inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 23 de febrer de 2012

Almivar de vi


Aquesta recepta de l'almívar de vi l'he extret d'un programa de cuina que vaig veure l'altre dia....i em va semblar molt interesant. És una salsa que pot acompanyar plats de peix, carn i fins i tot postres.
De fet, no deixa de ser una mera reducció de vi, que es pot fer amb un moscatell, un Pedro Ximenez, etc...variant la quantitat de sucre.
Una reducció no és més que concentrar o espesar una substancia líquida a través de la cocció o evaporació.
És molt fàcil de fer...i és conserva bé durant molt de temps.
Els aromes i la fortor de la salsa dependràn directament del tipus de vi emprat en la seva elaboració. El podeu fer amb vi negre, rosat, blanc, etc....el que sigui més adient en aromes, sabor i color pel vostre plat.
Jo l'he utilitzat, de moment, en un plat de peix (Salmó a l'almivar de vi) i en una tapa (Cruixents de formatge blau sobre almívar de vi).....i ara m'estic imaginant unes maduixetes de bosc amb daus de taronja i puntes de pessic tot regat amb aquesta reducció de vi i decorat amb uns granets de magrana, eh?....ja m'estic flipant un altre vegada...juass !!!
Però aquesta recepta és un recurs molt interesant.
Qué en penseu?

INGREDIENTS
150gr. de vi negre, rosat o blanc
150gr. de sucre
1 culleradeta petita de canyella

ELABORACIÓ
 En aquesta ocasió he utilitzat un vi negre del Priorat que ja tenia obert.
 Tres quartes parts d'un got, aproximadament, són 150gr. de vi.
 Que posarem dins un cassó.
 El mateix volum de sucre, casualment, també fa aproximadament uns 150gr.
L'abocarem juntament amb el vi.
 Ho remenem bé fins disoldre tot el sucre i ho escalfem a foc baix.
 Remeneu fins que comenci a bullir...
Quan arrenqui el bull...

...tirarem la culleradeta de canyella....i la disoldrem bé amb la cullera.
  A partir d'aquí, l'heu de deixar coure a foc mitjà durant uns minuts ....fins que comenci a agafar una mica de cos de xarop.
Quan veieu que ha lligat una mica...ja podeu parar el foc...
...i reservar-ho en un bol....fins que es refredi...
El podeu tastar en aquest punt....encara que al refredar-se agafà una textura més cremosa. 
El podeu servir en una "salsera", ja que depenen del tipus de vi, és una salsa que pot quedar una mica forta i és millor que cadascú es posi la quantitat desitjada.
Jo l'he utilitzat com a fons per servir un salmó a la planxa.
Si l'utilitzeu en calent....la salsa quedarà més líquida.
Quan està completament fred....és com qualsevol altre almívar. Aquesta textura resulta ideal per a servir uns cruixents de pasta brick amb formatge blau ruixatss acompanyats amb aquesta salsa.
Bon Profit !!!

9 comentaris :

  1. Suposo que l'alcohol deu haver marxat en la cocció oi??
    Bona cuina

    ResponElimina
  2. Ahira vaig fer aques almívar, creus que li pot anar bé a una Orada a la planxa???

    ResponElimina
  3. Umm al peix blanc jo li posaria una reduccio de fruita, com cirera o gerds

    ResponElimina
  4. La operativa és la mateixa? 150 gr de cireres y 150 gr de sucre?
    Les cireres les trituro abans? Explica, explica, que avui tinc un soparet a casa ;D

    gràcies!

    ResponElimina
  5. Em penso que arribo tard, però més o menys, també pots fer una salsa de pebrots del piquillo amb una mica de ceba i nata líquida o una típic salsa verda, amb all i julivert reduït amb una mica de fumet...que sempre casen amb el peix.
    Sort nano !!!

    ResponElimina
  6. No passar res, finalment vaig fer la orada a la planxa sense cap salsa, no tenía temps de gaires floritures, va quedar ben bona, el peix fresc poca cosa necessita ;P.
    L'almivar que vaig fer el guardaré per un bon llom de salmó. Encara que a un bon filet li pot anar també de PM!!!
    Gràcies!!!
    Salut.

    ResponElimina
  7. Pregunta, tinc una ampolla a mitges de moscatell, per fer-lo en almivar també cal afegir mateixa quantitat de sucre que de vi? Ho dic perque el moscatell ja és dolç de per sí, no pot quedar tot molt empalagós? Amb que l'acompanyaries aquest almivar de moscatell?

    ResponElimina
  8. Mirat la recepta de la reduccio de Pedro Ximenez

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !