inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 7 de març de 2012

Romesco de lluerna

 
Per a molts el romesco és una salsa que es posa als calçots...i poc més.
Tècnicament, això no és del tot correcte.
Com veureu, és cert que el romesco és una salsa. Però la salsa pels calçots se'n diu salvitxada i no romesco. Jo penso que podem obviar aquest tecnicisme ja que jo mateix soc el primer que parlo de "romesco" a les calçotades. El nom de salsa romesco és més apropiat pel xató.
I anem a complicar-ho una mica més: el "romesco" (o romescada), també pot ser un plat de peix.
Romesco, remescló, all cremat, caldereta, bullinada, suquet de peix....tot són lleugeres variants en el nom d'un mateix guisat de peix i que depèn de la zona i de la incorporació o no d'alguns ingredients com la patata, picant, més o menys marisc, picada, etc...però tots amb contingut i elaboració similar.
Avui us porto un plat típic del Tarragonès: el Romesco de peix.
Resumint-lo (a l'engròs) seria com un suquet però afegint al brou una bona quantitat de salsa romesco (o salvitxada).
Jo no l'havia fet mai aquest plat i m'ha fet gràcia aprofitar una lluerna de 2kg. (cosa que no acostuma a passar) que he trobat al mercat.
La lluerna és un peix que, en la meva opinió, té un gust força peculiar i pot resultar una mica arriscat fer-lo per molta gent. Dit d'un altre manera, no és de les millors carns del mar i té moltes espines. Però està bo i fa un brou molt gustós.
Si voleu anar a lo segur, jo us recomanaria fer aquesta mateixa recepta però amb un altre peix blanc de carn dura, com el rap, el turbot o el mero....o fins i tot amb escorpora.
En qualsevol cas, estava molt bo, és clar, encara que tots tenim les nostres preferències de peix, oi?
Aquesta recepta és per a 6 persones.
Que vagi de gust.


INGREDIENTS
1 lluerna gran (de 1,5kg o 2kg)
salsa de romesco
8 gambes vermelles
un grapat de musclos
un grapat de cloïsses
2 calamars tallat
julivert
3 alls
brou de peix (afegint-t'hi el cap de la lluerna)
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Si no voleu, no cal enfarinar i fregir el peix
- Podeu utilitzar romesco ja fet, però és millor fer-lo al moment
- Podeu incorporar unes cebetes mini
- Utilitzeu altres peixos pel mateix guisat

ELABORACIÓ
Començarem per preparar el brou de peix amb el cap i les espines de la lluerna.
Ho acompanyarem amb uns quants crancs de platja i unes galeres.
En una olla amb abundant aigua i una mica de sal, posarem el cap de lluerna.
Aprofitaré per afegir unes espines de llenguado que tenia al congelador.
Incorporem els crancs, les galeres, una fulla d'api, un tros de porro i una ceba.
Poseu més aigua si cal...fins arribar a les 3/4 parts de la olla (hi haurà uns 3 o 4 litres d'aigua)
Afegiu sal en proporció, però no us passeu.
Un parell de fulles de llorer....
...ho tapem....
Quan comenci a bullir, ho deixarem coure durant uns 25-30 minuts.
A mi m'agrada premsar els crancs i les galeres a mitja cocció per extreure'n tot el suquet.
Un cop fet el brou....el colarem...
...i el reservarem per més endavant.
Ara preparem la resta d'ingredients.
Prèviament he preparat la salsa romesco. Us recomano la lectura de la recepta Salsa Romesco.
Rentem tot el peix.
Ens han quedat unes bones llesques de lluerna.
Posarem les cloïsses i els musclos en aigua i sal, per què purgui la sorra.
Saleu i empebreu el peix i desprès enfarineu-lo bé.
Ara, en una paella amb abundant oli roent...fregiu-los una mica.
Tampoc massa. No els volem coure del mig, nomès volem que adquireixin capa més consistent per a coure amb el brou més tard, igual que fariem amb una sarsuela o un suquet. De totes maneres, hi ha gent que no enfarina el peix i el posa directament al brou.
Perfecte. Col.loque les llesques en una safata fonda pel forn o una cassola gran i fonda.
Com que tenia unes mini cebetes cuites a la nevera, les he aprofitat per aquest plat que li aniràn força bé. No sempre hem de fer les receptes fil per randa.
Ara prepararem una picada d'all i julivert, sal i força oli d'oliva.
En una paella ben calenta amb unes gotes d'oli, saltarem les gambes vermelles amb un polsim de sal.
De seguida, podrem incorporar un parell de cullerades de la nostre picada d'all i julivert.
Les gireu una estona i les feu una miqueta més (no gaire).
Incorporem les gambes i el suquet a la cassola pel forn on tenim el peix.
Molt bé.
Ara fem el mateix amb el calamar.
I també l'incorporem a la safata.
Perfecte.
Mireu de distribuir els ingredients en la safata.
Ara afegirm les cloïsses i els musclos, ben nets de sal.
Barregem la salsa romesco amb el brou de peix...ho rectifiquem de sal si cal i....
......ho tirem per sobre de tot el peix...
...fins cobrir, més o menys, les llesques de peix (mitja cassola).
Ara ho posarem al foc mitjà durant uns 15 minuts aproximadament.
Finalment, doneu-li un cop de forn (5 minuts de grill) per daurar la primera capa.
S'haurà evaporat molt de fument però penseu que és un plat caldós.
I ja tenim fet una altre plat tradicional de peix. Ummm..quina oloreta.
Ja el podem servir.
Acompanyeu-lo d'una mica de pa per sucar.
Una mica d'allioli també li va bé.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. jo només ho he menjat amb els calçots, però aixina te que estar superbò, t´ho has currat!!!

    ResponElimina
  2. hostres quena cassoleta mes bona, pero t'he de dir que de lluerna no n'he menjat mai, aixi de grosses no se'n troben per aqui baix.
    una abraçada.

    ResponElimina
  3. No he cuinat mai això... però he menjat per la zona de Tarragona i bonissim...

    ResponElimina
  4. Bon dia,
    Em sabries dir on puc comprar lluerna? Porto dies buscant la i res.

    ResponElimina
  5. Bon dia,
    Em sabries dir on puc comprar lluerna? Porto dies buscant la i res.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !