inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 17 de gener de 2012

Amanida alemana


Avui us presento la meva amanida alemana, de tantes que n'hi ha.
És una recepta força coneguda al nostre país però, en aquesta ocasió, emprant productes alemanys. Clar, no és el mateix fer aquesta una amanida amb mostassa del Condis i frankfurt Purlom ...que amb salsitxes alsacianes....i aquí és on rau la diferència. Si voleu saber on comprar salsitxes bones bones d'importació, us recomano la lectura de l'Article: productes alsacians.
 
Total, que intentaré aclarir-vos una mica aquesta recepta, ja que l'autèntica amanida alemanya no té la salsitxa com ingredient imprescindible, més aviat tot gira entorn a les patates.
Segons la wikipèdia en alemnay el plat es diu  kartoffelsalat (a Àustria anomenada també Erdäpfelsalat) i és un dels plats més coneguts de la cuina alemanya. Es tracta d'un plat fet principalment amb patates cuites acompanyades de diferents ingredients. Aquesta amanida té diverses denominacions depenent de la zona on es consumeix i s'elabora, per exemple, a la conca del Ruhr es diu Erpelschlut. El nom de kartoffelsalat és la traducció literal a l'alemany d'"amanida de patata".

La preparació del kartoffelsalat es realitza coent patates (a Alemanya hi ha moltes varietats de patates com, per exemple, les Bamberger Hörnchen (Banyes de Bamberg), Cilene, Hansa, Laura, Kipfler o Sieglinde). Existeixen varietats de patata molt adequades per a aquesta amanida, que es caracteritzen per mantenir la forma després de la cocció, que no es desfan fàcilment, vaja. Les patates es poden tallar a rodanxes i posteriorment bullir-les o també és possible coure les patates amb la seva pell i posteriorment pelar-les (com he fet jo).
La preparació i ingredients de l'amanida de patates es diferencien bastant d'unes zones a altres, però la patata és l'ingredient comú a totes elles. No hi ha una recepta única d'aquest plat, ni tan sols a Alemanya.  

Si que es podría dir que hi ha dues variants bàsiques que les diferencien entre elles: les que porten maionesa i les que no.
Les patates cuites i "nues" sense maionesa es poden trobar a les kartoffelsalat del sud d'Alemanya i d'Àustria i fins i tot Croàcia. En aquests casos s'elaboren amb una espècie de vinagreta a base d'una barreja de vinagre i oli. Se sol afegir a aquesta amanida una petita porció de cebes picades, unes tires de cansalada rostida i petits daus de cogombres. En qualsevol cas l'amanida es pot menjar calenta o freda, depenent dels gustos.
A la resta de les zones d'Alemanya es pot trobar aquesta amanida elaborada amb maionesa. Es pot emprar també iogurt o nata. La kartoffelsalat amb maionesa sol tenir cogombre en tires, pomes i alguns trossos d'ou, restes d'algun rostit de carn, matjes (arengada especial), trossos de salsitxa i alguna herba o espècie.

A veure que us sembla aquesta.

INGREDIENTS
2 salsitxes de frankfurt alemanes (en aquesta ocasió varietat Krakoviana)
3 cogombrets en vinagre
2 patates bullides amb una fulla de llorer
1 ceba (ceba tendre o també cibulet)
pebre negre
julivert sec picat

Per la salsa:
maionesa casolana
3 culleradetes de mostassa (alsaciana
sal
pebre negre
julivert sec picat

VARIANTS:
- S'hi poden afegir trossets d'oliva negre
- S'hi poden afegir daus de tomàquet
- Podeu incorporar un ou dur ben picat

ELABORACIÓ
 Abans de res haurem de posar a bullir un parell de patates.
 Li podeu afegir una fulla de llorer a l'aigua...que aromatitzarà la patata.
Mentre bull la patata, preparem la resta d'ingredients.
 Utilitzaré aquesta magnífica mostassa alemanya que vaig comprar on-line.
 Els cogombres que siguin en vinagre.
 I les salsitxes?
 Doncs utilitzaré aquestes alemanayes fetes a l'estil krakovià.
Però començarem pelant la ceba...
 ..us ha de quedar molt molt fina...
 Tot el que us sigui posible.
 I la reservem en un bol.
 Un cop bullida la patata, refredada i pelada...la tallarem a daus macos.
 I ho incorporarem en el nostre bol.
 Picarem els cogombrets. Jo els faig per la meitat i desprès ben finets.
 Ara prepararem una maionesa casolana.
 Ou, oli de girasol, sal i unes gotes de llimona...i el minipimer ben fort.
 Ja la tenim.
 Incorporem a la maionesa tres cullerades de mostassa...
Això depen, si us agrada més forta la salsa hi podeu posar 4 o 5 cullerades. Tot depen del tipus de mostassa. La de Dijon li va molt bé també.
 Afegim una mica de pebre negre i julivert picat.
 Remeneu-lo bé fins que quedi una salseta ben lligada.
La reservarem a la nevera una estona. Recordeu que treballem amb ou cru. No ho deixeu aprop de fonts de calor.
 Ara agafarem dues salsitxes...
 ...i les fem bullir un parell de minuts. Ja venen cuites i la intenció és donar un cop de calor a les salsitxes.
 Les tallarem a rodanxes.
 I les incorporem al nostre bol.
 Ara ja podem tirar la salseta per sobre...
 ...i repartir-la bé. Remeneu l'amanida amb una cullera, però no massa o desfareu les patates.
  Finalment podeu tirar una mica més de julivert picat i pebre negre per sobre.
 Es pot servir freda, calenta o atemperada que és com l'he servida jo.
   Està molt bona, tot i ser un plat una mica barruer, eh?
  És d'aquells plats que sempre entren bé.
 L'acompanyaré, com no, d'una cervesa alemana, encara que no és de les que més m'agraden aquesta.
 Doncs això es tot.
 Bon Profit !!!

2 comentaris :

  1. Amb aquesta amanida faries ben feliços a tots els de casa meva!

    ResponElimina
  2. fa una pinta espectacular, pero a casa no em probat mai de fer-la,
    amb aquesta esplicacio la ting apuntada per fer-la.
    bona semana

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !