inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 20 d’abril de 2012

Calamars sobre tagliata amb salsa de gamba


Novament, us porto una plat de pasta amb peix, una de les meves predileccions.
He volgut buscar una pasta no massa habitual però molt recomanable: la Tagliata, que sobretot és ideal per a fer amanides de pasta o per barrejar amb diferents tipus de salsa, com la la salsa de gamba d'avui.
Mentre el menjàvem, i parlant amb la dona, he pensat que ben bé podria ser un plat típic de Cerdenya (Itàlia). Quan vam estar per allà....ens vam adonar de l'afició que també tenen en barrejar peixos i mariscos a la graella amb pasta. D'aquell viatge, passejant pels carrers de l'Alguer sempre recordaré una nena petita, d'uns 3 o 4 anys que perseguia a un nen encara més petit....tot cridant-li: "Cretino!!!!"
I es que aquesta paraula s'utilitza molt en italià. A mi em va fer molta gràcia que una nena petita cridés "cretino" a un altre nen.
Vam riure una estona, si.
Diga'm tonto.
I ara, anem al gra, nanos.


INGREDIENTS (per a 2/4 persones)
12 gambes vermelles
2 calamars mitjanets (nets però sencers)
3 alls sencers
10-12 fulles d'espinac fresc
100ml. nata líquida
1 sobre de formatge parmesà
300gr. pasta tagliata
2 fulles de llorer
pebre negre
oli d'oliva
sal


ELABORACIÓ

Rentem bé tot el peix. Els calamars han d'estar nets però sencers.
Les potes no les utilitzarem per aquest plat, però les servirem com a entrant: farem "Raves".

La gamba si és vermella molt millor, ja que és la que més sabor li aportarà al plat. Tampoc caldria utilitzar gambes de Palamós a 60 o 65 euros el quilo.
Aquestes són congelades i les pago a 45 euros el quilo...i surten molt bones.

En una paella amb abundant oli d'oliva, hi fregirem les nostres gambes juntament amb els grans d'all sencers.

Les farem per totes dues bandes.

Les reservarem.

Com us he explicat, utilitzar Tagliata en aquest plat. Una pasta molt simpàtica de menjar.

Són com uns tirabuixons....similars als llaços. Posarem a bullir la pasta amb un bon raig d'oli, sal i dues fulles de llorer.

Mentrestant, anirem netegen bé unes quantes fulles d'espinac fresc. Clar, ha de ser temporada.

Renteu-les a consciència ja que acostumen a tenir molta sorra.

Ara, en el mateix oli de fregir les gambes, fregirem els tubs de calamar. Compte que peten, és millor tapar la paella amb una tapa per evitar esquitxades i cremades.

Quan les gambes ja siguin fredes....les pelarem.

Reservarem la gamba per una banda i els caps per un altre.

El calamars ja pràcticament els tenim. Els reservarem també.
 
Aquest oli el colarem.

El barrejarem amb la nata líquida amb l'oli i el suquet que podeu treure dels caps de gamba.

I ho lligarem una mica en fred.
 
Ara, escalfeu-lo al foc fins que arrenqui el bull. Rectificar de sal i pebre negre.

Amb la pasta ja bullida i "al dente", que és com m'agrada a mi, prepararem una safata pel forn i distribuirem tota la pasta dins.

Hi tireu una mica de pebre pebre.

I tireu-hi una primera capa fina de formatge parmesà.
 
Ara, a sobre de la pasta, col.loqueu les fulles d'espinac.
 
Aboqueu-hi la salsa de gamba que ja tenim feta.

Col.loqueu els calamars a sobre i repartiu les gambes pelades per la safata.
 
Fuasssss!, quina pinta que té això ja....

Finalment, tireu un altre capa de formatge parmesà per sobre de tot....i un raig d'oli d'oliva.
 
Ho heu d'enfornar en mode grill per daurar el formatge i escalfar, en general, tot el plat.

I ja el podeu servir.
 
Uns pinyonets per sobre no li anirien pas malament.

Emplatem.

No em direu que no fa bona pinta....i no s'aprecia gaire en aquesta foto, però la salseta de gamba està molt present en cada mossegada....
Bon profit !!!

13 comentaris :

  1. boníssim segur!!! bon cap de setmana Albert!!!!

    ResponElimina
  2. Ostres!!! quin plat més original, m'agrada molt. Els ingredients que has escollit boníssims. A veure si m'animo pq' ja l'oloro des de Tarragona... ji ji ji. Bon cap de setmana.
    www.miscositassrv.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Caram, quina recepta!!! Fantàstica!!! Me l'apunte, no cal dir-ho!!!!
    Per cert, vull provar de fer el teu pa de Sant Jordi, però no sé si me'n sortiré.
    A mi també m'agrada la Kitchen aid, però no tinc prou diners per comprar-me-la. Potser en faré una vidriola...
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. una receta fantastica y muy buena combinación de ingredientes,y muy bien el paso a paso
    saludos

    ResponElimina
  5. Jo també soc un fan de la pasta amb peix...

    A la que trobo gamba fresca petita en que el cost sigui raonable, ja va a parar a un plat de pasta.

    Normalemnt linguini... però aquest que expliques es veu molt interessant.

    Salut...!!

    ResponElimina
  6. Jo els he fet tres cops per gent diferent i a tothom els hi han semblat bonísims, però he fet una petita variació. He utilitzat un paquet sencer d'espinacs, els he cuinat amb una mica d'oli a la paella i els he barreixat amb la pasta, encomtes de posar una capa per sobre de la pasta. Ademés, perq. sortís més econòmic, he utilitzat peix congelat

    ResponElimina
  7. Genial Núria !!...celebro que hagi estat un èxit. Bones variants les que proposes, i no està de més fer-ho més econòmic.
    Bona feina !

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Aquest cap de setmana li ha tocat a aquesta recepta. Ha estat un gran èxit el que, per a un principiant en el món culinari com jo, és una alegria.

    No és la primera que faig i, en aquest el meu primer comentari al bloc, vull agraïr l'Albert haver-me ajudat a entendre una mica millor aquest món gràcies a la seva passió, al seu detall en les explicacions del plat i al seu sentit de l'humor. Tan la cuina com aquest bloc, enganxen!!

    Bé, doncs el plat va sortir excel·lent i tot i que tothom va dir que la salsa estava boníssima jo li vaig trobar un no sé què (com un lleuger gust a farina) que no em va acabar de convèncer (alguna cosa deuria fer malament).

    A seguir!!

    Ferran Aranda.

    ResponElimina
  10. M'alegro molt Ferran...pero d'on treus la farina en aquest plat?
    Gracies pels comentaris.

    ResponElimina
  11. No, d'enlloc, no li vaig pas posar, però em semblava que la salsa hi tenia un lleuger gust. Segurament és un gust mal identificat. Potser no deixar refredar del tot l'oli de les gambes i va poder tenir alguna cosa a veure...

    En fi, a tota la resta els va agradar, així que potser va ser més cosa meva que una altra cosa.

    ResponElimina
  12. Hola Albert, gràcies pel teu blog. M'agrada tant com ho expliques i el tipus de cuina que fas que ara ja pràcticament no vaig a cap altre. Avui he provat aquest plat i m'ha quedat genial! De pasta he utilitzat macarrons, aixó a la fi tant se val. I a més en 30' ho he aclarit tot i aixó també m'ha anat bé perque m'hi he posat una mica tard.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !