inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 5 d’abril de 2012

Creps (Crespèths)


No podia passar per alt la recepta d'un berenar, no massa comú al nostre país, és cert, però si a la resta d'Europa. I aquest blog no acaba ni als Pirineus ni a Les Cases d'Alcanar
Si viatgeu arreu d'Europa us adonareu que els "creps" són tota una tradició ...i també és cert que cada cop tenen més bona acollida a casa nostra. 
A més, com que és una recepta inclosa dins el C.P.C.C. (nº452) doncs us la presentaré com cal.
La massa bàsica per creps és molt fàcil i ràpida de preparar, però ja sabeu que aquesta massa necessita un temps de repòs. Els creps són una preparació molt versàtil i un bon recurs per a elaborar un plat principal o un bon postre, ja sigui dolç o salat, amb infinites posibilitats de farciments i acompanyaments. En aquesta ocasió faré uns creps clàssics de Nutella i uns altres amb mel...amb els que us presentaré un berenar de luxe per a les vostres criatures (i no tant criatures).

I la Nutella...nanos....qué bona és, eh?
Jo la considero més bona que la Nocilla, encara que ara han tret una nocilla de tap verd amb més avellanes que s'hi asembla molt a la Nutella.
Això no li resta la importància que la Nocilla (d'un, dos o tres colors) sempre ha tingut i de la que hem gaudit durant tota la nostra infància. Vaja, que és mereixedora d'un respecte.
Jo no entenendria l'adolescència sense la Nocilla....i això que no sòc de dolços, però cada cosa al seu lloc.
Per cert, a les fotografies veureu que n'he fet el doble d'aquesta fórmula.


INGREDIENTS
250ml. de llet
85gr. de farina fluixa
1 ou batut
mitja culleradeta de llevat en pols
polsim de sal
1/2 tap d'aroma de vainilla
mantega


VARIANTS:
- Es pot afegir licor a la massa
- Es pot afegir mantega a la massa
- Es poden afegir aromes (vainilla, canyella, llimona, etc...)




ELABORACIÓ
Preparem els ingredients i els elements necesaris.
Pesem la farina amb el llevat en pols i sal junts.
Normalment utilitzo el llevat en pols Royal, però en aquesta ocasió he volgut provar la Vahiné, i funcionen igual si fa o no fa.
Batim una mica els ous dins un bol de vidre.
Afegiu-hi la farina amb el llevat i la sal i remeneu-ho tot plegat.

Li afegiré una mica d'aroma de vainilla, ja que avui farem els creps dolços. Si són salats també hi podeu posar. O no.
Amb un tap en tindrem prou.
I ara, important, per a no generar grumolls, heu d'anar afegint la llet poc a poc i remenant.
Fins que us quedi una pasta fina.
Si val ho feu en dos o tres tandes, però si us queden grumolls la cagareu.
Batiu-ho bé, enèrgicament, ja que és important oxigenar la barreja.
Ara heu de deixar reposar la massa uns 30 minuts.
I per què?...doncs per què aconseguirem una barreja més homogènia i densa, ja que les proteïnes i el midó de la farina absorbiràn el líquid i les bombolles d'aire desapareixeràn.
Cada partícula de farina s'hidratarà de la mateixa manera i això afavorirà l'uniformitat de la breu cocció que té el crep.

Mentre passa aquest temps, prepararem la nostra "crepera". Jo en tinc una molt bona, de Le Creuset.
 
Però, en el seu defecte, una paella ben gran, del diàmetre d'una mà també servirà.
Preparem també una mica de mantega per untar la paella.
I preparem la Nutella.
Treballeu-la una mica per donar-li elasticitat. Com podeu veure, jo gastaré unes mostres de regal.
Desfem la mantega i embrutem bé tota la superfície de la paella.
Ja han passat els 30 minuts....i han desaparegut les bombolles. El cos de la nostra massa és més homogeni.
Penseu que la primera crep que feu sempre és per llençar. No us quedarà mai bé. És una qüestió de calor i de preparació de la superficie.
Es pot menjar, però jo la llenço ja que no és massa presentable. Passa una cosa similiar amb les planxes de pa de pessic. Fins que no li trobem el punt al forn no surten com volem.
Ara si, fem la primera crep bona, i començarem amb un farciment de mel.
Nomès heu de farcir una meitat.
Amb l'ajut d'un forquilla mateix, comproveu si està cuita per sota.
Quan ho sigui, la tanqueu formant una mitja lluna. Si us heu fixat, no l'he cuit per les dues bandes, per una ha estat suficient. Això depen que com us agradin. Les de Nutella les farem per totes dues bandes.
Finalment, les torneu a doblar formant un triangle i ja la podeu emplatar....sempre que tingui el coloret que més us agradi.
Quina pinta eh?...podeu tirar un polsim de sucre llustre per sobre.

Ara en fem les de Nutella. Per les dues bandes. Es poden girar amb els dits (ràpidament per no cremar-vos). A continuació, escampem una mica de Nutella. Tampoc cal abusar, eh?
La pleguem....
La tornem a plegar....
I ja la podem servir....
Qué bona eh?....es pot acompanyar amb una mica de nata, crema, maduixes, sucre líquid, etc...mil coses.
Si li voleu donar un toc una mica més sofisticat podeu tirar un polsim de llustre per sobre...
...ben escampat...
...i amb un soplet de cuina cremem el sucre llustre...
I a gaudir...que son dos dies.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. Geniales ummm que pinta que tienen.
    Un petó.
    Lidia

    ResponElimina
  2. Avui les hem fet per berenar a casa..un 10! Bonissimes!!

    ResponElimina
  3. @Lidia, son bons, si

    @A peu, jeje

    @Marta, ho celebro !!! petons !

    ResponElimina
  4. Una pregunta! si m'ha sobrat bastanta massa de creps, quant de temps és recomanable que la guardi a la nevera?
    Moltes gràcies i moltes felicitats pel blog! és fantàstic!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !