inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 2 de desembre de 2011

Lioneses de nata i trufa


Aquest postre és d'aquells que fa "Diumenge", oi?...és com el tortell de nata.
És un postre com molt català, tot i que és originari de França.
Ningú li farà mai un lleig a una lionesa...i sabeu per què?, pel seu tamany.
És el "bocadito" ideal.
Acompanyeu-les d'un bon cava i gaudiu-les fent petar la xerrada amb les amics...durant una sobretaula.
Són superfàcils de fer. Nomès heu de tenir la precaució de fer-les el dia abans, juntament amb la trufa per muntar. Us ho explico més avall.
Ara veurem com fer-les.


INGREDIENTS
Pasta "choux" (recepta de 250gr. de farina. que us sortiràn unes 50)
400gr. nata per muntar + 60gr. sucre
400 gr. trufa clara per muntar+60gr. sucre
50gr. cobertura de xocolata (per banyar les lioneses de trufa)
cacao en pols per decorar
sucre llustre per decorar

ELABORACIÓ
Abans de res, haureu d'haver fet (almenys el dia anterior), la pasta i tener les lioneses preparades. Us recomano, doncs, la lectura prèvia de d'aquesta pasta "choux".
De la mateixa manera, el dia anterior haureu d'haver preparat la trufa clara per muntar.
I ara si, ja estarem en disposició de fer (o acabar de fer) les nostres lioneses.
Posarem una mica de cobertura de xocolata a escalfar, al bany maria.
 L'anirem remenant per què no es cremi.
 Fins que no quedi cap grumoll.
 Ja podem apagar el foc, però conservar el bany maria...així ens aguantarà i no es trabarà.
 Les banyem, però nomès la part superior.
 Les anirem col.locant en una safata.
 Quan les tinguem totes, les posarem al congelador una estona, per solidificar la xocolata i poder-les tallar.
 Mentre, podem anar muntant la trufa.
 Nomès li haurem d'afegir els 50 gr. de sucre, pels 400 gr. de nata que porta....
 ...i començar a remenar amb una varilla...
 ...si teniu batidora elèctrica, molt millor.
 Quan tingui la textura de la nata muntada...i s'aguanti al dit...ja podem parar. No cal que fem mantega !!!
 Utilitzarem una mànega amb una "boquilla" estriada gran.
 La omplim.
I ara ja podem treure les lioneses del congelador, que les podrem tallar sense problemes. Jo utilitzo un ganivet de serra, però aneu amb molt de compte que us podeu tallar molt fàcilment d'aquesta manera.
  Escudilleu les lioneses...
 ...el seu conjunt ha de quedar com una bola. Un cop fetes, al congelador de nou.
 Ara, anirem a per les de nata. Tallarem les altres lioneses que no porten xocolata.
 Afegim el sucre i amb una varilla muntem la nata.
 Igual que abans, fins que estigui ben muntada.
 Omplim un altre mànega.
 I les ompliu, poc a poc i bona lletra.
 Un truc?...utilitzeu una ma per apretar la mànega i l'altre per aguantar la lionesa amb la tapa aixecada. No sé si m'explico. Guardeu-les al congelador.
Si us agrada la nata congelada (com a mi) les podeu treure pel postre directament del congelador. Si no, les haureu de treure 15 minuts abans de menjar-les. Com podeu veure, m'he oblidat de posar el sucre llustre per sobre de les lioneses de nata. No passa res, però no queden tan maques.
He tirat una mica de cacao en pols al plat, a mode decoratiu...i he afegit unes fulles de menta, que sempre fan gràcia.
 Quan les serveixes així a taula...tothom diu un "OHHHHHHHHHHH !!!!" molt gran...juas,juas !!!
 I lo bo que tenen es que les pots guardar congelades durant molt de temps...
 ...i anar treient quan tens convidats. Clar, has de tenir un bon congelador. Jo ja fa temps que vaig optar per tenir una nevera sense congelador...i aquest tenir-lo apart. Va molt millor.
 
 Serviu-les amb un bon cava ben fresc.
I res més per avui.
Bon Profit !!!

9 comentaris :

  1. Fantàstiques! Jo vull una safata sencera de les trufade per a mi sola, je, je, je.

    ResponElimina
  2. A mi sí que em farien mal, no puc pas menjar-ne una i prou, si de cas una dotzena!!!

    ResponElimina
  3. Prefereixo ni mirar!! ;))
    Serà el nostre berenar d'avui a la meva pàgina del facebook. Amb el teu permís.
    Eduard. (De plat en plat)

    ResponElimina
  4. Vaig provar de fer-les, tot i que si poguessim comparar la presentació de la pasta abans d'entrar al forn, amb la fotogràfia que ens mostres, no tindrien res a veure... (a casa em van preguntar si estava fent panellets) Però un cop el sucre llustre i la xocolata posada, la presentació va millorar i van quedar molt bones!! Gran explicació, com sempre!

    ResponElimina
  5. Com passa sempre, Miriam, quan les facis per segona vegada et sortiràn millor...i a la tercera més...i més...i més...fins dominar-les.
    La pasta choux no es difícil de fer, però has de conèixer la textura ideal.
    Bona feina !!!....

    ResponElimina
  6. Les he tornat a fer, i molt millor aquesta vegada! En comptes de trufa les he fet de crema, i genial!. Però amb les de nata tinc un petit problema de presentació que no sé com fer-ho perquè em quedi bé. A les fotos veig com et queda un dibuix a la nata (el que fa la manega) tot i que tinc una manega estriada i de metall no em surt... Surt com si la manega fos llisa... (i la nata estava ben muntada!) Com ho puc solucionar per la propera vegada? Gràcies!

    ResponElimina
  7. @Miriam...ups...disculpa el retràs. De vegades se'm passa contestar algun comentari. Si us plau, si us passa això envieu-me un altre o un correo. Ho sento molt.
    Respecte a la teva consulta, omplir lioneses (aparentment senzill) n'hi ha pocs pastissers que ho facin bé. És tota una tècnica...i jo m'hi vaig estar moltes hores pràcticament.
    En realitat, és un cop de canell.
    El que es busca es un farciment que defineixi la lionesa com una bola. No ha de semblar un cosa amb farciment que vesa per totes bandes. Ha de ser una entitat, un tot.
    No sé si m'explico.
    I es clar, el més difícil es que han de quedar totes iguals. Quan fas 10 és fàcil fer-les igual, però quan fas 1000....ja costa més.
    Només et puc dir que practiquis i practiquis.
    Et tema del cornet estriat que surt la nata llisa no l'entenc, ja que no té massa misteri. Si vols enviam una foto del cornet.
    Una abraçada !!!

    ResponElimina
  8. Hola,

    ahir vaig fer 500 gr. nata amb la mateixa màquina i vaig afegir gelatina amb pols (afegint aigua i posant.la a temperatura ambient al final del muntatge) per tal de donar.li consistència, i va quedar genial al moment, però la vaig deixar a la nevera 2 hores per després farcir, i em la consistència era com la nata d'spray, que et fa la forma al moment sense força i sense els foradets inicials.. La nevera la tinc a 4 graus, pot ser per això? Perquè un altre día volia fer un pastis de nata amb maduixes, i no es un pastís que sigui per congelar com altres.. i no sé com puc conservarla, si ni amb la gelatina em va funcionar, (vaig posar de gelatina, poca, per la quantitat per 200 ml de nata). Gràcies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !