inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 4 de març de 2012

Pasta seca (Kisper, Llàgrima, Suis)


Personalment no sòc massa de dolços i menys de galetes o de pasta seca, però haig de reconeixer que estàn bones aquestes "galetetes". Van genial per servir a mitja tarda amb el talladet...o la copeta de mistela.
Ja sabeu que de pasta seca n'hi ha un munt de varietats. I us poden ajudar els petitons de la casa, eh?.
Aquesta, en concret, és una recepta que us permetrà fer un assortiment més o menys extens amb la mateixa fòrmula i fer el "Kisper", la "Llàgrima",el "Suis", etc...
Més endavant us explicaré com fer els clàssics "Llonguets" de pasta seca....les "Llengues de gat", els "José" que van banyats amb gelatina vermella o els antològics "Matrimonis" que es casen amb praliné.
Poc a poc, nanos, que tenim feina per envadant.


INGREDIENTS
250gr. mantega
125gr. sucre llustre
2 ous
375 farina fluixa
1 cullerada de vainilla ensucrada
6-8 gotes d'esència de llimona
cobertura de xocolata negre
cirera confitada
sucre bolat
pinyons

VARIANTS
- Es pot incorporar pols d'ametlla o massapà blanc
- Si incorporeu uns 30gr. de cacao en pols podeu fer-les de dos colors

ELABORACIÓ
Prepararem l'amassadora i començarem incoporant la mantega. Si no està massa freda, millor.
Seguidament incorporem el sucre llustre i els ous.
Ara afegirem la vainilla. La podeu comprar en qualsevol gran superficie.
Amb una culleradeta de café ja en farem per aquesta quantitat de massa.
D'esència de llimona tirarem 6 gotes.
Ara, pesarem la farina i la reservarem per incoporar-la més endavant.
Com la mantega encara té certa fredor de la nevera, podeu escalfar una mica el recipient amb un soplet de cuina.
Poc a poc veure-ho com la mantega es desfa amb la resta d'ingredients.
Ara incorporarem la farina.
Al principi posarem una marxa lenta, per no fer volar la farina.
Desprès ja podrem posar la màquina al nivell 2.
Que es barregi bé i ja està. No és una massa que hagi d'agafar cap textura ni elasticitat.
Simplement s'han de barrejar bé tots els ingredients.
Mentretant, anirem preparant una mànega pastissera i uns cornets: un estriat i un pla.
Si col.loqueu primer el pla, desprès podreu muntar l'estriat a sobre i així utilitzar una sóla mànega.
Ja està ben barrejat.
Omplim la mànega.
Com us he comentat, primer utilitzarem el cornet pla rodó.
Farem, d'entrada unes rodonetes.
Farem mitja safata de forn. Com veieu, he posat un paper cuisson a sota.
Per a decorar la nostra pasta seca utilitzare´cirera confitada, sucre bolat, pinyons i sucre normal.
Les cireres les tallarem per la meitat...
...i enganxarem la meitat en la pasta seca. Podem fer unes amb cirera i les altres amb sucre bolat.
El sucre bolat ja el tenia fet de reis.
Posem l'altre cornet estriat i ara fem unes llàgrimes.
També podem fer unes roses...i decorar-les amb un parell de pinyonets i sucre.
Amb aquesta quantitat de massa us sortiràn tres safates grans com aquesta.
Podeu fer mitjes llunes....i tot el que us vingui de gust clar. La imaginació al poder.
Perfecte.
Ara nomès ens quedarà enfornar-les durant uns 13-14 minuts a 190º graus.
Deixeu-les refredar.
Quan tingueu totes les llàgrimes cuites, escalfeu una mica de cobertura de xocolata negre.
Banyeu la meitat de la llàgrima....
...mes o menys així...
I les aneu deixant sobre un paper, per poder deixar-les una estona a la nevera i cuallar la xocolata.
Un cop cuallada, ja podrem començar a muntar les nostres safates amb cartró i blonda.
Aneu combinant-les amb una mica de gràcia.
També podeu tirar un polsim de llustre en algunes....i un polsim de canyella en d'altres.
Ja veieu, m'han sortit tres safates d'aquestes.
I ja les podem presentar.
Espero que us agradin....i no dubteu en acompanyar-les d'una mistela, un moscatell o d'un Pedro Ximenez....a banda del café o talladet, clar.
Bon Profit !!!

20 comentaris :

  1. què bones, ara amb un cafenet....

    ResponElimina
  2. un (ex)pastisser que "no és gaire de dolços".. aquesta sí que es bona!! jajajajaja!
    Avui ja m'he fet seguidora per correu del blog perquè m'encanta!! No saps pas tu la quantitat de receptes que ja m'he descarregat en pdf i que he afegit al meu llibre de receptes! Actualment estic visquent a l'estranger, i gràcies a tu puc gaudir dels plats i postres tradicionals... no saps pas lo important que arriba a ser per mi el teu blog! (de vegades fins i tot m'emociono en pensar que "en podré tornar a menjar"...) Moltíssimes gràcies crack!

    ResponElimina
  3. Ei, avui t'hi has ben lluït, quina passada!

    ResponElimina
  4. Gràcies a tothom !!!
    Meritxell...en "casa de herrero" diuen....je,je....però m'has deixat de pasta moniato nena. Sabia que el bloc podia resultar interesant i útil per a molta gent...però pensava que nomès jo el considerava molt important en la meva vida. És tot un honor escoltar tant grans paraules com les teves, i això li dóna sentit a tot l'esforç que faig. T'ho agraeixo moltísim !!!
    Ha de ser dur ser català i viure fora de Catalunya, com a mínim, gastronòmicament parlant, eh?. Per cert, a quin pais vius?

    ResponElimina
  5. Jo tampoc sóc gaire de pastes seques, però t'asseguro que no diria pas que no a un assortit dels teus :)

    ResponElimina
  6. Jo m'hi apuntava ràpid a aquestes pastetes seques!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. com veig que tots els que han escrit fins ara no son gaire de dolços, me les pots enviar totes a mi que si que soc un gran llaminer, jajaja.
    tan quedat molt boniques i segur que molt bones.
    ideals per fer una bona sobretaula: cafe va, licoret ve.

    ResponElimina
  8. juas,juas !!!...ben vist, Francesc !!!

    ResponElimina
  9. Un resultat molt professional... ves a comprar 3 bandejas d'aquestes a una pastissería i veuràs el que et cobren !...

    ResponElimina
  10. buaaaaaa és veritat, són carísimes!!!!

    ResponElimina
  11. Doncs estic visquent a Holanda, i sí que és dur això de no poder comprar panellets, o mones de pasqua, tortell de reis, tenir la mama que et faci l'escudella, calçotades... i un llarg ect. De vegades no es fàcil per mi trobar els ingredients (bé perquè no sé on trobar-los o bé perquè aquí no en tenen) i els haig d'importar jeje. Una cosa curiosa, aquí la llevadura no puja les masses ni a la de 3, últimament sempre em queden els pastissos força planets, i hi ha companyes meves que arriben a posar 3 sobres de llevadura!! Jo ja vaig divulgant el teu blog entre les "expats" com jo, el teu blog ja és famós internacionalment! :D

    ResponElimina
  12. la que t'agraeix moltíssim el teu esforç sóc jo Albert! :D

    ResponElimina
  13. Genial! Ho provaré segur. Per fer les pastes de matrimoni, com les "caso"? En alguna altre web he llegit que amb torró tou...

    ResponElimina
  14. Asuntillo, els matrimonis es casen amb una "guianduja", que és praliné d'avellanes amb xocolata i es fa una pasta de textura similar a la plastilina. El praliné no és fàcil de fer, ja que s'han de premsar les avellanes amb el sucre i extreure'n l'oli. El pots comprar fet en botigues especialitzades en pastisseria. Aviat en faré.

    ResponElimina
  15. Doncs si un dia d'aquests en fas seria genial! Així podriem veure pas a pas com es fan.

    ResponElimina
  16. Uau!!!!Acabo de descobrir el teu blog buscant receptes de pasta seca i m'he quedat impressionada! M'agrada molt i molt, ara mateix m'afegeixo als seguidors!!! Fins aviat!

    cuinaigaudeix.blogspot.com

    ResponElimina
  17. Celebro que t'agradi Àngels. Tú també tens un bloc genial !!!

    ResponElimina
  18. Hola Albert! t'han quedat genials les galetes, semblen de pastisseria!!! moltíssimes gràcie sper participar a Memòries. Petonets

    ResponElimina
  19. ...ehem, ehem...no semblen....ho son !!! jeje.
    Gràcies Judith !!!

    ResponElimina
  20. Uauuuu, quina passada: la recepta i això del sucre bolat, he quedat al·lucinada, ni se m'havia passat pel cap que es podia fer a casa ni que era el carbó de Reis.
    Moltíssimes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !