inici | contacte | avís legal | publicitat | Spain English French German Italian Russian Portuguese
Esqueixada de bacallà Sopa de meló amb encenalls de pernil ibèric Amanida d'alvocat, tomàquet i tonyina Flam d'ou La cuina de sempre .CAT ja disponible per a Android a Google Play Ja a la venda! Descompte promocional del 20%!

dilluns, 9 gener de 2012

Tronc de Nadal


Doncs tenia moltes ganes de fer un tronc de Nadal. Un recepta típica de la nit de cap d'any.
És d'aquells postres que venen de gust fer....potser per què només els fas un cop l'any i fa com gràcia.
És fàcil de fer, però prèviament s'han  de preparar tots els ingredients per fer-lo.
La decoració del tronc és ja...un tema totalment creatiu, es obvi. Jo us mostraré com fer unes fulles de massapà, però podeu fer uns bolets...uns cucs, unes formiges, una marieta, flors variades, etc...mil cosetes.
Imaginació al poder !!!
Som-hi.

INGREDIENTS

2 planxes de pa de pessic
trufa cuita
almívar (sucre bany)
brandi (conyac)
sucre llustre (en pols)
massapà (o torró)
colorant verd (o groc i blau)

ELABORACIÓ
El día abans haureu de preparar unes planxes de pa de pessic i guardar-les a la nevera.
Contra més fines us quedin...millor.
També el día abans haurem preparat l'almívar (sucre bany).
 Amb 250gr. de sucre i 166ml. d'aigua a 121º graus, el tindrem llest. S'haurà de refredar bé i finalment, guardar a la nevera.
La trufa cuita també la tindrem feta del dia abans.
D'entrada, començarem per preparar el sucre bany amb l'almívar.
Posarem una part de brandi...i una part d'almívar.
Normalment es fa 80% d'almívar i 20% de brandi...però tot depèn de si menjaràn criatures. Es pot abaixar o pujar la quantitat de brandi.
Ara, haureu de temperar la trufa cuita fins que tingui una textura untable.
Us recomano la lectura de la recepta "trufa cuita".
Genial, ja la podem treballar.
Agafem una planxa i (un cop desenganxada del paper cuisson), la banyarem (no massa, no se'ns trenqui)....amb la nostra preparació d'almívar i brandi...i que li direm "sucre bany".
Ara untem la nostre planxa amb una capa de trufa cuita, que no sigui ni massa gruixuda ni massa fina.
Utilitzeu una paletina de pastisser, és la millor eina amb diferència. A les males, un ganivet de pa podria funcionar.
  Perfecte, ja la tenim untada.
Ara col.loquem un altre planxa de pa de pessic a sobre....l'assentem una mica amb les mans i fem el mateix procès: la banyem i li posem la trufa.
Utilitzant el mateix paper de coure la planxa...enrotllarem la nostra preparació com si fos un braç de gitano.
Apliqueu una certa pressió...mirant que quedi enrotllat i amb tensió...com quan voleu guardar la "tenda de campanya" dins la bossa original...que hi cap mai, eh?. Guardeu-lo a la nevera una estona...i us quedarà una mica més dur, millor per treballar.
Ara farem el mateix procès però amb una sola capa....i enrotllant nomès la meitat.
Busquem que ens quedi un gruix més petit...
...que ens servirà per a decorar el nostre tronc de Nadal amb aquests petits troncs que faràn de rama.
Ara treiem el tronc gros de la nevera...i el banyarem amb la trufa.
Utilitzeu una paletina per cobrir tot el tronc de trufa.
Amb un estri que podeu fabricar vosaltres mateixos...li donarem una forma de tronc...tot fent ones amb una pinta de plàstic.
Nomès heu de retallar aquestes puntes o dents en un tros de plàstic. Jo he utilitzat el plàstic d'un regal que m'han fet.
Queda molt maco si el pentineu així.
Ara es qüestió d'incoporar algunes rames al nostre tronc. Talleu tres o quatre trossets del braç petit que hem enrotllat i, amb una mica de trufa, enganxeu-los pel tronc gran.
Els haureu de cobrir amb més trufa i pentinar-los igualment.
Jo n'he posat tres, que ja em semblen suficients.
Retireu l'excès de trufa sobrant de la part inferior i col.loqueu el tronc en cartró i blonda.
Està maco, eh?
Però encara no hem acabat. Guardeu-lo a la nevera.
Ara decorarem el nostre tronc amb unes fulles verdes fetes de massapà. Utilitzaré aquest colorant Vahiné que venen en qualsevol gran superfície.
Si us fixeu, darrere us informen de com aconseguir el color desitjat. Com que jo vull verd, hauré de posar 3 gotes de color blau i 4 de groc.
Podeu utilitzar qualsevol massapà...o comprar una barra de torró de fruita i treure la fruita.
Jo utilitzaré una tros de Torró de Crema que he fet aquest any.
Farem un petit volcà amb el massapà...i tirarem el colorant dins.
...i ara es questió de barrejar-ho bé. Us aconsello utilitzar guants...ja que si no estareu tres dies amb els dits de color verd.
Raqueu-lo amb els dits, com si els volguessiu esgarrapar...i es barrejarant millor els colors.
 
Ja ho tenim.
Ara es qüestió de creativitat. Jo he fet unes petites fulles...
...unes tires i unes boletes...
...i amb tot això simularé una planta enredadera....
Ho anirem col.locant per sobre del nostre tronc...amb cura...i una mica de gràcia.
Poc a poc...veureu els resultats.
Finalment, i com que és un Tronc de Nadal...quan se suposa que ha de nevar...li tirarem una mica de sucre llustre per sobre...
No us passeu...o no es veurà el detall del tronc....amb el que ens ha costat de fer !!!
Així ja està bé...sembla neu, no?
 
   Doncs ja el podem servir a taula.
Acompanyeu-lo amb un cava ben fresquet.
I prepareu-vos per un "OOOOHHHHHHHHHHHHH!!!"...quan el vegin els vostres convidats.
Bon Profit !!!

28 comentarios :

a peu coix-pambolixocolata ha dit...

Un tronc digne de festa. Un pas a pas magnífic de ben segur va encantar a tots

Cristina ha dit...

Bonic i deliciós.

el taller de cuina ha dit...

T'ha quedat perfecte!! millor que molts que he vist a pastisseries molt recarregats. I aquest pas a pas és tot un luxe, ja no hi ha excuses per l'any que vé!!

Albert ha dit...

...ta mono..si...gràcies !

Visc a la Cuina ha dit...

Ei, aquest tronc és pura artesania, que guapo t'ha quedat!

Albert ha dit...

Asies !

Familia Vilas-Ferrer ha dit...

I lo bó que estava !!!!!... el meu germà està fet un mestre pastisser.

Narcís - La Lionesa ha dit...

Espectacular aquest tronc, si senyor!!

Albert ha dit...

Moltes gràcies Narcís...
Aquesta és una important valoració...venint de tú, que hi entens.

Albert ha dit...

...gràcies a tots !!!

Antonia ha dit...

Albert, renoi!! no em canso de mirar el teu bloc, quina pasada de tronc, de veritat es espectacular, petons per tu i familia

Albert ha dit...

Gracies Antonia !!!

Xurriacador ha dit...

Felicitats, altra vegada, Albert!! Aquest Nadal el provaré, si em surt la meitat de maco que el teu, ja em donaré per satisfet.

Una pregunta, quan poses la foto de l'almívar dius que la temperatura ha de ser de 121º, en canvi a la recepta de l'almívar és 101º. És 101º?

Salut i bones festes!

Albert ha dit...

101 !!!

Xurriacador ha dit...

Albert, no tinc paraules! Moltíssimes gràcies. Ha sigut un èxit.

Albert ha dit...

Foto ! Foto !

Xurriacador ha dit...

Va, però només per què n'estic content ;)

Foto

Per cap d'any provaré una altra cosa. Gràcies. :)

PD: Albert, per quan el gelat de bescuit? És un "vici" personal.

Robert ha dit...

Uau! Jo avui he rebut els ingredients que em faltaven. Tinc ganes de fer-lo! Algun sistema per repartir la pasta que no sigui amb la mànega? No la domino massa. Gràcies i bon 2013 a tothom!

Mar ha dit...

Bé, jo sóc la Mar, no el Robert!

Xurriacador ha dit...

Hola Mar, amb la humilitat de ser un principiant, m'atreviré a aconsellar-te.

L'avantatge de la mànega és que tota la planxa té el mateix gruix, perquè vas veient com va quedant. La pasta té una certa consistència i és molt enganxosa, i repartir-la uniformement amb una paleta em sembla que seria difícil, tot i que no ho he provat. El problema de que no sigui uniforme és que quan la cargolis se't pot trencar molt fàcilment.

Per altra banda, no creguis que és tan difícil moure't amb la mànega. Per la consistència que té, pots parar en qualsevol moment. Només deixant de pressionar-la i girant el cornet cap amunt, ja no en surt més. Jo tinc el vol de la pasta amb un colador a sobre (amb aquelles potetes que tenen els coladors més grans). Allà deixo la mànega.

El que és més difícil (i potser necessitaràs ajuda la primera vegada) és a carregar la mànega, però una vegada fet, és molt divertit.

Salut i anima't.

Albert ha dit...

...ups...que em treuen la feina !!!! ...juas,juas...bon consell Xurriacador. Es que el Xurriacador domina que t'hi cagues ja....
La planxa es pot fer sense mànega...amb una paletina...però és cert que no hi ha res com la mànega per tenir un control total.
Bon Any a tots vosaltres !!!

Albert ha dit...

...per cert, heu vist la foto que adjunto en Xurriacador?...és una obra d'art !!! Enhorabona !!!!

Xurriacador ha dit...

Gràcies Albert!... que em fas posar vermell, tot sol, aquí a casa!! Quina situació més estranya :)

ammi ha dit...

Oooooh genial! Jo ho probare de fer avui, jo veurem que surt .... Però amb aquest súper tutorial si no en surt be .....no tindré cap excusa , gràcies Albert i Bona sortida d'any i Feliç any Nou!!!

Mar ha dit...

Moltes gràcies pels vostres consells. Ho tinc tot a punt. Aquesta tarda m'hi poso. He comprat glucosa líquida. Espero que sigui el mateix!
Ara m'he adonat que la plata de rostir del forn la tinc ben guerxa i em canviaria els gruixos. L'altra és de graella. Hauré d'anar a fer una visita al veïns!

júlia mascort garcia ha dit...

MOLTES GRACIES PER EL BOSTRE AJUD M'HA SERVIT DE MOLT

montsepcreus ha dit...

Gràcies per la recepta. De fet, he utilitzat algun dels vostres passos per fer el meu propi tronc de Cap d'Any. Aquí el teniu: http://elracodelamontsepcreus.wordpress.com/2014/01/01/una-de-postres-tronc-de-cap-dany/ Evidentment, he enllaçat el vostre web perquè es vegi l'orígen de tot plegat.

lacuinadesempre.cat ha dit...

@Ammi, gràcies a tú !

@Mar, com et va quedar? ...foto, foto !!!

@Júlia, de res

@Montsepcreus, ja he vist el teu, has fet molt bona feina !!! Jo sempre procuro evitar l'ús del fondant...que es immenjable, però en poques quantitats com has fet tu es pot tolerar. Bona feina !

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !