inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 25 de març de 2012

Empanada gallega de llom i xoriço


L'empanada de llom...no sé que té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjar a totes hores.
Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco.
Ara recordo quan les feia la nostra mare...quins records.
eren sopars molt especials aquells.
Ella sabia fer-ne la massa però moltes vegades, li pujava ja feta la nostra veïna Mercedes, una veïna gallega. Però gallega gallega gallega, eh?....ja m'enteneu oi?...de les que els hi han fet "la pregunta" de petits...i per això es queden així de grans...juas!!!. Disculpeu-me si sou gallecs, però per aquí és com una llegenda urbana el tema....com el que diu que els catalans som "garrepes", vaja.
M'encanta la gastronomia gallega i la gran riquesa de productes autòctons que tenen....com el marísc...tota una enveja.
Aviam, una mica celta...sempre he sigut jo.
Tinc sentiments d'arrels celta. No sé, em surten de dins.
De fet, l'àvia de la nostra mare era gallega...de Vigo...i per tant, tècnicament puc dir que tinc arrels celtes....i suposo que per això m'agrada tant aquella cuina....
...suposo que per això m'agrada tant el marisc...
...suposo que per això m'agrada tant Galícia...
...suposo que per això m'agrada tant Escòcia...
...i suposo que per això em diuen soplagaitas, juas, juas !!! (es conya).
Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una...feu la meitat.
No us perdeu visitar altres empanades com la de tonyina o la de pop, que també estan brutals.
Que vagi de gust !!!

INGREDIENTS
400 g de llom
200 g de daus de xoriço i pernil
8 tomàquets madurs
3 pebrots verds
3 cebes
4/5 alls
un tros de porro
pebre vermell dolç
sal i pebre
oli d'oliva

Per fer la massa:
1 kg de farina força
25 g de llevat premsat
350 ml d'aigua
3 cullerada de pebre vermell dolç
7/8 cullerades d'oli del sofregit

VARIANTS:
- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit
- Podeu utilitzar pebrot vermell també

ELABORACIÓ
 Preparem tots els ingredients
 Tallem el xoriço i el pernil a dauets ben petitonets. Jo he utilitzat tres classes de xoriço, un d'ells picant.
 Ratlleu els tomàquet i afegiu-hi una cullerada sopera de pebre vermell dolç.
 Piqueu els pebrots i talleu les cebes en juliana.
 Talleu el llom a dauets o tires petitets.
Saleu i empebreu el llom.
 Ara, en una paella calenta amb oli....fregiu les tires de llom.
 I reserveu-les.
 En el mateix oli, sofregiu la ceba i el pebrot. Tapeu l'olla deixeu que s'estovin durant 10 minutets a foc mitjà.
 Barregeu bé el tomàquet amb el pebrot vermell.
 Incorporeu el tomàquet al sofregit. Tapeu-lo, saleu-lo i deixar fer uns 15 minuts.
 Ummm...quina pinta que té això ja.
 Ho reservem juntament amb el llom.
 Ara, en abundant oli, sofregim els daus de pernil i xoriço.
 També li afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.
 Quatre voltes i ja ho tindrem, això no s'ha de fer massa.
 Reserveu els daus amb el llom i el sofregit i aquest oli sobrant guardeu-lo per fer la massa.
 Ara nomès ho hem de barrejar tot plegat.
 A mi m'agrada afegir 3 o 4 cullerades de tomàquet fregit per lligar la salsa.
Com us deia, farem la massa utilitzant aquest oli.  Nomès hem de barrejar tots els ingredients a l'amassadora (o fer-la a mà).
 Hi aboquem l'oli.
 Posem el ganxo...i a pastar...uns 20 minuts.
 Anem tocant per saber si falta o sobra humitat fins trobar el punt desitjat.
 Amb 15-20 minuts d'amassar serà suficient.
 Farem una bola i ho deixarem en un bol tapat amb un drap humit durant una hora.
 Passat aquest temps haurà llevat i duplicat el seu volum.
 Ho amassem a ma per baixar la massa.
Ja podeu fer les pessades d'uns 370 gr. per cada capa d'empanada. Com podeu veure en surten dues empanades amb 1kg de farina.
 A més a més reservarem un trosset per cada empanada per a poder fer la decoració.
 Ara es qüestió d'estirar la massa...
 ...i donar-li la forma desitjada.
 Poseu una capa en una safata pel forn amb un tros de paper cuisson.
Poseu el farciment per sobre...i tapeu-la amb un altre capa. Amb els dits pessigueu bé els laterals per a segellar l'empanada i que no s'escapi el farciment.
 La decorem amb unes tires de massa, per a definir les porcions.
 Pinteu-la amb ou batut.
 Ja només ens quedarà enfornar-la durant uns 25 minuts a 200º graus amb ventilació. Però vigileu-la i si cal canviar-la d'alçada, ho feu. Tot dependrà del forn.
 Sembla que ja està.
  Si si, està ben cuita...ja la podem treure.
 Quina bona pinta, eh?
 Tallem uns porcions ?
 Fuas !!...quina cosa més bona !!!
Doncs aquí la teniu. Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.
  Un partidet del Barça i un tros d'empanada amb un cervesa congelada....i fuas !!!...un luxe !!!
Que me'n dieu !??
No cal que sigui calenta. Freda també està molt bona.
La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap....tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera....es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies !!!! (ni de un).
 Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.
Sempre triomfen.
Que dius....em sobra farciment...qué més puc fer?....doncs d'empanada....a empanadilles...jeje.
 Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat...i veureu quina cosa més bona.
Bon Profit !!!

14 comentaris :

  1. Una proposta extraordinaria amb un pas a pas com sempre de 10.
    Gràcies per compartir aquest secret gallec amb nosaltres

    ResponElimina
  2. Albert unes empanades meravelloses, jo no n'he fet mai pero miran aquestes tan explicades a veure si m'animo. amb lo final de lliga que es presenta, jeje, crec que ens anira be tindren alguna a l'hora dels partits.

    ResponElimina
  3. Jo l'acostumo a fer quan hi pot haver un moment especial del Barça....així que ni t'ho pensis !!!
    Gràcies Francesc pels comentaris !!!

    ResponElimina
  4. Sense paraules !!!... extraordinària !!!

    ResponElimina
  5. cuando veo una empanada me pierdo,fantastica y buenisima esta tuya Albert
    bona setmana

    ResponElimina
  6. Quina empanada mes bona! T´acabo de descobrir i he quedat parada amb les fotos del pas a pas! M´apunto a la el brioix, es un 10!
    Petons

    ResponElimina
  7. M’agrada molta les empanades, jo han faig una que esta molt bona, però la teva te una pinta extraordinària, segur que aqueta setmana Santa en faré una. Felicitats per lo be que lo expliques. Les fotos son una meravella i el pas a pas amb les explicacions necessàries.
    Petonets.
    Lidia

    ResponElimina
  8. Ahir vaig fer la festa aniversari del 40 de l'home de la casa (3 dones ha d'aguantar...)i per unes 30 persones a casa. Tot això per dir-te que vaig fer diferents receptes teves i no sé quina va agradar més. Aquesta empanada, la trena salada de brioix, els farcellets de morcilla..... I amb el teu pas a pas moltes era la primera vegada...i voileau!!...un gran sopar. Gràcies per la teva ajuda per un dia important

    ResponElimina
  9. Hola Joana, m'en alegro molt que tot hagi anat tant bé. L'èxit és totalment teu. Enhorabona !!!

    ResponElimina
  10. N'acabo de fer dues. Bonissimes, encara que m'he quedat una mica curta amb la sal. A la massa no n'hi poses gens? N'he fet d'altres vegades, però la massa aquesta és finissima! Moltes gràcies per les tevs explicacions.

    ResponElimina
  11. En principie no li cal sal. Pensa que l'oli del sofregit ja en porta. Però tú mateixa.
    Gràcies a tu Carme !!!!

    ResponElimina
  12. Hola Albert! Quien llevat fas servir per fer la massa?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !