inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 17 de gener de 2012

Maionesa casolana


La maionesa casolana és ben fàcil de fer.
Nomès heu de tenir en compte que treballeu amb ou cru. Això condicionarà el plat. No recomano que el guardeu més de dos dies (i sempre a la nevera, clar). Per tant, alhora de fer un plat amb maionesa casolana s'ha de tenir en compte aquest aspecte. Si voleu fer un plat i guardar per menjar entre setmana, millor que utilitzeu la maionesa de pot. Si és per un consum ocasional i, com a molt, al dia següent, us recomano la feu vosaltres, que sempre quedarà més bona.
És molt fàcil de fer. De fet, és la mateixa recepta que l'"All-i-oli amb ou sencer" que utilitzo amb freqüència per la fideuà...o pel pastís de patata.
Es pot fer a mà, obviament, amb ma de morter, però jo la fa faig amb "turmix" i si ho feu bé...nomès necesitareu 20 segons de rellotge per fer-la. L'All-i-oli fet a mà si que val la pena fer-lo, però la maionesa...que voleu que us digui.
Som-hi, doncs.
Recepta nº 651 del C.P.C.C.

INGREDIENTS
1 ou sencer
el doble de volum de l'ou en oli de girasol, és a dir, una part que sigui l'ou i dues parts d'oli
una mica de sal
unes gotes de llimona (opcional)

VARIANTS:
- S'hi pot afegir una cullerada de mostassa groga
- S'hi pot afegir ceba ben trinxada

ELABORACIÓ
Hi ha molta gent que té problemes amb l'all-i-oli i la maionesa fets amb mini-pimer. Si seguiu les meves instruccions...no se us tallarà mai, almenys a mi no se'm talla.
 En un bol pel turmix (ben net i ben sec) abocarem un ou sencer.
 Que sigui ben fresc i si el podeu treure de la nevera una estona abans, millor. Lo seu es que oli i ou tinguin la mateixa temperatura.
 Ara incorporem oli de girasol...
 ...tant com volum de maionesa en general necesitem.
 Tireu un polsim de sal.
 Unes gotes de llimona (no sé, 8 o 10).
I ara, amb compte, introduiu el mini-pimer fins que toqui fons. Sense aixecar-lo ni moure'l, poseu-lo directament en la marxa més potent. Si té turbo millor. Aguanteu-lo així uns 10 segons i llavors inclineu lleument el turmix per què l'oli de sobre pugui baixar i lligar-se amb la barreja del cul que ja està lligada. Als 10 segons aproximadament, ja no podreu observar llacunes d'oli, nomès heu d'aixecar lentament el turmix, però no el pareu, així durant el recorregut d'abandonar la maionesa o allioli anirà lligant les capes superiors. Un cop ja no tingui contacte amb la maionesa el podeu parar. Ho remeneu lleument amb una cullera i ja està. Si el voleu treballar massa temps....la cagareu, de veritat, i si s'escalfa massa la barreja també.
 Llestos. Té la textura perfecte.
Aquí teniu una maionesa casolana que podeu aromatizar amb el que volgueu (mostassa, pebre negre, vinagre, etc...).
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. Sembla molt fàcil! Ho provaré. Fins ara sempre la feia sense ou, amb llet (dos alls i el doble d'oli que de llet) que també és molt fàcil i aguanta més díes a la nevera. Seria lactonesa? Allioli?
    Encara tinc pendent fer l'arròs amb ceps!

    ResponElimina
  2. Yolanda,
    Doncs, efectivament, això de la llet és un invent d'alguns restaurants que nomès pretenen evitar problemes amb l'ou. I encara que aguanti més...n'estic segur que als dos dies ho llences igualment, a que si?
    Utilitza l'ou, amiga meva, que el gust no té res a veure i així és com es fa la maionesa desde l'any 1600, diuen.
    Ah !!!...i no sé a qué esperes per tastar l'arròs amb ceps....no passis ni un dia més !!!!

    ResponElimina
  3. Albert, jo també la faig (la majoria de vegades) amb oli de girasol.
    La fem gairebé igual. Molt bona! (ja no tinc padrina)
    Petonets,
    Nani

    ResponElimina
  4. Uf !... massa complicada per mi aquesta recepte... he,he,he... Fora bromes, si incorpores unes gotes de colorant alimentici es poden fer decoracions molt originals de colors variats i deixar als convidats desconcertats...

    ResponElimina
  5. Ummm....bona idea, galifardeu !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !