inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 16 de desembre de 2011

Salsa de ceps

 
Us presento una magnífica salsa per acompanyar qualsevol plat, ja sigui carn, de peix o verdura.
Us ha d'agradar el cep, està clar, ja que és un d'aquells sabors "umami" tant definits i especials que tenim en el mon gastronòmic. És una salsa molt versàtil que es fa en poc més de 10 minutets.
Jo us proposo una salsa espesa i de gust intens que podeu suavitzar alterant la quantitat de crema de llet, llet o brou que hi poseu.

INGREDIENTS
150ml. nata líquida per cuinar
1/2 ceba trinxada
1/2 porro trinxat
20gr. cep sec i deshidratat
oli d'oliva
aigua
sal

VARIANTS:
- Podeu substituir la crema de llet per llet o per brou de verdura
- S'hi poden afegir altres bolets i fer una salsa de bolets variats

ELABORACIÓ
 Podeu pesar el cep, però jo normalment agafo un grapat, el que em cap a la mà.
El col.loquem dins un recipient i el submergim en aigua. Aproximadament un got d'aigua.
El deixarem rehidratar durant uns 20 minuts.
 D'altra banda, anirem trinxant la ceba i el porro.
 En una paella amb un rajolí d'oli d'oliva sofregirem la ceba a foc baix.
Enfosquirem força la ceba. Quan agafi color i abans no es cremi, hi podeu posar un rajolí de l'aigua dels ceps, però no tota, una cinquena part.
Aquesta aigua evitarà que la ceba es cremi i continuí el seu procés de caramel·lització, el que se'n diuen les reaccions de Maillard. En 10 minuts haurà absorbit tota l'aigua i tornarà a enganxar-se una mica.
 En aquest punt, hi incorporarem el porro, que té una cocció més ràpìda.
  Remenem la ceba amb el porro i deixem que es torri una mica el conjunt.
 Incorporem els ceps rehidratats reservant l'aigua.
 Deixem uns instants que el cep també es pugui daurar una mica.
 A continuació, hi incorporem tota l'aigua de rehidratar el bolets.
  Ho salem una mica....
 ...i deixem que redueixi la quantitat de líquid.
Passats uns minuts...notareu que l'aigua està més lligada....i que les bombolles són diferents.
No cal esgotar tot el líquid. Es interessant que en quedi una mica.
 Passem la nostre reducció a un bol per triturar.
 Amb la batedora elèctrica...ho deixarem ben fi.
 Notareu que el color d'aquesta salsa és fosc i la textura molt cremosa.
 És el moment de rebaixar-ho amb crema de llet o llet.
 Busqueu la textura que més us agradi. Rectifiqueu de sal si cal.
 I ja tenim la nostra salsa de ceps enllestida.
 La podeu servir en una salsera a taula.
És una salsa de suau però de gust intens.
Com a exemple, us deixo aquest "Llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort".
Bon profit !!!

8 comentaris :

  1. voldria fer , aquesta recepte , pero com que som força colla , hem podrie-ho dir , si la puc fer abans i escalfar-le , a l'hora de dinar .

    ResponElimina
  2. I tant, la pots fer el dia abans tranquilament i reservada a la nevera.

    ResponElimina
  3. Albert, la ceba no la cous del tot?

    ResponElimina
  4. @Marta, no cal fer-la massa, així el gust de la ceba serà més intens i podrà competir una mica amb el cep...que acapararà tota l'atenció.

    ResponElimina
  5. Us informo que a data d'avui he actualitzat aquesta recepta així com les seves fotos.
    Salutacions.

    ResponElimina
  6. Albert tinc ceps frescos em podries dir la equivalència, puc congelar la crema i utilitzar-la quant ho necessiti? moltes gracies.
    Salut.

    ResponElimina
  7. @Maite, aquesta salsa no està pensada per ser feta amb cep fresc. Com sabràs, el cep deshidratat adquireix un sabor molt intens. Si fas la salsa amb cep fresc, obtindràs un resultat molt diferent. Ni millor ni pitjor, diferent.

    ResponElimina
  8. Hola Albert. Veig que fa un temps que has compartit aquesta recepta(jo fa poc que he descobert els ceps deshidratats��). M'estic cruspint un filet de vedella amb la teva salsa i no puc acabar sense sentir la necessitat de dir-te que està de mort jej. Nomes donar-te les gràcies per explicar-ho tant bé , fins í tot a mi m'ha sortit bo. Suau i boníssima ������

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !