inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 29 de desembre de 2011

Ensaïmada de Mallorca

 
I per què no fer una ensaïmada de Mallorca?...vaig pensar....amb lo bones que estan, eh?.
Una recepta que té una certa complexitat i que requereix unes quantes hores de dedicació, però el resultat s'ho val.
En aquesta ocasió he comprat el cabell d'àngel al Mercat Municipal....que no és el mateix que el de Mallorca, ja ho sé.
Més endavant penjaré la recepta del cabell d'àngel fet amb la carbassa més adient per aquesta ensaïmada. Però poc a poc, nanos, que si no...m'estressaré.
De moment, la meva dona m'ha fotut bronca....diu que no vol veure més ensaïmades d'aquestes per casa !!!
...clar, no para de picar!!!...li encanta, juassss !!!
...i a la meva filla li agrada molt...
...i el petit...per què encara està amb la "teta" i no té dents...que si no...amb lo tripero que és....
En fi.


INGREDIENTS
800gr. farina força
240gr. sucre
2 ous
un raig d'essència de llimona
una culleradeta de canyella en pols
30gr. massa mare
300ml. aigua
60gr. llevat
400 gr. cabell d'àngel
llard
sucre llustre

NOTA: Respecte a la massa mare, podeu utilitzar la resta d'una massa anterior ja fermentada.
Podeu fer-la de zero...
...o també la podeu obviar i afegir una mica més de llevat.
Que si es nota en el gust?....una mica si, però tampoc és determinant. Ja m'enteneu. Són matisos.

ELABORACIÓ
Som-hi, que això d'avui és divertit.
En el bol d'amassar, pesarem la farina, passada per una sedàs o un colador.
Incorporem el sucre.
La massa mare (jo la tenia congelada).
...i l'aigua, que sigui natural...ni freda ni calenta.
Afegirem també els ous.
I l'essència comestible de llimona. Jo la compro en un herbolari.
Ah!!!...i una mica de canyella en pols també.
Utilitzaré un cabell d'àngel que he comprat al Mercat Municipal. No seria el més adient, però no he trobat un altre i ja ens servirà. Més endavant, buscaré una bona carbassa i us ensenyaré la recepta del cabell.
Pesarem el llevat, però el reservarem per a incorporar-lo més endavant.
Ara deixarem que treballi l'amassadora durant almenys 25 o 30 minuts. Quan només faltin 5 minuts per acabar, afegirem el llevat ben esmicolat.
Ens ha de quedar una massa molt el.làstica. Treballeu la massa amb les mans una estona més.
La deixarem reposar mitja horeta....
...tapada amb un drap de cuina humit.
Passat aquest temps, feu boles de 250gr. i les deixeu reposar una hora. Desprès les estireu....
...de forma que us quedin rectangulars...el més fina possible...abans de trencar-se.
Ara, agafarem un mica de llard....amb els dits...
...i l'untarem per tota la massa...
...ben escampat....
Ara tallarem una tira de massa...
...i la muntarem a sobre de la massa, a la part d'adalt....
Aquí anirem col.locant la tira de cabell d'àngel. Aquesta tira extra de massa evitarà que el cabell s'escapi.
Ho anirem enrotllant sobre sí mateix....poc a poc i fent una lleugera pressió amb els dits.
Ho enrotllem una mica i ho deixarem reposar uns 20 minuts. Desprès ho hauríem de tornar a estirar i donar-li la forma definitiva i deixar-ho 12 hores de fermentació.
Un cop ens ha pujat...tornarem a estirar la nostra massa....fins aconseguir una tira ben llarga.
D'aquesta mida o més...
I ara si que li donarem la forma d'ensaïmada definitiva.
La teoria diu que són 12 hores, en un lloc tancat i sense corrents d'aire...però jo la deixo un parell d'hores i desprès la faig pujar accelerant el procés de fermentació convertint el forn en una estufa. Us recomano la lectura de l'article "Com accelerar el procès de fermentació".
Ara ja només ens queda enfornar-la a 180-190º graus...durant uns 20 minuts. Que tingui bon color. Un cop freda, tirar per sobre sucre llustre.

Ja la podem servir. Una ensaïmada de Mallorca, juas!.
La veritat es que és un vici.
Estava molt bona...és una encertada aproximació, però tot s'ha de dir: estan més bones les que fan a Mallorca. Clar, jo no em dedico a fer ensaïmades de Mallorca.....encara que potser m'ho penso...je,je.
Suqueu-la al café amb llet...o acompanyeu-la d'un xarrup de vi dolç. Tot un plaer.
Bon Profit !!!

16 comentaris :

  1. Amb el que m'agraden a mi les ensaimades, ohhhhhhhhhhhh!!! Jo faré com la teva dona, una cosa com aquesta no la vull perºcasa... al final amb tanta cosa bona haurem d'enxamplar les portes ;-)

    Bona entrada d'any!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Ostres quina pinta més bona!!! T'ha eixit una ensaïmada preciosa. No m'estranya gens que la teua dona no pare de picar... jo hi hauria fet el mateix. Salutacions

    ResponElimina
  3. I tant que és bona!!! Jo si que la vull veure per casa.

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari al bloc. En el teu fa dies que hi dono voltes perquè no sé que triar. M'agrada tot. A mi amb l'ensaïmada em passaria com a la teva dona, no pararia de picar!!
    A la trobadar blocaire a la Garrotxa vaig comprar una carbassa de cabell d'àngel, crec que m'esperaré a veure com la cous.

    ResponElimina
  5. Collons Albert, no hi ha recepte que s'et resisteixi !!!... aquesta ensiamada té una pinta d'escàndol !!!

    ResponElimina
  6. Moltes gracies per aquesta recepte, pero falten les quantitats per poder les fer.

    ResponElimina
  7. Ostres !..quin fallo!!!
    ...aquesta mateixa nit ho arreglo. Ho sento.

    ResponElimina
  8. Hola, una altra pregunta sobre les teves genials ensaïmades, la quantitat de 60g de llevat és correcte? És que ho trobo molt. Ja em contestaràs que les vulll fer a veure com em surten
    Rosa Maria

    ResponElimina
  9. Sí, es correcte Rosa Maria. No es tant llevat.

    ResponElimina
  10. ufff que bones,jo en vaig fer un dies en dues tongades,la primera va llevar unes horetes i eren molt bones pero no quedaven com les normals que son com capes de full,i emprenyada vaig deixar les altres al forn pensant que fer amb elles i el despiste va fer que no i penses fins el dia seguent al mati i noiiiiiiiiiiii va serrrr la bombaaa les millors ensaimades que he menjat,la textura,les capes que semblen pasta de full ,mortals jaja aixi que crec que el llevat aqui es important jajaja

    una abraçada

    ResponElimina
  11. Efectivament, aquesta massa és de les que contra més temps de llevat millor. Una nit sencera és ideal. I qué bona, eh?...bona feina !!!

    ResponElimina
  12. Tinc uns petits dubtes: estic fent l'ensaïmada i em surten 5 - 6 boles de 250 gr, aixo vol dir que quan estiri les he d'ajuntar o que em sortiran 5 o 6 ensaïmades grosses? Potser també haurem d'eixamplar les portes, nosaltres...
    i a l'hora d'enfornar, calor a dalt i a baix amb ventilador?
    Moltes gràcies!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,
      El pesat de 250g no serveix per a fer la mida més gran d'ensiamada (la clàssica, vaja). Et recomano utilitzar el doble de pesat si la vols gran gran. Al forn, com tot brioix cal més força a sobre que a sota. Pots jugar i posar-les amb calor general durant 3 o 4 minuts i seguidament anul·lar la part inferior. Però això dependrà molt del tipus de forn. Segurament el tindràs més per la mà tu que jo. Fes el que consideris, però vigila que aquest brioix es crema amb molta facilitat i no necessita gaires minuts de cocció. No cal ventilador.
      Disculpa el retràs en la resposta.
      Ja em diràs com ha anat.
      Una abraçada!

      Elimina
  13. Ei, doncs al final n'he fet una de ben grossa i 4 mes petites, però força grans també. Com que repetiré segur, el proper cop faré quantitats mes petites.

    En quant al forn: vaig posar la primera amb escalfor a dalt i a baix 20 minuts i va quedar torradota, les 4 següents les vaig enfornar de dues en dues, pero 15-17 minuts, van sortir perfectes. Només cal no treure--hi els ulls de sobre els últims minuts.
    Al veure tantes ensaïmades les vaig fer de diferents farciments: xocolata blanca, de xocolata amb llet, una que obriré i farciré de nata, i dues de cabell; no sabria dir quina és mes bona.

    Realment animo a tothom a fer-ne, val la pena i no cal dir que les explicacions amb el pas a pas engresquen molt a intentar-les. Qui sap, espero que el meu cas ajudi als seguidors del blog!!

    Gràcies de nou :

    ResponElimina
  14. Hola Albert
    Em dic Montse

    D'entrada felicitar-te per aquest blog. M'encanta y probo de fer totes les receptes q m'agraden( q són moltes!!!!)
    He fel l'ensaïmada amb un resultat espectacular però degut a un imprevist no vaig poder muntar totes les ensaimades i vaig congelar una part de la massa. La meva pregunta es si cuan la descongeli la podré fer servir o no.

    Gràcies!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !