inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 10 de febrer de 2012

"Tajine" de xai amb ceba


Per casualitats de la vida, l'altre dia estava remenant la secció de contes d'una botiga de "Todo a 100"...buscant alguna coseta per la meva filla i, de sobte, darrere d'uns contes em trobo tres llibres de cuina d'una colecció anomenada "Cocinas del mundo".
Un de cuina italiana, l'altre grega i l'altre marroquina. Tres grans cuines, vaja. Fullejo una mica els llibres i els trobo interesants. Total, que me'ls compro tots tres, clar, a 2 hores el llibre.
I finalment han resultat ser tot un descobriment.  Són unes llibres fantàstics amb unes receptes excel.lents....que, no sé encara per què, estàven oblidats en aquella estanteria.
He trobat unes quantes receptes molt interesants i, entre elles, aquest "tayín" o "tajine" de xai amb ceba i bunyols de bacallà.


Un gran plat del conegut cuiner Mohammed Fedal que us recomano provar.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
1/2kg. de xai tallat a trossos grans (per tayín)
1 ceba grossa de figueres
4 alls
3 cullerades de comí mòlt
1 culleradeta petita de coriandre
un grapat de julivert
brou de xai o aigua
uns brins de safrà
oli d'oliva
pebre negre
sal
6 o 8 bunyols de pastanaga per decorar

ELABORACIÓ
 Abans de res, renteu bé el xai.
Aquest trossos són molt macos. El podeu comprar en una carnisseria Halal o fer-ho tallar així al vostre Mercat o botiga de confiança. El salem i l'empebrem per les dues bandes.
 Posem el tajine a calentar, amb una mica d'oli i incorporem l'all tallat en làmines.
  De seguida, incorporem la ceba tallada en juliana.
 Remeneu-lo tot una mica. Deixeu-ho que es dauri una mica.
 Ara afegim unes quantes fulles de julivert, mal picat.
 Seguidament , el comí.
Depen de si us agrada fort o no. Jo en poso tres o quatre culleradetes de café.

I el coriandre. Compte que és molt fort de sabor. Amb una cullereta petita de café en teniu de sobres. El podeu picar si no us voleu trobar les boletes.
 A mi, personalment, no em molesten les boletes.
 
 Incorporem el xai.
 Deixem que afagi coloret, a foc mitjà.
 Quan estigui una mica daurat...
 ...tirarem el brou de xai...però si no en teniu (com jo) posarem aigua.
 Un parell de gots, fins cobrir la carn. Rectifiqueu de sal.
Ara tapeu el "tajine" i deixeu-lo coure uns 30-40 minuts. Vigileu per si falta aigua.
 Ja ha passat el temps de cocció.
  Quina flaire !!!!
 Comproveu si la carn està ben feta.
   Si cal, talleu un tros i la proveu.
   Finalment nomès ens quedarà emplatar-ho.
 Jo l'he acompanyat amb aquests fantàstics bunyols de pastanaga (veieu la recepta).
Aquest plat, té aquell sabor internacional que tant m'agrada.
 I aquesta escasa salseta de ceba amb comí és formidable.
  Aquests bunyols....els heu de provar.
 Bon Profit !!!!

3 comentaris :

  1. Albert.
    T'has convertit des de que he descobert el teu blog, en una visita indispensable i haig de dir que sempre hem resulta de profitosa... Ets un crac!!
    Es dels blog que mi estic estona tafanejant i mirant.
    Provaré els bunyols.

    ResponElimina
  2. marrameu!! estic babejant!! les fotos fan olor i tot!1moltes felicitats per una recepta tan ben explicada i il.lustrada!tinc una consulta: la carn queda toveta de debó? seria bona idea marirnar.la una mica unes hores abans ? q enpenses??vull dir pq es desfaci a la boca....
    ah!! ihas de saber q sóc una fan de Can Boages, i em moro de la emoció com em diguis q tu ets l'artisa que feia la trena amb confitura de taronja amarga!! u necessito saber!! ...

    Una clienta molt dolçament satisfeta!

    Àfrikaa

    ResponElimina
  3. Hola Àfrika
    Primer de tot benvinguda al bloc, espero que t'agradi.
    Respecte a marinar la carn, ho pots fer, però no és imprescindible. La carn no queda dura, al cap i a la fi, s'ha de coure fins que la carn estigui ben cuita...per tant, afegint-hi una mica més d'aigua (si cal) et quedarà perfecte. Jo acostumo a marinar la carn quan s'ha de fer al forn o a la planxa i així absorveix els gustos. En un guisat com aquest potser no caldria.
    Respecte a la pastisseria Boages, fa més de 13 anys que vaig marxar i les coses poden haver canviat una mica. Però tampoc gaire, no et pensis. La mestresa (Teresa) manté molt bé les receptes tradicionals....com el pastís Cardenal i els franxipans, especialitats es segueixen fent igual que sempre.
    La trena de la que em parles, suposo, és una trena feta de brioix amb tacos petits de taronja....no?...
    Si necesites quelcom, estic a la teva disposició.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !