inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 26 de gener de 2012

Coca de forner


Si us dona per fer una mica de pa suís, podeu aprofitar per una coca d'anís o una coca de forner, que gairebé és el mateix.
Quantes vegades haurem matat la gana menjant un tros de coca de forner?....sobretot quan sortim per veure una Fira, una Festa...o visitar un poblet d'aquells que ens agraden.
Recordo que de petit, cap de setmana si cap de setmana no, anàvem amb els meus pares a comprar a l'Ordal. Carregàvem força el maleter del nostre Seat 1430.
Bàsicament es tractava de comprar vi a granel....fruita i verdura, sobretot prèssecs de vinya boníssims.... i sempre queia un tros de coca de forner, per matar la gana fins l'hora de dinar o sopar. Cal Pelegrí es deia?.

A l'estiu, com que sempre anàvem a la platja de Vilanova i la Geltrú, també aprofitàvem la tornada per passar per l'Ordal. Era un trajecte més llarg per arribar a casa, però així també evitàvem les costes del Garraf (i alguna que altre vomitada, jeje).
La veritat es que és una bona coca aquesta. D'aquelles receptes tradicionals que un no se'n cansa mai de menjar. Clar, el més adient seria coure-la en un forn de llenya...però jo no el tinc a casa...no sé vosaltres,  i m'agradaria eh?...però hauria de treure la tele per posar forn i no es plan.
Veurem com fer aquesta coca a casa amb un forn normalet...i us asseguro que no us durarà ni un "telediario", que diuen.
Som-hi.

INGREDIENTS
1kg. massa de pa suís
oli
anís
sucre
pinyons

VARIANTS:
- La podeu fer amb massa mare
- Hi podeu afegir matafaluga a la massa
- Es pot afegir sucre per sobre just quan surt del forn.

ELABORACIÓ
Pasteu un quilo de pa suís. Us recomano la lectura de la recepta "Pa Suís".
Com sempre, utilitzaré la meva aliada amasora "KitchenAid".
Un cop pastada la massa...la treballarem una mica amb les mans.
Farem una bola ben premsada.
La deixarem llevar un parell d'hores tapada amb un drap humit amb aigua calenta.
Passades les dues hores, haurà doblat el seu tamany.
La tornem a amassar i farem una bola. La deixarem reposar 5 minuts.
Ara, amb un corró, estirarem la massa.
Us ha de quedar fina, però amb un cert gruix, com es veu a la imatge.
Col.loqueu-la en una safata pel forn i deixeu-la llevar durant un hora aproximadament.
Quan estigui ben pujada...
..tireu un bon raig d'oli per sobre...
Amb l'ajut dels dits, farem unes tires...
...apreteu sense por...
Tireu una mica més d'oli i ja podeu decorar amb pinyons i sucre.
Poseu força sucre.
Prepareu el forn a 230º graus...i enforneu la coca.

Quan estigui cuita...tireu un raig d'anís per sobre...que de seguida farà caramelitzar el sucre.

I aquí la teniu.

D'aquelles coques que entren bé a qualsevol hora, eh?
Bon Profit !!!

26 comentaris :

  1. Noi, quina cosa més bona!!! Em sembla que la faré aviat!
    Moltes gràcies per passar pel meu blog, cada comentari s'agraeix.

    ResponElimina
  2. Fantàstica!.Sí, sí és Cal Pelegrí de l'Ordal,quins records!i qui no ha menjat la seva coca...i els préssecs quan és l´època...

    Amb el teu permís t´agafo la recepta del la coca d´anís i d´aquesta...què feliç que seré el dia que la faci i la mengi.

    ResponElimina
  3. Mare meva quina bona pinta aquesta coca!!! M'agrada moltíssima la coca de forner i amb el punt d'anís, deliciosa. Recepta guardada...

    ResponElimina
  4. Em sembla una coca boníssima. M'apunte la recepta. Això de la Kitchenaid tothom que la té en parla meravelles. Jo em vaig comprar un aparell del Lidl que és com la versió "baratera" d'aquest invent i encara no l'he pogut fer servir. Allà el tinc, a la seua caixa original. A veure si en unes vacances l'estrene. Salutacions

    ResponElimina
  5. La veritat es que, tot i no ser jo de dolços, és una coca que m'agrada molt. No dubteu en fer-la, per què és ben fàcil de fer i us donarà un excel.lent resultat.

    ResponElimina
  6. Quins records d'aquells viatges familiars a l'Ordal... aing...

    ResponElimina
  7. Quina meravella, t'ha quedat genial! Un tros de coca per esmorzar és una delícia

    ResponElimina
  8. guauuuu!! ésta la tengo que preparar, tengo preparada la masa para hornear una con crema (como la de San Juan), pero esta no la he hecho nunca, me la guardo!!!
    Un saludo.

    ResponElimina
  9. Ep!!
    Que i tinc parents a Ordal...
    Cal Sells!
    L'antic cafè del poble
    Comprem sempre la coca de forner i molts cops la meitat no arriba a casa, es que la copilot es mareja amb els revolts i diu que menjant una mica li passa... Quina barra...
    La teva hem sembla fantàstica!!

    ResponElimina
  10. He provat de fer la coca i m'ha sortit molt bona d e gust però massa seca. Quanta estona l'he de deixar al forn?

    ResponElimina
  11. Aquesta recepta requereix molt poc temps de forn...i que la massa estigui ben llevada. De fet, ho podries fer en mode grill, es a dir, cocció només per dalt. És molt important l'anís, que aportarà un grau d'humitat. Contra més prima sigui, més seca....i si la fas molt molt molt prima....et sortirà coca de vidre. Ànims !

    ResponElimina
  12. Una coca molt bona, però al dia següent (en el cas de que sobri), s'asseca molt. Quin és el problema?

    ResponElimina
  13. No hi ha cap problema. Aquests tipus de massa ja ho tenen. Al brioix li passa el mateix, a l'endemà s'asseca molt. Pots mirar d'evitar-ho una mica cobrint-lo amb un drap i guardar-ho a la nevera, però ja no és el mateix. Totes les masses amb llevat tenen el punt àlgit acabades de coure. Les masses com el full si que aguanten més dies sense problemes. Gràcies pel comentari !!!

    ResponElimina
  14. Moltes gràcies Albert!!! M'agrada molt el teu blog. Seguiré provant les receptes que ens ensenyes.

    ResponElimina
  15. Albert feliçitats per el teu blog, desde que le descubert e truvat moltes respostes a preguntes que en feia, esta molt i molt be, una pregunta: la pestanya de recomanaçions no s'obre, no se si es cosa del meu ordenador o es que esta desactivada??? molta sort i endevant

    ResponElimina
  16. Hola Mari, tens raó. És una errada del bloc. De fet, si pulses més cap a la R (capa a l'esquerra del link= et funcionarà...i cap a la dreta no funciona. Estic intentant arreglar-ho fa temps.
    En qualsevol cas, sempre pots filtrar per la categoria Recomanacions, a l'esquerra del bloc.
    Gràcies per avisar i disculpa les molèsties.

    ResponElimina
  17. Quina troballa!!!! La coca de forner és la favorita del senyor Pèsol. Tinc massa mare de les carmelites descalces de sevilla, aquesta e es regala de forma piramidal, creus que serviria? En quina proporció li hauria de posar? He deduït que ajudaria a que es mantingui més temps tendra (també es ressucita amb 15 segons de microones quan està seca, per això) gràcies per la recepta!

    ResponElimina
  18. gracies Albert pel teu bloc. He entrat per mirar una cosa i ja n'he mirat 50: madalenes, pastis independent,coques..... em falta temps!!!
    La forma fàcil d'explicar-nos-ho...ho fas tant facil qeu no podem fallar!! hi ha receptes per cada moment!!
    Llatima que falti temps, començarem per la coca d'anís i farem una llista de pendents... per quan ens deixin jubilar als 70.
    Gracies per ajudar-nos a passar-nos-ho bé.

    ResponElimina
  19. @Ana, benvinguda al bloc. No conec la massa mare de les Carmelites aquestes...però conec la massa mare normal. Evidentment que la pots fer servir...i depen del total de farina que hi posis. Normalment has posar més quantitat que llevat premsat. Prova amb 200gr. de massa mare per 500gr de farina.
    @Elisa, benvinguda també al bloc...espero que et faci servei.

    ResponElimina
  20. Gràcies per la recepta, crec que és la millor que he provat!
    Si no et fa res, la penjo al meu bloc...
    Merci!!

    ResponElimina
  21. @Engulli, ho celebro. Si que pots penjar-la mentre hi posis el link. He vist que t'ha quedat més que bé, enhorabona !!!

    ResponElimina
  22. Holaaa! Estic encantada amb aquest blog! Fa temps que vaig fent les receptes... sempre son un èxit! Una pregunta, aqusta coca la he feta ja, i amb anis també, pero em pregunto a vegades en la coca de forner i posen xocolata... que seria una vegaada sortida del forn obres la coca i poses la xocolata allà? Quina classe de xoco? Perque si esta ja mig desfeta no "quatllarà " no? Ai... aiam si m'ajudes! Merci :)

    ResponElimina
  23. Pots dir-me si aquesta coca és de les que quan trenques "fa com fils"? No sé si m'entens. És que he provat diferents receptes però no ho aconsegueixo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. MªJosé, no entenc que vols dir amb fer fils....ho sento.

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !