inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 16 d’abril de 2012

ARTICLE: Pastís alsacià "Clafoutis"

Doncs continuem fem incursions en receptes tradicionals d'altres païssos.
Una seguidora d'aquest blog, la Meritxell Viñas, i que ara viu a Holanda, és una catalana que ha emigrat per viure (i casar-se) amb el Yann: un manso alsacià.
I això m'ha fet reflexionar.
Viure fora del teu país d'origen té coses bones i coses dolentes....i segur que no és gens fàcil.
Penso que ha de ser molt important l'actitut de les persones de l'entorn d'acollida i que, partint de la nostra bona predisposició, ens han de garantir que les noves experiències i l'adaptació a la nova cultura siguin prou positives.
Jo sòc molt de "casa meva" i no m'agradaria marxar de Catalunya....però si hagués d'emigrar crec que no m'enfonsaria pas...per què hi veig molts atractius també.
Vaja, que no s'acaba el mon.
Al cap i a la fi, en nom de l'amor i de la familia el ser humà és capaç de tot....

Total, i tornant a la cuina, sembla que a la Meritxell li resulten força útil les entrades que aquí es publiquen i a través d'aquestes receptes tradicionals catalanes pot transportar-se, ni que sigui per uns instants, al seu anyorat país.
Per la meva part, li agraeixo molt que m'hagi fet arribar algunes receptes típiques d'alsàcia.
I es que l'intercanvi cultural i gastronòmic sempre m'ha fascinat.
Una d'aquestes receptes és el "Glühwein", aquell (aparentment) "vi calent" que es foten els nòrdics a les fires de Nadal....però que ja en parlarem d'aquesta recepta més endavant, quan arribi el fred.
La recepta de la que us vull parlar avui és la del Clafoutis, un pastís d'origen francès molt consumit arreu d'Europa....però no gaire a Catalunya....i es que nosaltres, els "polacs", som molt nostres, oi?!!!

Segons la wikipedia, el Clafoutis (de vegades escrit clafouti als països anglòfons) és un típic pastís francès que s'elabora enfornant un motlle amb cireres que han estat banyades en una massa líquida semblant a la dels creps. La massa es fa amb ous, farina, llet, mantega i sucre, i es qualla durant la cocció. Les cireres tradicionalment s'empren senceres i amb os. Però també li podeu treure, si han de menjar les criatures.
Originari de Llemosí, el nom del plat procedeix del occità clafotís, del verb clafir, omplir.
El Clafoutis es va estendre aparentment per tota França durant el segle XIX, adquirint una gran popularitat.
En Llemosí i Alvèrnia es fa també amb peres i pomes, denominant-lo flognarde o flaugnarde. A la regió de Berry, la flaugnarde de pomes es diu gouéron. A la regió de Périgord, la flaugnarde es fa amb prunes o panses. Quan s'usen altres tipus de fruita, com figues, prunes fresques o móres, el pastís no té nom específic, pel que sol recórrer al terme Clafoutis o flaugnarde, atès que empren el mateix tipus de massa.

En qualsevol cas, estem parlant d'unes postres força copioses....a les que us proposo acompanyar d'una copeta de Kirsch, Mistela, Porto o fins i tot, segur que li va genial, un xarrup de Whisky de Malta Escocès, com podria ser un "Glenn Goyne" (ja que hi vaig estar en aquesta destil.leria i és brutal).

Us he de confesar que m'he passat el cap de setmana buscant cireres pel barri...ja que volia fer una Clafoutis, però sembla que encara no és època:
-  "Nano!!!...encara estàn en flor els cirerers!"...m'ha dit la Rosa del mercat.
Haurem, doncs, d'esperar una mica per mostrar-vos els meus resultats.
I com que tenia ganes de fer un pastís i sòc més xulo que ningú....aquesta setmana us presentaré un "Púding de maduixes" que és força similar a la "Clafoutis" i de ben segur que li agradaria a qualsevol "alsacià" de mena.
Us avanço una fotografia....vinga.
I a continuació us adjunto les dues receptes originals que m'ha fet arribar la Xell: la primera és la que fa la seva sogre Laurence i l'altre la versió de la Xell.
I si finalment us decidiu per fer la meva versió del "Clafoutis de cirera", us avançaré que té un gust encara més intens a cirera, ja que he incorporar certes variacions.


Clafoutis aux cerises (Recepta de la Meritxell)


Ingredients (per a 4 persones):
700gr de cireres fresques i madures
2 ous + 2 rovells d'ou
100gr de sucre moreno (lo de moreno és opcional)
100gr de farina + 1 cullerada pel motlle
150gr de crème fraiche (ve a ser com nata líquida)
una mica de sal
3 culleradetes de Kirsch (licor de cireres)
una mica de mantega pel motlle

1. Preescalfeu el forn a 180 °C.
2. Renteu les cireres i si es vol treure’ls-hi el pinyol (ser conscients que el pinyol dóna més sabor, per
tant és aconsellable deixar el pinyol). Reservar.
3. En un bol, batre els ous amb el sucre i la sal, i batre fins que la barreja es torni de color blanc
(aproximadament 5 minuts; més senzill és fer-ho amb la màquina)
4. Afegir la farina. A continuació, afegiu la crème fraiche, remeneu, i afegiu-hi el kirsch. Barrejar bé
fins aconseguir un líquid suau i untuós (la massa ha de ser com una massa de creps una mica més
espesa)
5. Untar el motlle de mantega (uns 20 x 12 cm per 5 cm d'alt) i afegir una mica de farina
i repartir-ho bé per a tot arreu. Girar el motlle per eliminar l'excés de farina.
6. Posar les cireres en el motlle
7. Abocar la barreja del bol dins el motlle (que no sobrepassi les cireres)
8. Enfornar fins que la part superior comenci a daurar-se (35-45 minuts)
9. Es pot menjar fred o calent. El clafoutis no es desmotlla, es menja directament dins del motlle.
10. Espolvorejar per sobre sucre de vainilla just després de treure del forn (opcional) i servir amb coulis
de fruites del bosc.

NOTA: El que se sol fer també és coure el Clafoutis en motlles de racions individuals


Clafoutis de cireres alsacià (Recepta de la Laurence)

Ingredients:
1 litre o 1,5 litres de llet
1 paquet de pa de motlle (500gr) (el més simple)
3 ous sencers
4 o 5 cullerades de sucre
3 paquets de sucre de vainilla
1 paquet de preparat per flam de vainilla
600gr de cireres fresques

Escalfar el forn a 180ºC
Escalfar una mica la llet fins que sigui tèbia i posar-la en un bol
Rentar les cireres i treure el pinyol si es vol.
Esbocinar amb les mans en trossos grans el pa de motlle i afegir-lo a la llet
Afegir els ous, el sucre, el sucre de vainilla, el preparat per flam i finalment les cireres al bol remenan-t'ho amb
una espàtula.
Barrejar-ho tot bé. La barreja ha de quedar espesa però una mica líquida a la vegada, i
s’han de poder veure les cireres.
Abocar-ho en una safata per a forn untada amb mantega. Escudillar-ho.
Espolvorejar pa ratllat per sobre fins que quedi ben cobert i a continuació col·locar trossets de
mantega per aquí i per allà.
Enfornar durant 60min. aprox.
Cobrir amb paper d’alumini cap al final si és necessari per evitar que es torri massa la part superior.

Bon profit!

3 comentaris :

  1. a vore quina de totes és més bona, ummmmmm!!!!

    ResponElimina
  2. Carai Albert, m'has deixat de pasta de moniato!! Molt bé el post! :D Quan el pengis faré el teu Clafoutis de Maduixes i a veure què hi diu en Yann! jajajajaja!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !