inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 13 de febrer de 2012

Pastís "Cor vermell de Sant Valentí"

 
A Catalunya es parla més del dia dels "enamorats" que no pas de "Sant Valentí", oi que si?
El gremi de pastisseries ens proposa un pastís en forma de cor, però no existeix cap recepta en particular.
No hi ha un "Cor de Sant Valentí" clarament definit.
És cert que la versió del Cor amb pasta de full farcit de nata està força estesa (per la seva senzilla elaboració), però jo recordo que a la pastisseria en fèiem de tota mena: de trufa amb gema cremada, de massini, de sara, de fondant, de capes de praliné i sobretot sobretot de pasta de full farcit de nata.
Jo penso que qualsevol pastís amb forma de cor és vàlid per a cel.lebrar aquesta festivitat...i si hi ha escrit un "T'estimo" ...molt millor.
Gràcies a la pròpia inèrcia d'aquest blog, he recuperat una recepta que tenia oblidada i que potser és útil per algú que necessiti fer-li un pastís més o menys original a la persona que estima.
Jo he volgut fer un pastís que representi aquesta data però que tingui una similitud amb un cor real, de veritat, és a dir, que tingui una aparença "viva" però que generi desig de tastar-lo al mateix temps.
He pensat en donar-li un bany de gelatina vermella al pa de pessic. Veureu com la textura, el color i la brillantor resultants han estat molt adients per a poder-lo comparar amb el muscle més important que tenim.
Atractiu i llampant....i molt bo, es clar.
Aquest pastís, té la seva feina tot s'ha de dir,  però escolteu-me una cosa: si no feu aquest esforç per a la vostra parella...ja podem plegar !!!
La veritat es que aquesta festa, des de és el meu punt de vista i amb les experiències viscudes, nomès l'he cel.lebrada de jovenet...quan "festejàvem" que deien els nostres pares.
Clar, amb quaranta anys les coses funcionen d'un altre manera, ja m'enteneu.
L'amor evoluciona i té diferents etapes durant tota la vida.
Quan ets adolescent tot és de color de rosa...i, es clar, qualsevol escusa és bona per a celebrar-ho amb la teva novia o novio. Aquella època on fer-te un petó es tot el que busques...sense pensar en anar més enllà.
És llavors quan ve molt de gust regalar un pastís amb forma de cor a la teva estimada i convidar-la al cinema o regalar-li unes arracades de "circonita" (a l'or no arribava!)...etc,etc...
I no vull dir que amb l'edat l'amor desaparegui, eh?... simplement evoluciona.
Amb els anys, i a Catalunya, s'ha convertit en una data poc rellevant....potser per la proximitat amb la Diada de Sant Jordi o, potser, per què s'ha anat perdent poc a poc, com ha passat amb la revetlla de Sant Pere, l'enterrament de la sardina, el dia de la truita o l'inici del Carnestoltes (Dijous Gras).
Tsch!!! ...però, tot i el ja comentat, aneu amb molt compte de no fer el borinot. Potser arriba un día en que ja no li dònes importància al dia dels enamorats...i resulta que la vostra parella potser no pensa el mateix.
Cagada pastoreta.
Això vindria a ser com oblidar l'aniversari de casament.
El que també us pot passar, com és el meu cas, es que si teniu la desgràcia de tenir un blog cuina que us entusiasme, correu el risc que us diguin:
-"...aquest pastís l'has fet pel blog i no per a mi...oi que si?"
...i qué maca és una rel.lació basada en la sinceritat!...i tant que si!.
Però us diré una última cosa: el que està clar es que quan escrius la paraula "T'estimo", ja sigui amb un bolígraf sobre un paper, a la sorra de la platja o en un pastís amb xocol.lata...ho fas pensant en algú i, dins teu, despertes aquell petit cuc de l'amor que tots tenim aparcat dins l'estomac per culpa de la rutina diària.
Si gràcies a aquesta recepta us fan un petó, us adonareu que haurà valgut la pena tot l'esforç i haureu estat feliços, si més no, per uns instants.
I qui sap com pot acabar la vetllada....
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
1 pa de pessic (veure tortada amb emulsionant o tradicional)
1 pot de melmelada de maduixa o gerds
almívar (sucre bany)
brandi
gelatina de poma
colorant alimentari vermell
cobertura de xocolata negre per decorar
sucre llustre

ELABORACIÓ
Compte que aquesta recepta és llarga.
Primer de tot farem el pa de pessic. El podem fer el mateix dia pel matí o el dia abans (millor).
Ja sabeu que jo, desde un punt de vista pràctic, us proposo de fer una tortada amb emulsionant, però si no en teniu, sempre podeu fer el pa de pessic tradicional.
 L'escudillem en el motlle de siliciona.
I el repartim bé. Jo l'he fet quadrat, però es pot fer rodó perfectament.
Penseu que desprès li donarem forma de cor.
 Un cop cuit, el deixarem refredar un estona...
 ...i el desenmotllarem.
 Ha quedat genial.
L'emulsionant ens aportarà aquesta extra d'esponjositat que tant costa trobar amb un pa de pessic tradicional, muntant clares i rovells per separat.
Ara és qüestió de retallar un cor. Si no ho teniu molt clar, sempre podeu retallar un full i col.locar-lo a sobre. En qualsevol cas, primer dibuixeu amb la punta del ganivet i, quan ho tingueu clar, talleu.
 S'ha de serrar i bé, si intenteu tallar-lo el destrossareu.
Si ho heu fet bé,ho veureu amb la molla, un cop tallat, que no s'esmicola tant.
 Perfecte.
  La punteta del cor és important conservar-la.
 Ara, haurem de retallar la part fosca del pa de pessic, que sempre té un gust diferent...
 ...i obrir el cor per la meitat, horitzontalment.
Molt bé. Ja tenim fet el cor de pa pessic. Per què no s'assequi massa el podeu tapar amb un drap mentre preparem la resta d'ingredients.
 Ara posarem a escalfar la gelatina de poma...
 ...en un bol...amb mitja culleradeta petita de colorant vermell alimentari. En els meus "CONSELL"s podeu trobareu botigues on comprar aquesta mena de productes de pastisseria. Ho deixarem fins que arrenqui el bull. 

Ara, la deixarem refredar una estona (no massa) per què no estigui tan calenta i poder banyar el pa de pessic. Remeneu-la de tant en tant per evitar que es trabi.
 Ara prepararem el nostre "sucre bany" amb un 75% d'almívar i un 25% de brandi.
 Ben barrejat....
 Amb això ja podrem banyar el pastís.
 Com a farciment, utilitzaré una melmelada de frambuesa...

 ...que treballaré una mica amb la paletina per a treure-li la fredor de la nevera i que sigui més untable.
Banyem, doncs, la primera capa del pastís, reservant la capa superior. Que quedi ben banyat. Recordeu que si han de menjar crios, haureu de reservar una part que no tingui alcohol, i que podreu banyar amb almívar sol o amb una mica de llet.
  Posarem una capa generosa de melmelada de maduixa.
 Exteneu-la bé.
La paletina és la millor eina per a fer pastissos. Busqueu una que no sigui massa llarga però que sigui ben flexible.
  Ara col.locarem la capa superior i l'assentarem amb la palma de la mà.
 Desprès de banyar la part superior, i col.locant una safata a sota, banyarem el nostre pastís amb gelatina.
Normalment, al pa de pessic se li aplicaria un capa de gema pastissera, mantega, trufa, nata, etc...però com us he comentat busco un aspecte i una textura d'òrgan viu.
  Així m'encanta com queda.
No us preocupeu per les imperfeccions. Tots els pastissos en tenen i és on, un bon professional, s'ha d'aplicarp per a fer que no es vegin.
Ara el podeu deixar a la nevera una estona, que ens dedicarem una horeta a tractar la xocolata.
 Com darrerement, utilitzo cobertura VALOR.
 Trencarem unes porcions de cobertura negre...
 ....i ho posarem a escalfar al bany maria, amb el foc ben baix. De tant en tant, ho remeneu.
 Mentre, aneu a buscar uns fulls en blanc, "celo" i un ganivet.
Feu un cornet amb un full en blanc. El podeu aguantar amb el "celo". Aquest és un tema que un dia tractarem per què entenc que no a tothom li surt bé un cornet. També podeu utilitzar mini-mànegues pastisseres amb "cornets" de plàstic. La idea és tenir un filet de xocolata ben prim amb el que poder escriure.
Així és perfecte. Ah !!, recordeu que la xocolata s'ha de temperar una mica. Que no sigui calenta calenta. La millor manera de veure si està al punt ès tastar-la amb el llavi inferior, que és la part més sensible a la calor que tenim. Més endavant us parlaré de com tractar adequadament la xocolata.
 Podeu practicar una mica si voleu...jeje.
 Jo he escrit un parell de "T'estimo", per si se'm trenca ún.
És important fer una tira que subjecti totes les lletres i aquests acabaments en punxa, per poder desprès clavar-ho al pastís.
 Ara podeu fer uns guixots de xocolata i enrotllar el paper.
 Amb el celo, podeu segellar la junsta i posar-ho a refredar a la nevera o congelador. 
Amb una cullera mateix (lo ideal és una "rasqueta"), escamparem una mica de xocolata en una full. Que no tingui mássa gruix.
 I fem el mateix.
 S'ha de poder aguantar dret.
 Podeu fer les formes i figures que més us agradin.
 No ha de quedar perfecte, tot el contrari.
 Un cop fred, i amb molt de compte, tallarem el celo i obrirem els fulls...
 ...tot procurant que no se'ns trenqui massa.
 ...veureu com us quedaràn formes molt curioses i simpàtiques amb les que decorar el nostre pastís.
 Ja podem treure el pastís de la nevera que el decorarem.
  A banda, també he fet uns quadrats de xocolata....
 ...que incrustaré en els laterals. Se'm ha acudit en el moment !!! ...aquestes coses s'han de fer deixant volar la imaginació...
   Finalment, he incorporat alguns trossos de xocolata...hem clavat el "T'estimo" i poca cosa més.
 Està maco, eh?
Finalment, podeu incoporar un polsim de sucre llustre.

La gelatina l'absorvirà fàcilment i el vermell tornarà a quedar vermell però la xocolata el mantindrà....deixant un paissatge nevat.
 Tan ta ta txan !!!!....aquí teniu un (de tants) Cor de Sant Valentí pel dia dels enamorats.

 El "t'estimo" s'ha de veure bé...no la caguesim.
I per dins, qué tal?...del.liciós. A mi es que m'encanta aquesta combinació de maduixa/gerds, amb el bany de brandi, la gelatina i la xocol.ata....i us recordo que sòc de dolços jo !!!
 Gaudiu-lo amb la intimitat (amb el permís de les criatures) de la vostra parella.
 Potser, desprès d'aquest postre...us ho agraeixen d'alguna "manera", no?....mai se sap.
 I recordeu...que no falti un "T'estimo".
 Bon profit!

I PER BEURE...
Dolç Mataró Celler : Alta Alella DO Alella.
Monovarietal de Monastrell (Mataró) Dolç Natural.
Preu aproximat: 20€
Avui deixem pas a la dolçor!!.
Si el dia ens parla d’amor, si el pastís ens diu “t’estimo”, el vi se l’ha de lligar també. Un vi dolç natural, o sigui la dolçor que el mateix raïm proporciona per què ha estat collit molt madur.
Ens deixarà la boca plena de confitures de fruits vermells, com el pastís , i com és potent a l’hora que llaminer és lligarà a la xocolata i fins i tot es deixarà sucar pel pa de pessic.
Ahhh!!! Poder us preguntareu que estareu fent vosaltres de mentre.. – Gaudir de l’amor ;)


Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

6 comentaris :

  1. Quina meravella de pastis!! moltíssimes felicitats.

    ResponElimina
  2. xeic aquest pastis t'ha quedat una passada.
    una abraçada.

    ResponElimina
  3. Bueno, estoy haciendolo. Ya os contaré el resultado. Muchas gracias por la receta.

    ResponElimina
  4. Mucha suerte , Mati !!!
    ...i gràcies a la resta !!!...Feliç dia dels enamorats !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !