elaboració, haureu de ser previsors i preparar altres receptes amb anterioritat...que seràn els ingredients per fer la "Sara". Us parlo de l'almívar o sucre bany, la mantega pastissera, el pa de pessic (tortada), la gema pastissera, crema pastissera per cremar (si en voleu), etc..
Però no us desanimeu que val molt la pena.
Jo sempre sòc partidari d'afegir brandi al sucre bany dels pastissos, però s'ha d'entendre que els nens també han de menjar. Teniu moltes sol.lucions: banyar la meitat amb alcohol i l'altre sense o, com he fet avui, fer unes mones.
Som-hi!


INGREDIENTS
1 pa de pessic (tortada)
500gr. de mantega pastissera
sucre bany (almívar + brandi)
melmelada de prèssec
gema pastissera per decorar
ametlla filada torrada

ELABORACIÓ

Si no teniu l'ametlla torrada...la podeu torrar molt fàcilment.

Escampeu-la bé a sobre d'un paper "cuisson" en una safata pel forn.

Enforneu-la a 160-170º graus durants uns 10-12 minuts. De tant en tant, li doneu la volta per torrar la part de sota....i vigileu-la bé que es cremi molt ràpid.

Un cop torrada, l'abocarem a sobre del taulell o marbre per a que es refredi.

Ummm...quina oloreta us deixarà per tota la casa...ja veureu !!!

Doncs ja està freda i torrada. La reservarem per més endavant.

Com ja us he comentat, haurem de preparar la mantega pastissera, la gema i l'almívar prèviament, i ha d'estar tot ben refredat. De la nevera millor (menys l'ametlla, clar).

He fet un pa de pessic gran i rectangular. Això em permetrà fer una mona rodona i un altre més petita rectangular pels crios i que no portarà gens d'alcohol.

Utilitzaré un plat com a referència per tallar el pa de pessic.

Us quedarà una rodona perfecta....encara que una mica botoruda.

Ara és qüestió de retallar fins nivellar-la per tot arreu.

Ara sembla mès recte, oi?

L'altre mona més petita la obrirem per la meitat per a fer un sol farciment.

En la mona rodona, i donat el bon volum de pa de pessic que tenia, li farem dos "pisos" per a tenir dos farciments.

Barregem l'almivar amb el brandi al 30% i banyem la primera capa de la mona.

Podeu fer el farciment que més us agradi. Jo tenia una mica de crema pastissera feta i l'he aprofitat.
Aquesta part la podeu omitir fent una sola capa de farciment.

Una mica de sucre....

...i amb un soplet mateix o amb una pala de cremar, cremem la crema (valgui la redundància, jeje).

Cobrim amb un altre capa....

...i l'assentem bé amb la mà fent una lleugera pressió per tot arreu.

Ara fem el mateix procès: banyem la capa de pa de pessic i untem una bona quantitat de melmelada de prèssec.

Escampeu bé la melmelada fent ús de la paletina...que per això existeixen.

D'altre banda, atemperem la nostra mantega pastissera....

...i untem tot el pastís, per sobre i pels laterals. Quan un pastís l'heu d'arrebossar, ja sigui amb ametlla, granet de xocolata o el que sigui, no cal que us esforceu massa en que quedi bé.

Ara ja és qüestió d'arrebossar-lo amb l'ametlla filada torrada.

Podem posar el pastís en un cartró i blonda.

Quina pinta que té ja, eh?

Fem exactament la mateixa elaboració per l'altre mona petita, però banyant-la nomès amb almívar (sense brandi). També la podeu banyar amb llet si ho preferiu.

Ara farem un cornet de paper....

...que omplirem amb gema pastissera.

Talleu la punta amb unes tisores...i això us permetrà escriure i fer "punts" de gema per decorar. Aquests "punts" s'acostumen a col.locar a sobre d'una "rosa" de mantega....per a coronar-la i rematar la decoració.

Amb una mànega pastissera i els "cornets" que més ens agradin....farem la decoració de la mona.

Això és qüestió d'imaginació.

Poc a poc, ja que la superficie d'ametlles no és massa adherent.

Com us deia abans, coronem les "roses" amb un punt de gema.

A l'altre mona fem el mateix.

Amb una mica de gràcia, clar.

Què us sembla?

Ja tenim la mona acabada.

Quina pinta més bona. Nomès ens quedarà decorar-la amb plomes i xocolata.

Guardeu-la a la nevera de la millor manera posible per evitar que agafi olors.

Com podeu veure....la meva nevera semblava una pastisseria.

Finalment, a l'hora dels postres, acabem de decorar les mones.

Els padrins ens han portat les figures de xocolata que col.locarem sobre les nostres mones.

Unes plomes...uns pollets...

I clar...unes figueretes o "ninos" pels nens. Aquest any ha tocat el "Winnie the poo".

...i el "Nemo", que li agrada molt a la meva filla.

I això és tot...nomès queda gaudir-la amb una bona copeta de cava.

Fa bona pinta, a que si?

Tal i com he fet jo, si us sobra material, podeu aprofitar per fer unes "Saretes" individuals per menjar entre setmana. Aguanten força bé a la nevera.
Bon profit!

14 comentaris :

  1. La Sara és el meu gran pendent! T'ha quedat molt bé, i m'ha agradat això de torrat l'ametlla.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Estàva boníssima, us ho asseguro... com t'ho curres Albert... l'únic que em sap greu es no haver-me emportat un troç per casa, a l'endemà està molt més bona... ggrrrrr !!!!

    ResponElimina
  3. Hola Alber!
    M'encantaria fer-ne una aquests dies, pero... sóc alèrgica al prèssec!
    Es podria canviar la melmelada per una altra? En aquest cas, per quina que no "canti" molt??
    Toooot te molt bona pinta! :)
    Gràcies!

    ResponElimina
  4. El farciment els pots fer com vulguis. Pots fer-lo de crema cremada o també amb la mateixa mantega barrejada amb cobertura de xocolata (15-20%) per donar-li un altre color, tot i que seguirà tenint gust de mantega. Amb trufa fosca també. Res de nates, això si.

    ResponElimina
  5. Fantàstic! Provare de fer-ho!!
    A vera si el forn no em traeix i puc quedar be!! :)
    Gràcies!!

    ResponElimina
  6. Vaig fer aquesta mona amb trufa i iema pastissera i va quedar boníssima. Gràcies per compartir les teves receptes, als que no tenim ni idea de cuinar ens fas quedar molt bé :)

    ResponElimina
  7. @Arola, Com va quedar, Arola?
    @PanteraRosa, Ho celebro i molt, Pantera Rosa !!!...
    Gràcies !!!

    ResponElimina
  8. T' acavo de descobrir, pero ja estic fent la teva recepta de mona de trufa... la sara la fare despres... tot te una pinta espectaculars! I les esplicacions fantàstiques!

    ResponElimina
  9. @PelPlaerdeCuinar, m'acabes de descobrir? jo fa temps que et visito de tant en tant, je, je. Gràcies pel comentari i bon profit!

    @Martina, hombreeeee !!!....quina grata sorpresa! la meva nebodeta! t'agrada la sara? ja te'n faré!

    ResponElimina
  10. Avui he fet la meva primera mona de pasqua, m'ha quedat boníssima , amb L'ajuda del emulsionanat i la meva Kenwood , la torrada ha quedat espectacular , i la gema pastissera boníssima , no ho hagués dit mai, llàstima no pugui enviar foto.
    Gràcies Albert

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !