inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 24 de desembre de 2011

Gall de Sant Pere amb patates


Doncs l'altre dia, un company de la feina (el Palanques), em va parlar del Gall de Sant Pere....i jo, doncs no el coneixia aquest peix. El paio va posar cara d'estranyat i molt sorprès i, com que li va la marxa, em va dir:
"...un tio com tú que té un blog de cuina...i no coneix el Gall de Sant Pere?...uuuuuu..."
Se'n enfotia, el tros.
Doncs no, no el coneixia....qué passa !!!...ningú neix ensenyat.
Sabia que el gall era un peix, fins aquí arribava, però aquesta variant de Sant Pere doncs no.  Sembla que la diferència està en un punt negre que té al mig. És un peix estrany...com prehistòric....té una pinta molt bàrbara. La seva carn té la textura similar a la de l'escorpora, també de gust intens, però diferent.

Aquesta gran taca negra que té al centre de cadascun dels costats vorejada per una franja circular blanca diu la llegenda que són les ditades que li va deixar Sant Pere quan el va agafar.
És un peix car, ara anava a 28eu. el quilo i no és fàcil de trobar. L'haureu d'encarregar.
Si voleu més informació sobre aquest peix us recomano la lectura de la definició de Gall a la wikipèdia.

Clar, a mi m'ha faltat temps per fer una recepta amb aquest peix per culpa d'ell, cosa que li agraeixo ja que de tothom se'n aprèn.


Doncs us deixo amb la recepta que ens proposa el Corpus del Patrimoni Culinari Català (nº 577)...i la veritat...està molt bó aquest peix i molta bona aquesta forma de menjar-lo, molt similar al suquet.
Us la recomano.


INGREDIENTS
800gr. supremes de gall de Sant Pere
500gr. patates a rodanxes
2 porros tallats a rodanxes fines
2 tomàquets madurs
2 grans d'all picats
1 ceba tallada en juliana
brou de peix
oli d'oliva
sal


VARIANTS:
- Hi podeu afegir llorer
- Es pot servir amb all-i-oli per sobre

ELABORACIÓ
Rentem el peix.
Com podeu veure, li he dit al peixater que ems faci les supremes i em guardi l'espina.
Amb aquesta espina farem el brou de peix...en una cassola fonda amb abundant aigua.
També li posaré una mica de peix de roca i galeres i el sofregit típic. Us recomano veure la recepta del "Brou de peix". En 30 minuts el tindrem fet.
D'altre banda, prepararem els filets de Gall amb les patates i la ceba tallada en juliana.
Tallarem també els porros a llesques fines.
Els tomàquets els farem a daus.
Ara, en una cassola amb oli d'oliva, sofregirem els alls...
...desprès la ceba...
...desprès el porro...
...i finalment el tomàquet.
Ho deixeu es vagi fent...i ho aneu remenant de tant en tant...que no es cremi del cul.
Quan tingui aquest fabulós color daurat...
  ...podrem incorporar les patates...que les haurem tallat a rodanxes gruixudes i per la meitat.
He procurat escapçar-les una mica...per què deixin anar el midó i espesin la salsa.
Les barregem bé amb el sofregit...
  ...i les deixem enrosir dos o tres minuts.
Llavors, que ja tindrem el brou acabat i colat, li tirarem un bona quantitat de brou...fins cobrir totalment les patates. Ho salem i dèiem que faci xup-xup a foc lent i tapat...fins que estiguin gairebé cuites les patates. Aproximadament uns 20-25 minuts.
Passat aquest temps i amb les patates ja fetes...incorporem el peix que haurem salat una mica.
  Intenteu que quedi submergit dins el caldo. Recitiqueu de sal si cal.
I ara res...de 3 a 5 minuts de rellotge i ja tindrem el peix cuit, que es farà, com aquell que diu, amb la mateixa escalfor del brou.
  És un peix que no convé coure'l massa o us pot quedar dur.
  I ja el podem servir.
Un plat mariner...molt recomanable. Us recomano menjar-lo amb cullera.
S'hi pot afegir all-i-oli per damunt, si voleu..com es fa amb el cim-i-tomba.
Bon Profit !!

5 comentaris :

  1. Realment és un pecat que no el coneguessis... l'únic problema és que pica una miqueta, però com tants altres peixos!

    BON NADAL!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Ei, a casa sí que el coneixem aquest peix, i fa temps que estic esperant que el meu pescador particular me'n porti un però se'ns resisteix... Molt bona recepta!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !