inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 7 de febrer de 2012

ARTICLE: "Casi Casero"


L'altre dia, com faig a sovint, estava veient el "Canal Cocina"....el del "huevo frito" que diu la meva sogre.
A mi m'arriba la senyal a través del Plus, però em penso que també s'agafa amb la TDT.
Hi ha programes que estan bé i d'altres que no tant.
Jo m'estaria tot el dia veient programes de cuina.
M'enganxen.
Però no pot ser, clar, s'han de fer més coses a la vida.
Per exemple, m'agrada molt "El cocinero Global", encara que aquest em penso que el fan pel Canal Viajar.
Em pixo de riure, de veritat, el trobo genial.

Aquest un paio francès, en Fred Chesneau, és tot un catxondo. No acaba de demostrar mai que sigui un gran xef (que ho és), i s'ho passa pipa explorant les cuines del món. A més ho fa amb una gràcia innata que el fa caure bé arreu. Fins i tot jo diria que és com un nen....una mica trapella i maldestre.
De conducta infantil si, però molt amigable i a qui les rel.lacions humanes i culturals semblen estar per sobre de la gran passió que té per la cuina.
D'aquelles persones amb les que et trobes a gust per la seva senzillesa i per què respecte tot allò que l'envolta.
Pot semblar un passerell, però jo l'admiro.
Fa un programa gastronòmic i cultural molt divertit.
També us recomano un altre serie culinària que feien fa un temps i que enganxa com la que més:
"Rick Stein y la cocina del mar en el mundo".
Un personatge no tant simpàtic com el francès però si molt entranyable. En Rick Stein, tot i ser bon cuiner, penso que no és cap malabarista dels fogons.
Però això, no importa.
Creieu-me que us agradarà.

D'altra banda, i malauradament, tenim programes gastronòmics on la recomanació és no veure'ls.
Per exemple, el  "Casi Casero" que fan al Canal Cocina i del que avui us en vull parlar:
"La cocinera Elena Aymerich nos ofrece numerosas ideas a partir de platos preparados para convertirlos en recetas como si estuvieran hechas en casa. Valiéndose de pre-cocinados, conservas o congelados, la chef catalana nos propone versiones que requieren de poco tiempo y ofrecen fantásticos resultados.


Cómo arreglar cremas ya preparadas, cómo elaborar ensaladas con conservas, cómo aderezar guisos enlatados, cómo cocinar una salsa para una carne o un pescado pre-cocinados... y un sinfín de técnicas para parecer que todo es de elaboración casera sin tener que pasar un tiempo excesivo entre fogones."


Meravellós.
Totalment legítim, cert.
Jo em pregunto què pensarien les nostres àvies si aixequessin el cap.
Algú ho podria qualificar d'evolució social i adaptació als nous temps.
Però jo no ho faré.
La catalana Elena Aymerich, ens mostra les seves peculiars receptes.
Un exemple, comença el programa i ens proposa de fer:

"Codornices escabechadas con pisto". 
(Que dius, home....sembla interessant el plat.)
"Para ello nos hará falta un bote de codornices en escabeche, un tetabrik de caldo y un bote de pisto...que ya viene con sus verduritas y todo"


A mi, amb perdó, però se'm van caure els collons a terra.
De veritat, vosaltres creieu que això és ensenyar a cuinar?...o cuinar, senzillament?
Així és com han d'aprendre a cuinar els nostres fills?
No entenc com aquest canal pot promoure la cuina "salvatge" de reescalfar un plat precuinat, deixant de banda si són més o menys saludables o de si incorporen més o menys additius, conservants o estabilitzants.
Ara em direu que hi ha molta gent que no sap cuinar i aquesta podria ser una bona i senzilla forma d'apropar-los a la cuina.
I per què no.
Segurament.
Però jo no ho puc compartir.
Estic convençut que fins i tot la ment més negada d'aquest univers és capaç d'escalfar-se un cous-cous al microones...i de barrejar-lo amb unes mandonguilles de pot.
I "un sinfín de técnicas para parecer que todo es de elaboración casera" ....però es que sembla un gag dels Monty Pithon això!!!.
Es a dir, que l'objectiu seria enganyar al comensal, doncs?...ho he entès bé?
Potser es que vol imitar al Falsarius Chef...qui almenys amb clara declaració d'intensions s'auto identifica com a un impostor de la cuina....i ho presenta tot amb l'humor necessari.
Però la nostra amiga no. Mentre obre el pot de "pisto" diu:
"Hoy en dia tenemos un pisto ya preparado que és estupendo....y no hace falta que estemos tantas horas cortando verduras ni rallando tomates como se hacía antiguamente...".

Si té raó en el fons.
No sempre tenim el temps necessari per cuinar, però es que no es poden fer aquestes afirmacions amiga meva. Un "pisto" de pot, senzillament, no és comparable amb una samfaina feta a mà per què són receptes amb elaboracions totalment diferents: l'una industrial i l'altre casolana.
No estic en contra d'utilitzar aquests productes.
Tots els utilitzem de tant en tant, és cert, però no els podem establir com a base de la nostra tant treballada cuina. No s'han de promoure els precuinats englobats sota el paraigües d'una cuina moderna, ràpida, sana i eficient.
Home...un tomàquet fregit pot...unes patates fregides congelades....fins aquí té un passi.
Els plats precuinats són això, plats precuinats i no són ingredients.
Hi ha moltes formes de cuinar i moltes receptes que permeten elaborar plats en 5 minuts.
Jo no soc ningú per donar lliçons de cuina, doncs ni tan sols m'hi dedico professionalment.
Però tinc opinió.
Senyora Aymerich m'agradaria recordar-li que, a casa seva precisament, té una de les millors cuines del planeta...que (si prospera la sol.licitud) pot ser declarada Patromini Cultural Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO a través de la publicació del Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Sé que vostè és totalment capaç de fer un altre tipus de cuina.

Quina és la conclusió?...que si no t'agrada el que veus a la tele...canvia de canal.
"Casi Casero" és un programa fet amb mal gust, gens recomanable i que falta el respecte a les persones que treballem per mantenir la cuina de sempre, sana, tradicional i, no "casi casera" no....si no del tot casolana.
Programes com aquest fan mal al sector i a una societat que cada vegada accepta amb menys resignació les propostes que estalvien temps per sobre de tot.
Per sobre de tot, ho recalco.
Davant aquesta clara aposta per dinamitar la cuina de sempre, no puc més que animar-vos a continuar cuinant com s'ha fet tota la vida.
Senyors de "Canal Cocina" espero que m'acceptin i respectin aquesta crítica negativa que, n'estic segur, no serà l'única.

Gràcies per esperonar-me en la defensa de la cuina tradicional, en aquest cas, catalana.
El prego facin una reflexió, si us plau.
Que no caldria aquest programa, vaja.

8 comentaris :

  1. quina vergonya de programa em vas fer mirar Albert!!

    ResponElimina
  2. Albert, et veig una mica esverat!! et dono tota la rao. Jo tb he vist aquest programa alguna vegada i et puc confirmar, que aquest tipus de programes poden ser útils per gent que no sap fer-se ni un simple plat d'spaghettis amb orenga.
    Pero no pels que ens interessa seguir les tradicions culinaries i apendre noves tècniques. T'aconsello que la proxima vegada que enganxis aquest "programa de cuina" (si es pot dir aixi), cambiis de canal, esperis la mitja hora que dura (per sort) i després tornis al Canal Cocina on fan programes molt mes interessants.
    Gracies per la teva reflexio.

    ResponElimina
  3. Jo no veig el plus però pel que expliques és un programa que bé podria ser de Tele5, nivell Belen Esteban. La pena és que hi ha gent que s'ho empassa tot " perquè ho diu la tele"

    ResponElimina
  4. Albert!! ahir vaig tornar a veure el Casi Casero...per equivocacio!!! quin desastre tan gran: van intentar fer un arros a banda amb una costra d'ou i un allioli verd...ufff!! insuperable!!

    ResponElimina
  5. juas,juas !!! jo també l'he vist aquest....és lamentable !

    ResponElimina
  6. Avui he sentit una frase molt adient per aquest programa: "Cocinar...no és una lata". Està ben trobada, oi?

    ResponElimina
  7. Totalment d'acord!! el meu marit ha rebatejat el programa i li diu "casi latero". El Julius, per exemple, utilitza alguna cosa preparada, però sense massa temps i de forma senzilla fa cosetes que pot fer qualsevol persona que sàpiga obrir una llauna, programar un microones u obrir un brick. Entre nosaltres, la que tampoc m'agrada es la Samanta de España, uuufff!!!

    ResponElimina
  8. ...ufff...el toque de Samantha és lo pitjor !!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !