inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 15 de març de 2012

Cigrons a la catalana



Aquesta era una d'aquelles receptes que sempre cuinava la meva mare, bàsicament, pel meu pare. Els fills no sopàvem aquestes coses...èrem més de "bocata". Pero jo sempre he estat gastronòmicament curiós. Recordo tastar aquests  "Cigrons amb suc" en un d'aquells sopar del meu pare i em van agradar molt. És curiós com una recepta feta amb uns ingredients tan senzills...pot arribar a tenir un gust tan peculiar i característic.
Desprès d'uns 15 anys (com a mínim) he tornat a tastar aquest plat.
Per a mi, aquest plat, ha estat com una regressió.
No es que sigui cap barbaritat de plat o de recepta, encara que està molt bó això si,  però es que he sentit aquella sensació de caliu....de trobar-te a casa....d'estar menjant un plat acabat de fer per la teva mare.
No sé si us ha passat mai però feia molt de temps que no tenia aquest "feeling" amb un plat.
I m'ha fet molta il.lusió.
M'ha "emocionat"...seria la paraula.
I es que la cuina, com la vida, té aquestes coses.
Avui us proposo aquests cigrons que sempre hem cuinat a casa i que també trobareu, amb alguna lleugera variació,  al C.P.C.C. amb el nom de "Cigrons a la catalana" ó "Cigrons guisats".
Es poden menjars sols o acompanyats de peix o carn. Jo he volgut servir-los amb una miqueta de xai...amb allioli i tot.


INGREDIENTS
800gr cigrons bullits
2 tomàquets madurs ratllats (o quatre cullerades de pot)
2 ous durs
1 ceba trinxada
1 got de vi blanc o vi ranci
brou de bullir els cigrons

Per la picada:
1 galeta o pa sec
1 gra d'all
un grapat d'ametlles torrades
julivert
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- S'hi pot afegir bacallà prèviament saltat a la paella
- S'hi poden afegir panses prèviament remullades
- S'hi poden afegir avellanes a la picada
- S'hi poden afegir alls tendres

ELABORACIÓ
Avui utilitzaré cigrons ja cuits, amb suc i tot. Així veurem la recepta més ràpida. Particularment m'agrada més posar els cigrons en remull el dia abans i coure'ls jo mateix...però no sempre tenim temps...o quan et venen de gust...resulta que no tens els cigrons en remull.
Prepararem un mica d'all tendre i ceba, ben net.
Abans de res, començarem per la picada. Un all talladet, un grapat d'ametlles i avellanes, una mica de sec...
...un grapadet de cigrons cuits per lligar-ho...
...el julivert....una mica de sal...
...i som-hi amb la ma de morter, fins deixar-ho ben picat.
  Ara tallarem els alls tendres ben petits.
Posarem un parell d'ous a bullir.
Amb uns 10-12 minuts en tindrem prou.
Un cop bullits i refredats...
...els picarem ben petits.
En una paella amb una mica d'oli, sofregirem la ceba i l'all tendre. 
Un cop estigui dauradeta la verdura, incorporarem el tomàquet ratllat o de pot.

Afegirem un got de vi ranci o vi blanc, que no sigui massa aromàtic.
Tirem el vi i baixem una mica el foc.
Deixarem que redueixi l'alcohol uns 12-14 minuts.  En aquest moment afegiriem també una mica de brou de bullir els cigrons, però jo avui no en tinc i l'he afegit mig gotet d'aigua.
Saleu-lo....i tasteu-lo....que de vegades ens oblidem, eh?....jo ho tasto sempre tot.
Un cop reduït el vi amb el brou...ja podem incorporar el cigrons.
Remeneu-lo bé...
...i incorporem la picada.
Barregeu-la bé per tot el guisat.
I ara deixeu que bulli 5 minutets més.
Passat aquest temps ja podem parar el foc.
Incorporeu l'ou picat....
...i remeneu-lo bé.
Ja està, ja ho podem servir.
Exquisit....
  ...es que a mi m'agraden molt els cigrons....encara que provoquen flatulència, clar.
Els podeu servir com acompanyament d'un xai a la brasa....en aquesta caçoleta tan mona.
O directament al mig del plat.
A que fa bona pinta?
És una bona guarnició....molt millor que les patates.
I per últim...ho podeu barrejar tot amb una mica d'allioli...
Bon Profit !!!

10 comentaris :

  1. muy buena receta o mejor dicho tremenda de buena
    saludos

    ResponElimina
  2. Quins records, la meva àvia els feia gairebé iguals!

    ResponElimina
  3. ...traigo
    ecos
    de
    la
    tarde
    callada
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION
    ALBERT

    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...




    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA ENEMIGOS PUBLICOS HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA, TOQUE DE CANELA, STAR WARS,

    José
    Ramón...

    ResponElimina
  4. Amic Jose Ramón,
    No és un bloc massa poètic aquest, però miraré de contestar-te utilitzant la teva "jerga":

    Hicístola tú, como público eregido de este blog, la mención más singular que en términos no vanales enfermizó el hambre de Lucifer...por encima de todo....
    ...aquel ente donde no caben tales versos doctrinales que tus poderosas manos esbozan, con la mera inercia de pensarlos ...
    Pero ese toque de canela, amigo de lo hetéreo, ese toque de canela...me ha cautivado.
    Cautiva la templanza de cualquiera, cual incensarios gaélicos que adormecen hasta el monaguillo de miembro más erecto e indomable...
    Y que la Santa Granada sea detonada...para dar cuenta de todo ello. Hay que acabar con la bestia hambrienta...la de mil cuellos y cien garras, que tanta miseria cultiva...a ojos de corazones heridos...pero de ojos alegres, mientras disfrutan del último capítulo de Dexter Morgan.
    Que haya gran regocijo.
    Ahahá.

    ResponElimina
  5. mmm.... Dexter Morgan... ja estic esperant que passi l'estiu per veure la nova temporada... Ara que la germana l'ha enxampat in fraganti, no se pas com seguiran... :).

    Be.. parlavem de cigrons no?... Aquests plat m'encantaria...

    Salut..!!

    ResponElimina
  6. Ja era hora que l'enxampés la germana...sempre estàven apunt...a veure qué fotràn ara !!!

    ResponElimina
  7. Tremendo!!!!

    Vaya majado rico le has incorporado al final de la receta.

    También me la llevo!!

    www.mibloguicodecocina.blogspot.com

    ResponElimina
  8. Efectivament.....el sabor i textures em recorden la meva avia. ! Gràcies per fer de camií cap els records.

    ResponElimina
  9. Gràcies per la recepta, m'ha agradat fer-la.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !