inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 13 de març de 2012

Bismarck de nata amb llustre


Uns postres tradicionals d'aquells que fan Diumenge...dels de tota la vida...i que ara costen de trobar.
Que és molt elaborat?...jo no ho crec pas. No és més que brioix amb nata.
Però amb això passa com amb d'altres grans postres de pastisseria d'aquest país i que tenen dos adversaris: les persones que es pensen que és pecat menjar-los per què engreixen molt i els pastissers que no volen o no saben fer-los.
Avui us mostraré com fer un Bismarck en la seva versió més senzillota i que és decorat amb sucre llustre.
Tinc un altre Bismarck (que he congelat) i que el faré cremat (amb gema pastissera).  Quan el tingui us l'ensenyaré. A mi particularment m'agrada més, però clar, has de tenir feta la gema prèviament.
Tots sabem que el brioix amb nata és molt bo, però es que feia molt de temps que no el menjava i (denou) m'ha sorprès gratament saber que és molt més bo del que recordava.
El brioix amb nata és una d'aquelles combinacions excel·lentment trobada.
És d'aquelles coses que lliguen per definició, com la taronja amb el xocolata.
En aquesta ocasió, i com en d'altres elaboracions de brioix, partiré que ja tenim feta la pasta de brioix. No em fareu explicar com fer-lo cada vegada, no?...per això us recomano la lectura prèvia de la recepta de brioix.
Som-hi nanos!!!

INGREDIENTS
350 g de pasta de brioix
un grapat d'ametlla filada
400 g de nata per muntar
100 g de sucre
sucre llustre
1 ou batut

ELABORACIÓ
Com sempre, començarem preparant la pasta de brioix.
Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta de brioix. 
Si teniu amassadora molt millor. A mà...costa una mica.
Un cop tenim la massa feta i reposada 10 minuts....en farem boles de 350-400 g que també deixarem reposar uns 10 minuts....així perdrà el nervi.
Ara l'estirem...
...i el deixem una mica més gruixut del mig que de les puntes...
El podeu aixafar una mica per assentar-lo millor a la safata del forn.
Ara serà qüestió de deixar-lo llevar de 2 a 3 hores (depenent de si és estiu o hivern).
Altrament, podeu utilitzar la tècnica d'Accelerar el procés de fermentació.
Ja el tenim llevat.
Ara serà qüestió de pintar-lo amb ou batut, amb molt de compte de no abaixar-lo.
I decorem amb una mica d'ametlla filada.
Ja el podeu enfornar a uns 190º graus....durant uns 13-14 minuts. Molt de compte que es cremi molt ràpid, no us despisteu.
Ja el tenim cuit. El brioix és millor pecar de cru que de cuit.
N'he fet dos, un per avui i l'altre per congelar.
Deixeu-los refredar al taullel i desprès ja el podrem obrir per la meitat.
Ara ja és qüestió de mutnar la nata amb el sucre.
Poseu el Bismarck sobre cartró i blonda.
La batedora a màxima velocitat.
Mentre, prepararem una mànega pastissera amb un cornet estriat.
Ja tenim la nata....i omplim la mànega.
No cal fer roses ni filigranes...nomès volem farcir-lo amb abundant nata...
Així.
...que tingui volum.
Col.loquem la tapa i l'assentem una mica.
Poca coca més. El podeu farcir amb trufa clara muntada o combinat amb nata.
Poseu-lo al congelador. A mi, personalment, m'agrada més la nata congelada, però si no...treieu-lo 20 minuts abans de servir-lo i ja està.
Recordeu de tirar una mica de sucre llustre.
I ja el tenim.
A que ara us en menjarieu una mica?
Si la nata no està congelada, talleu-lo amb compte de no fer sortir la nata pels costats.
És recomanable utilitzar un ganivet de serra.
Aquestes postres no s'entendrien sense l'acompanyament d'un bona cava català, molt i molt fred.
Bon Profit !!!

16 comentaris :

  1. Fins diumenge...
    Passat per casa, que esperem aquesta delícia!!
    jejeje
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Albert, altre dia donat voltes m,he trobat el teu blog, esta molt i molt be felicitats. El Bismarck de nata, m'ha fet recordar aquells temps quan feia aquesta feina.
    A reveure.
    Ramon

    ResponElimina
  3. Benvingut Ramon !
    Gràcies a tots....però n'estic segur que la versió del Bismarck cremat us agradarà més.

    ResponElimina
  4. Aquest brioix triomfa segur a la taula dels de casa!

    ResponElimina
  5. Hola Albert!!! la teva recepta, com sempre espectacular. Una pregunteta, segurament ho has hagut d'explicar en alguna entrada, però jo no ho se sabut veure; en quin moment podem congelar la massa de brioche? abans d'enfornar-la o després?

    ResponElimina
  6. Sonia y Quimo,
    El brioix el podeu congelar abans de llevar, es a dir, un cop pastat i donada la forma o també un cop cuit. En aquesta ocasió, jo l'he congelat ja cuit. El dia que el vulgui presentar nomès l'haig de farcir.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. Hola Albert.
    Nosaltres els bismarcks els fèiem individuals, però els diumenges fèiem peixos de brioix amb nata. Ha veure si un dia d’aquest en faig un
    Bona cuina

    ResponElimina
  8. GRÀCIES ALBERT!!
    PRIMER PROBARÉ DE CONGELAR-LO ABANS DE LLEVAR.
    NEN, ETS UN MESTRE!!!

    ResponElimina
  9. Has de tenir en compte que no et quedara mai igual que sense congelar. El llevat perd propietats, però tot i així pots obtenir bons resultats, Sonia.
    Gràcies Narcis, bona idea fer-los individuals !

    ResponElimina
  10. Hola Albert! He provat la recepta i tot perfecte! Nomesnque trobo que el brioix te un pel massa gust de llevat. Es perque no he amassat prou?? O perque no ha acabat de llevar be?? Gracies!!

    ResponElimina
  11. Bona tarda Albert, fa cosa d'un parell de mesos que vaig descobrir el teu blog i, m'encanta. Et felicito per la feina feta, realment fas que la cuina ens resulti mès senzilla. Passa que... avui volia fer el bismarck i al voler accedir a la recepta del brioix, sorpresa! no hi era. Com l'he de fer? Gràcies!

    ResponElimina
  12. @Aloma, ja està arreglat el link al brioix. Si et torna a passa mai, busca l'altre recepta directament des de l'opció de CERCADOR i la trobaràs també. Gràcies per comunicar-ho! Una abraçada!

    ResponElimina
  13. Un postre que disfruté mucho en mi infancia y no lo conseguía. Ahora lo intentaré hacer yo mismo. ¡muchas gracias, excelente explicación! Saludos

    ResponElimina
  14. Un postre que disfruté mucho en mi infancia y no lo conseguía. Ahora lo intentaré hacer yo mismo. ¡muchas gracias, excelente explicación! Saludos

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !